Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.03.2017 09:14:33

Robřesk: Fed se připravuje na březnové zvýšení úroků

Pozornost trhů se včera soustředila zejména na vystoupení amerického prezidenta Trumpa v Kongresu, výraznější novinky ale nakonec přišly od zástupců Fedu. Trump totiž zůstal dlužný detailnější popis chystaných ekonomických opatření. Kolem toho, co přesně myslí snížením (mimo jiné i korporátních) daní, tak stále panuje nejistota, jakož i o uvalení speciální přeshraniční daně. Trump nicméně opět všechny ubezpečil, že chystá navýšení vládních výdajů. Ať již nasměrovaných do infrastruktury či do posílení obrany. Detailnější časový plán však neposkytl.

Mnohem více pozornosti a hlavně i odezvy tak měly projevy vlivných členů měnového výboru Fedu (FOMC) Dudleyho a Williamse. Zejména první zmiňovaný - v rámci FOMC vnímaný jako holubice a navíc s permanentním hlasovacím právem - včera uvedl, že argumenty pro další zvýšení sazeb vypadají mnohem přesvědčivěji a že by k němu mohlo dojít vcelku brzy. I když termín “vcelku brzy” následně relativizoval, tak trhy si jeho vyjádření vyložily vcelku jasně a pravděpodobnost březnového růstu sazeb vyletěla v očích trhů k 70 %. Ještě detailněji se o možnosti růstu sazeb již za dva týdny (zasedání se koná 15. března) rozhovořil šéf Fedu ze San Francisca Williams. Ten uvedl, že ekonomika se pohybuje na prahu plné zaměstnanosti a že právě chystané Trumpovy daňové reformy jsou pozitivním rizikem pro inflaci, která již tak směřuje vzhůru.

Veškerá pozornost se tak ve zbytku týdne soustředí na páteční vystoupení Janet Yellenové. Což o to, ekonomické argumenty pro zvýšení sazeb v březnu jsou vcelku pádné (náš běžící odhad růstu americké ekonomiky pro první kvartál například zrychlil na 2,9 %, GDP Now věští 2,5 %), ale zároveň platí, že šéfka Fedu má dlouhodobě zřejmou tendenci překvapovat trhy holubičím směrem…

***FOREX***
Region
Maďarská centrální banka v souladu s očekávání ponechala svoji politiku beze změny včetně nestandardních likviditních opatření. MNB očekává, že inflace dále poroste a měla by se dostat na cíl (3 %) v první polovině příštího roku. Podle bankovní rady, pokud se tato očekávání budou naplňovat, tak nebude zapotřebí delší dobu měnit nastavení měnové politiky (což podle nás znamená v tomto roce).

Dnes mohou v regionu zarezonovat dvě záležitosti - za prvé přiostřující se politika Fedu (resp. rostoucí krátké dolarové sazby) a za druhé indexy podnikatelských nálad PMI.

EUR/USD/GBP
Nikoliv Donald Trump, ale zástupci vedení Fedu včera potopili kurz eurodolaru, neboť rétorické přípravy na březnové zvýšení úroků americké centrální banky byly evidentně zahájeny. Na pozadí silných dat dvě vlivné figury uvnitř vedení Fedu - Dudley a Williams - vyslaly jasný signál, že Fed se velmi seriózně bude za 14 dní bavit o zvýšení úroků. Trhem implikovaná pravděpodobnost pro březnové zvýšení úroků tak vylétla nad 70 %, což se samozřejmě musí dolaru líbit.

Dnešek bude opět plný dat, přičemž nejprve to může být vyšší německá inflace, která lehce přibrzdí tlak na posilování dolaru. Nicméně následná kupa amerických dat (jádrová inflace, spotřební výdaje a index ISM) může opět vše převálcovat a eurodolar se může tlačit dále směrem na jih.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688