Za ptačí chřipku vyplaceno milionové odškodné, vyčleněné peníze nebudou stačit

TNBiz, 15.2.2017

Skoro 60 tisíc kusů vybité drůbeže za měsíc a půl. Taková je zatím bilance ptačí chřipky u nás. O náhradu škody za zlikvidované ptáky už požádalo 830 chovatelů. První peníze jim už ministerstvo vyplácí.

"Zatím byly vyplaceny náhrady dvěma žadatelům v celkové výši 2 miliony 495 tisíc korun," řekla TV Nova mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Celkově zatím chovatelé zažádali o odškodnění ve výši 12ti milionů korun. Převážná většina žádostí přišla z jižní Moravy, kde ptačí chřipka propukla nejdříve.Ten hlavní nápor tedy teprve přijde.

Virus se totiž nepřestává šířit. Aktuálně už ptačí chřipka zasáhla 9 krajů. Ohnisek nákazy už je 28, to poslední přibylo v neděli večer ve Volyni v jižních Čechách.

Navíc v liberecké ZOO se objevil další z kmenů chřipky, který u nás doteď nekoloval. Stát má pro případy nákaz pro letošní rok vyčleněno v rozpočtu přes 31 milionů korun. Jenže už teď je jasné, že to bude málo.

"Už téměř s jistotou víme, že tato částka stačit nebude. Nicméně si počkáme na finální počet žádostí na vyplacení náhrad a pak případně požádáme vládu o navýšení této částky," dodala mluvčí ministerstva Ježková.

Řada chovatelů navíc není spokojená s tím, kolik stát jako náhradu nabízí a požadují víc. Třeba stovka za slepici jim přijde jako výsměch. Před deseti lety, kdy u nás naposledy ptačí chřipka v chovech řádila, vyplatil stát chovatelům na náhradách celkem přes 50 milionů.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy