Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  28.02.2017 09:32:18

Česká spořitelna: Konsolidovaný č. zisk podpořený jednorázovými vlivy vzrostl o 8,1 % na 15,5 mld. Kč

 

Česká spořitelna vykázala k 31. prosinci 2016 neauditovaný konsolidovaný čistý zisk počítaný podle mezinárodních standardů pro finanční výkaznictví (IFRS) ve výši 15,5 mld. . Čistý zisk za rok 2015 činil 14,3 mld. . V meziročním porovnání se zvýšil o 8,1 %. Hrubý objem klientských úvěrů se za posledních 12 měsíců zvýšil o 8,0 %, což v absolutním vyjádření znamená navýšení o 44,2 mld. . Česká spořitelna rostla rychleji než trh v retailovém i korporátním segmentu.

 

„Loňský rok hodnotíme jako jednoznačně úspěšný. Finanční výsledky jsou výborné navzdory přetrvávajícímu prostředí nízkých úrokových sazeb a sílícího tlaku regulace. Velký dík patří především všem zaměstnancům za jejich velké úsilí a péči, kterou věnují našim klientům. K dobrému výsledku pomohla stále se zlepšující kvalita úvěrového portfolia, ale i nižší administrativní náklady,“ uvedl Tomáš Salomon, předseda představenstva České spořitelny.
„V minulém roce se nám velmi dařilo v prodeji hypotečních úvěrů, kterých jsme klientům poskytli 28 tis. v objemu přes 57 mld. . Vedle potřeby vlastního bydlení jsme klientům prostřednictvím služby Moje zdravé finance pomohli ušetřit zajímavé částky v jejich rodinném rozpočtu. Pro digitální nadšence jsme vylepšili naše služby tak, že stále více věcí si mohou vyřídit v pohodlí svého domova, nebo i na cestách – osobní účet, Půjčku bez papíru či refinancování hypotéky,“ dodal Tomáš Salomon.

 

Česká spořitelna představila během loňského roku řadu atraktivních nabídek: průhlednou kreditní kartu s jednoduchým výpočtem úroku, hotovostní úvěry s možností prominutí až 15 splátek nebo výhodnou desetiletou fixaci hypoték. Na podzim rozšířila službu Moje zdravé finance do celé pobočkové sítě, v dubnu zavedla biometrický podpis, který nejen zvyšuje zabezpečení, ale šetří i čas - klienti takto podepsali již více než 2 miliony dokumentů. Banka nezapomněla ani na firemní klientelu. Malé a střední firmy mohou nyní díky tzv. Easy loan (jednoduchý úvěr) získat provozní úvěr již do dvou dnů a čerpat peníze mohou již od pěti dnů. Nový balíček služeb Smart City (chytré město) zase pomáhá českým a moravským městům investovat do chytrých řešení jako je například bezhotovostní placení v dopravě, nebo inteligentní veřejné osvětlení. 

HLAVNÍ UKAZATELE

 

Úspěšný rok 2016 se projevil zejména v dosaženém objemu čistého zisku a ve zřetelném nárůstu úvěrových obchodů. Příznivá ekonomické situace v České republice se spolu s důvěrou domácností a firem v další vývoj českého hospodářství projevila v rostoucí spotřebě domácností, zvyšování reálných mezd a růstu průmyslové produkce. Hrubý objem klientských úvěrů se v meziročním srovnání zvýšil o 8,0 %. Pozitivní vliv na velikost čistého zisku má zároveň zlepšující se kvalita úvěrového portfolia a pokles administrativních nákladů. K nárůstu zisku přispěl také jednorázový výnos z prodeje akcií společnosti Visa Europe v objemu 1,4 mld. před zdaněním.

 

Přes celkové výborné výsledky se v porovnání s rokem 2015 snížil provozní zisk o 5,1 % na 20,1 mld. . Velikost provozního zisku je ovlivněna více faktory. K nepříznivým patří pokračující snižování čistých výnosů z poplatků a provizí a snižování příjmů z pronájmu nemovitostí v souvislosti s postupným odprodejem investičních nemovitostí. K příznivým patří výrazný pokles administrativních nákladů. Ze všech těchto důvodů se ukazatel poměru provozních nákladů a výnosů (Cost/Income Ratio) zvýšil na 47,5 % ze 46,8 %.

