Dlouho spíte? Může vám hrozit vážná nemoc!

TNBiz, 26.2.2017

Pravidelný spánek delší než devět hodin může být nejen spouštěcím mechanismem, ale také varovným příznakem rozvíjející se demence. Vyplývá to z nově zveřejněné studie amerických vědců.

To, že se ani po kvalitním spánku nemůžete vybelhat z postele, může být podle expertů prvním ze symptomů Alzheimerovy choroby. Objeví se ještě dřív, než se mozek začne měnit a demence se projevovat. Bylo prokázáno, že riziko Alzheimera nebo jiné formy demence je u spáčů dvakrát tak vyšší, než u jiných lidí, informuje britský Independent.

"Výzkum ukázal, že lidé, kteří spí déle, mají problém s myšlením a pamětí," sdělil doktor Matthew Pase z Bostonského univerzitního ztravotnického centra. "Jiné výzkumy ukázaly, že poruchy řeči mohou vést až k Alzheimerovi," dodal.

Aby svou teorii dokázali, udělali odborníci výzkum na 2400 pacientech zaregistrovaných ve středisku Farmingham Heart Study. Spánek monitorovali u pacientů starších 72 let po dobu 10 let, objevili 234 případů demence.

"Ačkoli i nepravidelný spánek může být příznakem demence, příznaky se mohou objevit mnohem dřív. Mohou to být třeba občasné výpadky paměti v nižším věku," sdělila Rosa Sancho z Výzkumného centra v Anglii. "Tento výzkum byl sice uskutečněný na základě vlastních prohlášení pacientů, které nejsou vždy úplně spolehlivé, přesto se tím budeme i nadále zabývat," dodala. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky