Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.02.2017 17:19:38

Summary: HSBC zažila špatné čtvrtletí, nedařilo se ani Macy’s.

Zatímco výsledky hospodaření banky HSBC a společnosti Macy’s se nedají hodnoti jinak, než jako zklamání, hospodaření amerického Wal-Martu bylo pro investory o poznání příjemnější zprávou. 

Evropa 

HSBC (DIP)

Britská banka má za sebou poměrně špatný kvartál. Účetní zisk před zdaněním se propadl meziročně z -0,9 mld. USD na -3,5 mld. USD při konsensu +2,7 mld. USD. Při pohledu na jádrový zisk, což je zisk očištěný o jednorázové příjmy a náklady, se situace sice zlepšuje, na konsensus to ale pořád nestačí. Tento ukazatel narostl meziročně o 32 % na 2,6 mld. USD, přičemž zmiňované predikce byly postaveny o 900 mil. USD výš. Tento markantní rozdíl ukazuje podstatný vliv restrukturalizačních změn na krátkodobou prosperitu banky.

Problémy začínají již u jádrových tržeb, které se propadly o 10 % YoY na 11 mld. USD. Toto číslo zahrnuje negativní dopad valuačních odlišností mezi dlouhodobým zadlužením a příslušnými swapy. Odlišnosti v hodnotě 0,7 mld. USD byly vyvolány pohybem výnosové křivky. Náklady se držely tržních predikcí, když poklesly o 11 % YoY na 2,4 mld. USD. Dobrou práci odvedlo investiční bankovnictví. Příjmy z obchodování na FICC trzích vyskočily o 37 % YoY na 1,3 mld. USD a až o 51 % YoY na 220 mil. USD v případě obchodů s akciemi. Výhled tržeb pro rok 2017 je zatížen vícero faktory. Jedním z nich je vyhovění novým regulatorním požadavkům, které bude společnost stát o 500 mil. USD víc, než se předpokládalo (konkrétně 0,9 mld. USD). Dále je to nízká úroková míra v UK a nepříznivé měnové výkyvy.

Kapitálová přiměřenost CET1 sklouzla o 30 bps QoQ na 13,6 %, kvůli kapitálu CET1 klesajícímu rychleji (-8 % QoQ) ve srovnání s rizikově váženými aktivy (-3 % QoQ). Uvolněný kapitál, jenž doteď podepíral aktivity v Brazílii, bude využit na zpětný odkup akcií v první polovině 2017 ve výši 1 mld. USD. Dividenda zůstává beze změny na 0,51 USD. Akcie HSBC se v návaznosti na výsledky propadly o 7 %.

USA

Wal-Mart

Tržby ikonického obchodního řetězce se meziročně posunuly na 131 mld. USD (+1 % YoY), čímž se držely tržních předpokladů. Čistý zisk na akcii ve výši 1,3 USD meziročně sklouzl o 13 % kvůli vyšším administrativním nákladům, nicméně také v souladu s tržním konsensem.

USA Same-store-sales (tržby z obchodů otevřených déle než 1 rok) zrychlily růst o 60 bps YoY na 1,8 % YoY. Velkou zásluhu na tom má internetový prodej, který k meziročnímu růstu přispěl 40 bps a tržby jeho samotného narostly o 29 % YoY. Návštěvnost těchto kamenných obchodů se zvýšila o 1,4 % YoY (3Q16: 0,7 %). Dobrou zprávou je také deflace ceny potravin, která zpomalila na 90 bps (3Q16 150 bps).

Uspokojivě vypadá také výhled čistého zisku na akcii na rok 2017. Interval 4,2 – 4,4 USD je v souladu s predikcí trhu 4,33 USD. To samé platí pro první kvartál tohoto roku a jeho rozmezí 0,9 – 1,0 USD. Tržní konsensus je v tomto případě nastavený na 0,96 USD. Obstojné výsledky vynesly akcie Wal-Mart vzhůru o 3,5 %.

Macy’s

Výsledky Macy‘s byly v porovnání s Wal-Mart trochu nejisté. Vánoční nákupní sezóna byla co do tržeb zklamáním (-2,1 % YoY) a podobná čísla dávají také tržby za poslední kvartál. Tržby seběhly o 4 % YoY na 8,5 mld. USD, zatímco trhy udávaly předpoklad 8,6 mld. USD. Níže ve výsledovce se to zlepšuje a čistý zisk na akcii očištěný o jednorázové položky zakotvuje na 1,54 USD – v souladu s tržními predikcemi. Comparable sales (tržby z obchodů otevřených déle než jeden rok) sklouzly o 2,7 % YoY. Výrazná korekce ceny akcií směrem dolů proběhla již v lednu po oznámení výsledků nákupní sezóny. Proto dnes akcie navzdory neuspokojivým číslům rostou o 3 %.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.03.2023Dolaru se ani včera nedařilo ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
30.04.2021Ekonomika zažila poslední špatné čtvrtletí Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
09.03.2021Nedaří se koruně ani dluhopisům ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
23.02.2021Summary: Kvartální výsledky Macy’s a Home Depot Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688