Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  21.02.2017 22:40:42

21. února: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Solidní hospodářské výsledky některých maloobchodních řetězců a trpělivost investorů čekajících na podporu ekonomiky ze strany nové administrativy pomohly akciovým indexům v USA na další maxima.

Index Dow narostl o 0,56 % na 20 743 bodů, S&P 500 posílil o 0,60 % na 2 365,38 bodu a Nasdaq Composite přidal 0,47 % na 5 865,95 bodu. Posílily akcie ve všech sektorech, přes procento zpevnila odvětví energetiky, základních materiálů a veřejných služeb. Index volatility VIX stoupl o 0,70 % na 11,57 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA narostl o necelé dva bazické body na 2,429 %.

Indexy S&P 500, Dow, Nasdaq Composite i Russell 2000 si v úterý vylepšily historická maxima a od amerických prezidentských voleb bez výjimky přidávají více než 10 %.

Na barevné "mapě" indexu S&P 500 zaujme sytě červená společnost Comcast s poklesem o bezmála 50 %, jde ale pouze o výsledek splitu akcií, přepočítaná hodnota akcie naopak vzrostla o 0,61 %.

S&P 500 (21. února 2017)
S&P 500 (21. února 2017)

"Investoři čekají na slíbené snižování daní a deregulaci. Zatím jsou trpěliví. Jednou přestanou být, dnes se to ale zkrátka ještě nestalo," uvedl Art Hogan, stratég z Wunderlich Securities.

"Nálada je dobrá díky výsledkům firem. Někteří investoři možná naskakují do rozjetého vlaku, aby jim nic neuteklo," připomněl typický psychologický tržní moment Sam Stovall, stratég z CFRA Research.

Ceny ropy na světových trzích pokračují v růstu. Reagují tak na slova generálního tajemníka Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Mohammeda Barkinda, který uvedl, že by se zásoby suroviny v důsledku dohody o omezení těžby měly snižovat. Těžařské země podle něj dohodu dodržují z více než 90 % a tento podíl by se měl ještě zvýšit.

Členové OPEC se koncem listopadu dohodli, že od 1. ledna sníží těžbu celkem o 1,2 milionu barelů denně, aby omezili nadbytečné dodávky na trh a podpořili ceny. K dohodě se připojily i některé další významné těžařské země v čele s Ruskem, které by měly produkci omezit o dalších 558 000 barelů denně.

Navzdory vysoké míře dodržování dohody zůstávají zásoby ropy v mnoha částech světa vysoké. Ve Spojených státech se zásoby ropy i benzínu minulý týden vyšplhaly na nová maxima, protože rafinérie omezily produkci a zároveň klesla poptávka po benzínu.

Americký dolar na devizových trzích posiloval díky nadějím na brzké zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech. Někteří představitelé americké centrální banky naznačili, že další zvýšení základní úrokové sazby by mohlo přijít již příští měsíc. Fed začátkem února podle očekávání ponechal základní úrok v pásmu 0,50-0,75 %, kam jej zvýšil v prosinci.

Vyhlídky na zvyšování úrokových sazeb nyní podporují příznivé hospodářské údaje a stoupající inflace v USA. Ve středu Fed zveřejní zápis ze svého posledního zasedání, díky kterému by si mohli investoři udělat lepší představu o smýšlení jeho vedoucích činitelů. Další zasedání Fedu se bude konat 14. až 15. března.

Euro je pod tlakem kvůli nervozitě před blížícími se parlamentními volbami v Nizozemsku a prezidentskými volbami ve Francii. "Pozorujeme nárůst politických rizik," uvedl podle agentury Reuters analytik Alfonso Esparza ze společnosti Oanda. Kandidátka krajní pravice pro francouzské prezidentské volby Marine Le Penová znepokojuje investory svým negativním postojem k Evropské unii a prosazováním odchodu Francie z eurozóny.

Nejdůležitější úterní události na amerických trzích

  • Americký operátor Verizon Communications a internetová společnost Yahoo! podle listu The Wall Street Journal vyjednali novou verzi dohody o převzetí základních aktivit společnosti Yahoo! ze strany amerického operátora. Ta by měla zahrnovat snížení kupní ceny o 350 milionů dolarů na 4,48 miliardy dolarů z původně sjednaných 4,83 miliardy dolarů. Předpokládá se, že transakce bude dokončena ve druhém čtvrtletí tohoto roku.
  • Společnost Restaurant Brands International, která je majitelem hamburgerového řetězce Burger King, koupí za 1,8 miliardy dolarů síť Popeyes Louisiana Kitchen, významného hráče na americkém trhu smažených kuřecích pokrmů. Skupina, která působí po celém světě, by po převzetí chtěla rozšířit louisianský styl smažených kuřat v globálním měřítku.
  • Index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru v USA v únoru podle předběžných dat společnosti Markit klesl na 54,3 bodu z 55 bodů v lednu. Analytici naopak očekávali růst na 55 bodů. Index nákupních manažerů v sektoru služeb klesl na 53,9 bodu z 55,6 bodu v lednu (odhad: 55,8 bodu). Kompozitní PMI se snížil na 54,3 bodu z 55,8 bodu v předchozím měsíci.
  • Morgan Stanley zvýšila cílovou cenu akcií Apple na 154 ze 150 USD.
  • Morgan Stanley snížila doporučení na akcie Moody's na "equal weight" z "overweight".

Výsledková sezóna


16 znamení úspěchu v Americe aneb Co musíte mít, abyste byli za velkou louží fakt v pohodě

16 znamení úspěchu v Americe aneb Co musíte mít, abyste byli za velkou louží fakt v pohodě

Jak vypadá americký sen současnosti? To zjišťovala společnost You Need A Budget ve spolupráci s výzkumnou agenturou OnePoll.


7 levných a perspektivních akcií7 levných a perspektivních akcií

Je jasné, že po povolební rally na amerických trzích bude mít řada investorů problém najít akcie, které by se daly chápat jako levné. Ti co mají zainvestováno, mohou být spokojeni se zisky, ale ti, kdo přemýšlejí o zajímavé sázce, musejí pečlivě vybírat.


25 akcií firem, které vydělají na Trumpových daňových reformách25 akcií firem, které vydělají na Trumpových daňových reformách

Americký prezident Donald Trump pokračuje ve své populistické jízdě. Před pár dny přislíbil zveřejnění svého "fenomenálního" daňového balíčku v průběhu několika nejbližších týdnů. A analytici mají poměrně jasno v tom, které akcie by z těchto opatření mohly nejvíce těžit.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688