Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.03.2017 13:19:07

Nový světový rekord ve vývoji ekonomiky. Austrálie neměla 25 let recesi

Austrálie oslavuje 25 let bez recese. Vážně – i podle posledních statistik australského statistického úřadu se v zemi podařilo i za čtvrté čtvrtletí prodloužit sérii bez recese, a to už na dvacet pět let. A i když to nevypadalo ve třetím čtvrtletí roku 2016 nijak příznivě, poslední tři měsíce roku přidaly 1,1 procenta růstu HDP a celoroční výsledek tak činil růst 2,4 %.

Ekonomové uvedli, že příznivá čísla vývoje HDP přišla do značné míry díky silnému vývozu a spotřebitelským výdajům. V posledním čtvrtletí také předvedly podle analytiků silný výkon sektory těžby surovin a zemědělství. A to i přesto, že dvě klíčové komodity Austrálie, totiž železná ruda a uhlí čelí doslova drastickému poklesu poptávky po těchto komoditách od největšího odběratele – Číny. Jenže ani přes možné „vychladnutí“ těžebního boom a větší zranitelnosti australské ekonomiky kvůli těmto hrozbám, nakonec australský HDP posiloval.

Příznivou roli sehrála podle komentáře britského zpravodajského serveru BBC, který citoval Scotta Morrisona, ministra financí Austrálie, nárůst korporátních investičních výdajů o 2 procenta. Šlo o první vzestup po tuctu čtvrtletích poklesů. „Náš růst je i nadále nad průměrem OECD a potvrzuje úspěšnou změnu, která se v naší ekonomice odehrává, totiž přesunu od nejvyšších investic v naší historii k široce založenému ekonomickému růstu,“ citovala média Morrisonovo vyjádření.

Sečteno, podtrženo - Austrálie nezaznamenala recesi, definovanou jako dvě po sobě jdoucí čtvrtletí s negativním ekonomickým růstem - od června 1991. Země tak v novodobé historii překonala nizozemský rekord, a to mezi lety 1982 a 2008.

Podle Tomáše Vlka, analytika Patria Finance, se Austrálie dokázala vyhnout recesi při světové finanční krizi, k čemuž jí pomohla zejména silná orientace na Čínu a měnová politika. "Čína při krizi pouze zpomalila a ekonomiku masivně fiskálně podporovala, z čehož mohla Austrálie profitovat," řekl Tomáš Vlk. Navíc podle něj do krizových let vstupovala Austrálie s vyšší inflací a úrokovými sazbami, přičemž její centrální banka využila daného prostoru a svou politiku zavčas výrazně uvolnila, čímž ekonomiku podpořila. "Orientace na komodity a Čínu pomáhá Austrálii dál a poslední růst cen jí hraje do karet. Důležitou roli v podpoře ekonomiky za poslední dobu sehrály také investice do realit, ale to je oblast, která spíše vyvolává obavy a u největších měst se už otevřeně hovoří o bublině," doplnil Tomáš Vlk.


 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

02.03. 14:39  lze něco opsat??? (Nasraláh)
02.03. 13:51  lze něco opsat??? (Nasraláh)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688