Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.02.2017 19:13:24

Škoda, ČEZ a budoucnost elektroaut

Škoda Auto a ČEZ se podle čerstvých zpráv dohodly na spolupráci v oblasti elektromobility: Škoda bude vyrábět elektrovozy, ČEZ bude budovat dobíjecí stanice. Podle odhadů automobilky by totiž měla kolem roku 2025 asi 20 – 25 % jejích prodejů představovat právě elektroauta.

Nedávno jsem tu přemítal nad tím, že německé automobilky možná zaspaly dobu a jejich silná stránka – konzervativní přístup, se v nadcházející elektrické a možná i samořídící době mění na stránku slabou. Možná, že Němci vznikající mezeru včas doženou a nenechají se nahradil společnostmi jako Tesla, nebo dokonce Google, či Apple. Konec konců, Daimler už testuje elektronáklaďáky a údajně o ně mají zájem některé obchodní řetězce. Ovšem celkově by úspěch v této nové ekonomické bitvě vyžadoval od Němců značnou flexibilitu. A nevím, zda flexibilita je předností našich západních sousedů. Doufejme, že Škodovce vlak neujede. Celkově je ovšem také nutno zmínit, že zatím stále není úplně jasné, odkud, kam a kudy ten vlak vlastně pojede.

Tato malá viditelnost věcí příštích je zřejmá i z expertních odhadů toho, jaký podíl budou mít elektrovozy na prodejích a celkovém počtu vozidel v příštích letech a desetiletích. Jak bylo uvedeno, Škoda hovoří o 20 – 25 % podílu na prodejích kolem roku 2025. Ropný gigant Exxon je k elektřině skeptičtější. To asi není v jeho pozici překvapivé, jde jen o to, zda tu není přání otcem myšlenky. Jak ukazuje následující obrázek, hybridy a elektrovozy budou podle Exxonu mít v roce 2025 stále poměrně zanedbatelný podíl na celkovém počtu vozidel na Zemi:



(Zdroj: Exxon)

Pokud by tedy měl Exxon pravdu a elektrorozvoj by nepostupovat takovým tempem, o jakém sní třeba taková Tesla, mohou být Němci v relativním klidu. Ještě v roce 2040 tu bude mnohem více tradičních spalovacích motorů, než nyní, či v roce 2020. Trochu jiný pohled ovšem mají kolegové z PWC, jejichž projekce jsou shrnuty v grafu druhém:


(Zdroj: PWC)

Graf ukazuje, že nyní představují tradiční spalovací motory 97 % prodejů nových aut EU. V roce 2020 už by to mělo být jen 87 % a v následujících pěti letech dojde k prudkému propadu na pouhých 47 %. Úpadek tradičních spalovacích motorů dokončí období 2025 – 2030, během něhož klesne podíl spalovacích motorů na celkových prodejích nějakých 16 %. V roce 2025 by tedy měla elektroauta představovat 15 % prodejů a hybridy 38 %.

Je možné, že Evropa bude v elektrifikaci mnohem progresivnější než zbytek světa a odhady Exxonu a PWC se pak nemusí nutně vylučovat. Spíše je ale z uvedených třech odhadů (Škoda, PWC, Exxon) zřejmé, že ani ti, kteří jsou „in“, toho nevědí o moc více, než my, kteří jsme „out“. Všichni ale víme, že štěstí přeje připraveným.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688