Čtyři tipy, jak nenaletět podomním prodejcům


V mnoha obcích a městech už je podomní prodej zakázán, policie přesto stále velmi často vyšetřuje případy, kdy nejrůznější podvodníci zneužívají dobroty důvěřivých lidí. Ať už jde o prodej nekvalitního zboží, nebo třeba o vytipování domácnosti a její následné vykradení. Pokud k vám přijdou podomní prodavači zámků, je potřeba si dát pozor ještě na několik dalších věcí. Dostanete od něj skutečně všechny klíče? Nenechají si v kapse kopii, kterou později využijí k tomu, aby vám vybílili byt? Co tedy dělat, když se u vás prodejce objeví? Zde je několik stručných rad, které jsme připravili ve spolupráci s Janem Hrnčířem, specialistou v oblasti zabezpečení společnosti ASSA ABLOY.

Neotvírejte nikomu, koho neznáte

Pokud si nejste jistí, nikoho k sobě domů nepouštějte. Pořiďte si řetízek na dveře nebo digitální kukátko, díky kterému krásně uvidíte, kdo je před dveřmi. "Když se dotyčný představí jako opravář, pracovník úřadu či jiných služeb, jako je třeba odečet plynu, nechte si předložit služební průkaz a údaje z něj si opište," radí Jan Hrnčíř.

Nenaleťte na příběhy a nepodepisujte hned

Naprostá většina podvodníků má připravenou přesvědčivou historku, která dává hlavu a patu.  Pokud se vám zdá, že jejich nabídka je neodolatelná a službu nebo zboží moc chcete, poslouchejte pozorně, co je vám nabízeno a za jakých podmínek. V mnoha případech se lidé dostávají pod tlak a raději podlehnou, aby už to měli za sebou. Nic nekupujte ani nepodepisujte hned, vždy si vezměte čas na rozmyšlenou nebo se poraďte s blízkými.

Rozlište míru rizika

Pokud si koupíte například nože, riskujete pouze to, že zboží bude předražené a vy ho nebudete mít kde vrátit. U koupi cylindrické vložky ale riskujete hned dvakrát. "Nejen, že je zámek zpravidla předražený, ale ještě se téměř vždy jedná o levný produkt z velkoobchodu či dovezený ze zahraničí. Takové zámky nemají žádné bezpečnostní certifikáty. Pokud tedy dojde k vykradení bytu, můžete zapomenout na pojistné plnění,“ upozorňuje Jan Hrnčíř z ASSA ABLOY s tím, že pravděpodobnost, že si podomní prodejce jeden klíč od vašeho bytu může nechat a do bytu se vrátí, když nebudete doma.

Návštěvu podomního prodejce ohlaste

Navštívil vás podomní prodejce? Raději to ohlaste. Obzvlášť v případě, kdy je podomní prodej zakázán městskou či obecní vyhláškou. „I když vy jste odolali a nic si nekoupili ani nepodepsali, soused se může nechat napálit. Skutečnost, že byty ve vašem domě obchází podomní prodejce, proto ohlaste na městskou nebo republikovou policii,“ uzavírá Jan Hrnčíř.

 


FAB – tradiční česká značka zámků a cylindrických vložek

má za sebou více než stoletou historii. Od r. 1997 je součástí portfolia nadnárodního zámkařského koncernu ASSA ABLOY. Rychnovská továrna ročně produkuje přes 8 milionů cylindrických vložek, samozamykacích zámků, otvíračů dveří a kování, které míří do celého světa. Společnost sází na neustálou inovaci a vývoj. Úzce spolupracuje s vybranými zámečnictvími, jejichž prostřednictvím nabízí nejen široký sortiment výrobků, ale také profesionální servis a poradenství v oblasti zabezpečení.

Více informací na:www.fab.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky