Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.02.2017 11:32:13

Šéf Henkelu přilévá do ohně Kraft versus Unilever: Akvizice jsou zásadní i v naší strategii

Výrobci pracích prášků Persil, vlasové kosmetiky Schwartzkopf nebo lepidel Loctite ve čtvrtletí stoupl zisk i tržby a šéf firmy Hans Van Bylen slibuje na trhu, který prožívá bouřlivé týdny díky nepodařeným námluvám mezi Kraft Heinz a Unileverem, rozpoutat další akvizice, které jsou pevnou strategií Henkelu. 

Německý výrobce spotřebního zboží Henkel vykázal za čtvrté čtvrtletí loňského roku nárůst zisku i tržeb, zejména díky vyšší poptávce na rozvíjejících se trzích jako je Latinská Amerika. Společnost dnes také uvedla, že navzdory turbulencím v sektoru zůstanou akvizice klíčovou součástí její strategie. Z loňského zisku firma navrhne vyplatit dividendu 1,62 eura na jednu prioritní akcii, což je proti předchozímu roku nárůst o 10,2 procenta.

Henkel zaznamenal čtvrtletní zisk před započtením úroků a daní (EBIT) 765 milionů eur. Meziročně je to nárůst o více než 14 procent. Tržby vzrostly o 10,8 procenta na 4,86 miliardy eur (131,3 miliardy ), a dotkly se tak horní hranice odhadů analytiků.

Podnik, který vyrábí mimo jiné prací prášek Persil, produkty pro péči o vlasy Schwarzkopf a lepidla značky Loctite, těží zejména ze silné poptávky na rozvíjejících se trzích Latinské Ameriky. Ty se na jeho odbytu podílejí 42 procenty.

Sektor spotřebního zboží zažil několik bouřlivých týdnů, kdy americká potravinářská skupina Kraft Heinz se po vzájemné dohodě rozhodla stáhnout nabídku na převzetí britsko-nizozemského výrobce spotřebního zboží Unilever. Americký podnik za převzetí nabízel 143 miliard dolarů (více než 3,6 bilionu ). Transakce by podle agentury Reuters byla třetí největší akvizicí v historii.

Ředitel společnosti Henkel Hans Van Bylen předpokládá, že v dohledné budoucnosti se situace na trhu neuklidní. "Nicméně, díky naší vedoucí pozici, jasné strategii, silnému týmu a inovativním značkám a technologiím máme našlápnuto k dalšímu růstu," řekl.

Henkel vloni koupil amerického výrobce pracích prostředků a dalšího zboží pro domácnost The Sun Products. V listopadu pak sdělil, že akvizice zůstanou zásadním prvkem jeho strategie.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688