 

Trvale nízké úrokové sazby v celé Evropě a tlak konkurence způsobují další pokles úrokových marží. Čistá úroková marže vztažené k úročeným aktivům se snížila na 3,12 % z 3,31 %. Ani růst objemu klientských úvěrů ještě nepřevážil další pokles úrokových sazeb. Klesají také výnosy z dluhových cenných papírů, protože lépe úročeným dluhopisům již postupně končí splatnost a jsou nahrazovány aktuálními dluhopisy, jejichž úrokový výnos je nižší. Čistý úrokový výnos dosáhl výše 25,5 mld. , což je v meziročním porovnání o 1,4 % méně. Přesto významné nárůsty úvěrových obchodů, změny ve struktuře bilance České spořitelny a přecenění depozit vliv nízkých sazeb částečně vyrovnávají.

 

Čisté výnosy z poplatků a provizí zaznamenaly v meziročním srovnání snížení o 9,2 % na 9,3 mld. . K významným vlivům na klesající příjmy z poplatků patří regulace EU v oblasti provizí z karetních transakcí. Pokles je také způsoben snižováním příjmů z poskytovaných finančních služeb s tím, jak klienti využívají levnější formy obsluhy a zvýhodněné programy a produkty. Na druhou stranu se zvýšil příjem poplatků z investičních produktů, zejména za správu aktiv.

 

Čistý zisk z obchodních operací a aktiv oceňovaných reálnou hodnotou se v meziročním porovnání zvýšil o 1,1 % na 2,9 mld. . České spořitelně se navýšením zisku z cizoměnových operací a z obchodování s cennými papíry podařilo překonat negativní meziroční vliv změny metodiky oceňování derivátů přijaté v roce 2015.

 

V porovnání s rokem 2015 se celkové provozní náklady snížily o 2,4 % na 18,1 mld. . České spořitelně se díky strategickému řízení nákladů daří snižovat administrativní náklady např. na kancelářské a obchodní prostory. Největší vliv však měl pokles příspěvku do Fondu pojištění vkladů vzhledem ke změně způsobu výpočtu daného ČNB. Klesají rovněž odpisy hmotného a nehmotného majetku. Personální náklady se zvýšily díky tvorbě rezervy na restrukturalizaci
(v souvislosti s reorganizací nadbytečných bankovních aktivit), pravidelnému navýšení mezd a aktualizaci benefitů.

 

Čistý zisk z finančních aktiv nevykázaných v reálné hodnotě zahrnuje výše zmíněný jednorázový výnos z prodeje akcií společnosti Visa Europe ve výši 1,4 mld. .

 

Čistá ztráta ze znehodnocení finančních aktiv nevykázaných v reálné hodnotě do zisku nebo ztráty (tj. saldo tvorby opravných položek na rozvahová úvěrová rizika) dosáhla úrovně 1,9 mld. , což znamená zlepšení o 28,1 % v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Na tomto dobrém výsledku se podílí rostoucí kvalita úvěrového portfolia.

 

Konsolidovaná výše bilanční sumy přesahuje biliónovou hranici a představuje 1 066,5 mld. . V porovnání s rokem 2015 se zvýšila o 11,1 %. V meziročním srovnání došlo ke změně struktury aktiv, zvýšil se objem poskytnutých úvěrů klientům, vklady uložené u České národní banky a objem finančních aktiv držených do splatnosti. Na pasivní straně bilance se zvýšily klientské a mezibankovní vklady. Snížil se objem vlastních emitovaných cenných papírů.

 

Vlastní kapitál náležející vlastníkům mateřské společnosti dosáhl úrovně 121,6 mld. , což značí nárůst o 1,3 %. Objem vlastního kapitálu se zvýšil díky nárůstu nerozděleného zisku. Celkový kapitálový poměr za skupinu České spořitelny dosáhl k 31. prosinci 2016 úrovně 20,1 %.

 

Česká spořitelna v průběhu roku 2016 dokázala růst úvěrů ještě urychlit, a to v retailovém i korporátním segmentu. Hrubý objem portfolia klientských úvěrů se meziročně zvýšil o 8,0 % na 593,0 mld. . Z toho úvěry domácnostem (pouze ČS) dosáhly objemu 318,0 mld. , což představuje meziroční nárůst o 5,2 % (bez vlivu resegmentace 8,2%), především díky dvojcifernému růstu hypoték fyzickým osobám. Vyšší prodeje hotovostních úvěrů obrátily klesající trend
u spotřebitelských úvěrů, které vzrostly o 1,1%. Nárůst úvěrů velkým korporacím se projevil v celkovém navýšení objemu úvěrů podnikatelským subjektům (tzv. wholesale) o 12,8 % (bez vlivu resegmentace 8,4%).

 

Závazky ke klientům dosáhly objemu 788,9 mld. a v porovnání s koncem roku 2015 vzrostly o 10,5 %. Vklady domácností se zvýšily o 9,1 % na 579,9 mld. . Rostou zejména vklady na Osobních účtech klientů. Vklady firemní klientely se výrazně zvýšily o 15,2 % na 151,7 mld. , důvodem je ukládání jejich přebytečné likvidity. Vklady klientů veřejného sektoru vzrostly o 13,3 % na úroveň 57,4 mld. .

 

Celkový počet klientů Finanční skupiny ČS k 31. prosinci 2016 dosáhl 4,71 miliónu. Počet aktivních klientů přímého bankovnictví SERVIS 24 a BUSINESS 24 činil 1,74 miliónu, což značí meziroční nárůst o 4,7 %. Celkový počet vydaných aktivních platebních karet dosáhl výše 2,95 miliónu kusů, z toho kreditní karty představují 0,21 miliónu kusů. Objem transakcí uskutečněných u obchodníků kartami České spořitelny se za celý rok 2016 ve srovnání s rokem 2015 zvýšil o 12,2 % na 139,3 mld. . Počet bankomatů a platbomatů České spořitelny se zvýšil o 53 na 1 642 kusů.

 

 

                                                                                                                                                           
 

FINANČNÍ DATA

 
 

FY 2015

 
 

FY 2016

 
 

Meziroční změna

 
 

Výkaz zisku a ztrát (mil. )

 
 

Čistý úrokový výnos

 
 

25 864

 
 

25 512

 
 

-1,4 %

 
 

 

 
 

Čistý výnos z poplatků a provizí

 
 

10 254

 
 

9 308

 
 

-9,2 %

 
 

 

 
 

Čistý zisk z obchodních operací a aktiv oceňovaných reálnou hodnotou

 
 

2 823

 
 

2 853

 
 

1,1 %

 
 

 

 
 

Výnosy z pronájmu, dividendy a ostatní výnosy

 
 

802

 
 

554

 
 

-30,9 %

 
 

 

 
 

Provozní výnosy

 
 

39 743

 
 

38 227

 
 

-3,8 %

 
 

 

 
 

Provozní náklady

 
 

-18 586

 
 

-18 146

 
 

-2,4 %

 
 

 

 
 

Provozní zisk

 
 

21 157

 
 

20 081

 
 

-5,1 %

 
 

 

 
 

Čistý zisk z finančních aktiv a závazků nevykázaných v reálné hodnotě proti účtům nákladů nebo výnosů

 
 

449

 
 

1 421

 
 

>100 %

 
 

 

 
 

Čistá ztráta ze znehodnocení finančních aktiv nevykázaných
v reálné hodnotě do zisku nebo ztráty

 
 

-2 648

 
 

-1 905

 
 

-28,1 %

 
 

 

 
 

Ostatní provozní výsledek

 
 

-1 018

 
 

-672

 
 

-34,0 %

 
 

 

 
 

Daň z příjmu

 
 

-3 645

 
 

-3 470

 
 

-4,8 %

 
 

 

 
 

Zisk po zdanění z pokračujících činností

 
 

14 295

 
 

15 455

 
 

8,1 %

 
 

 

 
 

 Čistý zisk náležející nekontrolním podílům

 
 

2

 
 

-2

 
 

-

 
 

 

 
 

 Čistý zisk náležející vlastníkům mateřské společnosti

 
 

14 293

 
 

15 457

 
 

8,1 %

 
 

Rozvaha (mil. )

 
 

Úvěry a jiné pohledávky za klienty (brutto)

 
 

548 836

 
 

592 992

 
 

8,0 %

 
 

Vklady klientů

 
 

713 836

 
 

788 873

 
 

10,5 %

 
 

 

 
 

Vlastní kapitál náležející vlastníkům mateřské společnosti

 
 

119 986

 
 

121 564

 
 

1,3 %

 
 

Propočtové ukazatele

 
 

Návratnost kapitálu (tzv. ROE)

 
 

13,0 %

 
 

12,9 %

 
 

0,1 pb

 
 

 

 
 

Náklady / výnosy (tzv. Cost/income)

 
 

46,8 %

 
 

47,5 %

 
 

0,7 pb

 
 

 

 
 

Pohledávky za klienty / závazky ke klientům

 
 

74,6 %

 
 

73,2 %

 
 

-1,4 pb

 
 

 

 
 

Celkový kapitálový poměr

 
 

21,3 %

 
 

20,1 %

 
 

-1,2 pb

 
 

Více podrobností na www.csas.cz.

 

 

 

 

 

 

 

Česká spořitelna

 Tiskové centrum: Kristýna Havligerová
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688