Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.02.2017 09:33:48

Hedge fondy začínají využívat umělou inteligenci

Babak Hodjat se domnívá, že lidé jsou na investice do akcií příliš emocionální. Založil tak první hedge fond, který se spoléhá pouze na umělou inteligenci „Lidé jsou citliví, mohou se chovat iracionálně, ovlivňují je vědomé věci a věci podvědomé,“ říká Hodjat, který dříve působil jako vědec v oblasti počítačových technologií. Podle svých slov se při investování děsí mnohem více toho, že by se měl spoléhat na lidskou intuici než na data a statistiku.

Hodjat je držitelem 21 patentů a je spoluzakladatelem společnosti Sentient Technologies. Ta už téměř deset let vyvíjí umělou inteligenci, která může sledovat miliardy dat, určovat trendy, učit se a obchodovat s akciemi. Lidé v této společnosti věří, že software, který umí porazit ty nejlepší pokerové hráče na světě či překládat jazyky, jim může pomoci porazit i profesionály na Wall Street. Sentient nezveřejňuje své dosavadní investiční výsledky a ani detaily ohledně technologií, které používá. Stále tak není jasné, jak výhodné je předat investování umělé inteligenci. Využívají ji i tradiční hedge fondy jako Bridgewater Associates, Point72 a Renaissance Technologies, ovšem pouze pro vytváření nápadů a investičních tezí. Rozhodování o investicích tam stále provádějí lidé.

Sentient stále obchoduje jen se svými penězi, ale pozorně jej sleduje celá finanční komunita i lidé zabývající se umělou inteligencí. Nello Cristianini z University of Bristol tvrdí, že právě trading je jednou z deseti oblastí, ve kterých může umělá inteligence uspět nejvíce. Obchodní algoritmy mohou mít podle něj plnou autonomii – mohou sledovat data, rozhodovat se a provádět příkazy. V Sentientu pracují lidé z Amazonu, Applu, Googlu, Microsoftu a dalších významných technologických společností. Firma se spoléhá na „evoluci“ – její stroje provádějí po celém světě obrovský počet simulovaných obchodů a z nich se učí. Neúspěšné obchodní strategie jsou eliminovány, ty úspěšné se stávají součásti „genů“ celé umělé inteligence.

Vědec Anthony Ledford, který pracuje pro londýnský hedge fond Man AHL, ale před přílišným spoléháním se na umělou inteligenci v oblasti investování varuje. Tvrdí, že kolem celé věci je nyní velký poprask, reálné výsledky ale zatím za očekáváním pokulhávají. Tristan Fletcher, který se také zabývá umělou inteligencí a pracuje pro jeden z hedge fondů, k tomu dodává, že investoři mohou váhat s tím, aby dali všechny své peníze k dispozici fondu, o jehož sázkách rozhoduje pouze počítač. Jsou totiž většinou konzervativní a Fletcher podle svých slov stále nezná nikoho, kdo by své peníze skutečně svěřil pouze umělé inteligenci.

Autor: Adam Satariano.

(Zdroj: Bloombergú

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688