Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.02.2017 18:54:08

Co nyní kupuje Warren Buffett

Berkshire Hathaway podle  informací z tradičního 13F reportu v posledním čtvrtletí nakoupila akcie společností Apple, Delta AirLines a Monsanto. O Buffettových investicích do Applu toho bylo napsáno už dost, jeho nákupy aerolinek byly také hodně diskutovány a před časem jsem se jim zde věnoval i já. Podívejme se tedy na Monsanto. 

V následujícím grafu porovnávám vývoj celého amerického trhu sledovaného indexem SPX, vývoj ceny akcií Monsanta (zeleně) a také ceny akcií traktorky Deere (které jsem se zde věnovat nedávno). Je zřejmé, že „zemědělskéakcie Monsanta a Deere se často chovají podobně – nějaký společný „zemědělský“ tu funguje a zřejmě bude hodně spojen s vývojem na komoditních trzích. I proto se pravděpodobně tomuto segmentu trhu vede od roku 2016 lépe:

 aa

Zdroj: FT

Asi hlavním tahounem ceny akcií Monsanta je nyní vývoj kolem fůze s Bayerem. Buffett může tedy sázet na to, že fůze bude bez větších problémů schválena regulátory. Bayer minulý rok nabídl 128 dolarů za akcii této společnosti a pokud by ke spojení skutečně došlo, vznikl by globální gigant v oblasti ochrany rostlin a produkce semen a osiv. Právě to ale může být překážkou pro ono hladké schválení ze strany regulátorů. Bayer tak ve snaze uchlácholit americkou administrativu nabídl, že v případě schválení bude investovat 8 miliard dolarů do výzkumu a vývoje. A i kdyby transakce schválena nebyla, Bayer by měl Monsantu zaplatit 2 miliardy dolarů jako jakési škodné. 

Investování prováděné čistě na základě fůzí a akvizic je celkem populární. Často platí, že firma kupovaná, respektive její akcie, z transakce těží, ovšem u firmy kupující bývá situace složitější. V případě Monsanta k určité „fůzní“ rally došlo. Jde přitom o společnost, které letos už druhým rokem v řadě klesaly tržby – viz následující graf. Můžeme jí také zařadit do poměrně dlouhé řady firem, u kterých se letos čeká obrat směrem k lepšímu – jak ukazuje zmíněný graf, tržby v letech 2017 a 2018 měly podle analytického konsenzu na FT začít mírně růst a opět nebude příliš odvážné dávat do souvislosti s (očekávaným) vývojem na komoditních trzích:

aa

Zdroj: FT

Monsantu v roce 2016 také výrazně kleslo provozní cash flow – ze 3,1 miliard dolarů roku 2015 na 2,5 miliardy dolarů (viz tabulka). Stále ale jde o poměrně slušný strojek na peníze, protože firma už dva roky investuje zhruba 1 miliardu dolarů (zbývá jí tedy 1,5 – 2 miliardy dolarů). Rozvahu má firma také silnou a tak jí neohrožuje ani to, že akcionářům občas na dividendách a odkupech vyplácí ještě více, než vydělá. 

Z tohoto pohledu jde tedy o typickou „buffettovskou“ investici a možná, že známý investor vedle hladké fůze sází i na možnost, že v Monsantu je také skryta nějaká ta trhem ignorovaná hodnota. Jisté je ovšem to, že pan Buffett se touto investicí vydal do kontroverzních vod, protože Monsanto bývá (nevím nakolik právem) obviňováno z řady hříchů a prohřešků počínaje výrobou a šířením škodlivých technologií, pesticidů a herbicidů a konče šikanou a okrádáním zemědělců v rozvíjejících se zemích.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.12.2016Co nyní kupují hedge fondy? Ojetá auta Patria (Patria Finance)
18.04.2015Warren Buffett: Kam nyní investovat peníze? STOX.CZ (Grant Capital)
24.11.2014Podle čeho se při časování trhu rozhoduje Warren Buffett Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
21.02.2013Co se stane, když Warren Buffett koupí vaši firmu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688