Kdo je nejoblíbenějším hejtmanem a jak dopadl ten váš?

TNBiz, 10.2.2017

První průzkum zaměřený na hodnocení nově zvolených představitelů územně samosprávných celků - krajů, mezi které patří i hl. město Praha, ukazuje, že nejlépe si aktuálně vede staronový sociálnědemokratický hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, s aktuálním ziskem 41,2 % kladných hlasů.

V těsném závěsu za Jiřím Zimolou je pak s aktuálním ziskem 39,6 % kladných hlasů nově zvolený hejtman Zlínského kraje, lidovecký politický matador, starosta města Vsetína Jiří Čunek, který v loňských krajských podzimních volbách nasbíral nejvíce preferenčních hlasů. Jiří Čunek tak vystřídal v hejtmanském křeslě dřívějšího sociálnědemokratického hejtmana Stanislava Mišáka.

Martin Půta, který obhájil své hejtmanství v Libereckém kraji, se aktuálně těší oblibě v souhrnu 37,8 % obyvatel Libereckého kraje a obsadil tak třetí příčku v pomyslného žebříčku hodnocení představitelů územně samosprávných celků.

I čtvrtá příčka pak patří staronovému představiteli tentokráte kraje Vysočina, sociálně demokratickému hejtmanovi Jiřímu Běhounkovi, který s aktuálním ziskem v souhrnu 32,1 % kladných hlasů zastává čtvrtou nejlépe hodnocenou pozici.

Novou tváří v čele Středočeského kraje je jedna ze tří žen v čele krajů, Jaroslava Pokorná Jermanová kandidující za hnutí ANO, která vystřídala dnes již bývalého sociálnědemokratického hejtmana Miloše Peteru. Středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová Pokorná, tak aktuálně získala od obyvatel Středočeského kraje v souhrnu 31,2 % kladných hlasů a obsadila pátou příčku.

V čele Jihomoravského kraje vystřídal bývalého hejtmana Michala Haška, nově zvolený politik a policista Bohumil Šimek kandidující za hnutí ANO. Hejtman Bohumil Šimek prozatím získává podporu v souhrnu 29,6 % kladných hlasů od obyvatel Jihomoravského kraje.

Další žena v čele 14 územně samosprávných celků, pražská primátorka Adriana Krnáčová (hnutí ANO), která si na svojí stranu získává stále více Pražanů, se pak umístila se ziskem 26,9 % kladných hlasů na sedmémmístě. Pražská primátorka Adriana Krnáčová, která byla zvolena do čela pražského magistrátu, který je jedním ze 14 územně samosprávných celků, se po komunálních volbách v roce 2014 postupně u Pražanů etabluje a oproti červnu loňského roku si polepšila o 3,5 procentního bodu.

Staronový hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který po loňských podzimních krajských volbách zůstává ve své funkci, pak aktuálně získal 26,3 % kladných hlasů a zaujímá osmou pozici.

Staronový hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, který stejně jako v minulém volebním období i nadále zůstává jediným představitelem KSČM ve vedení krajů, je s aktuálním ziskem v souhrnu 25,5 % kladných hlasů devátým nejlépe hodnoceným hejtmanem. Nově zvolený hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard se těší přízni 23,4 % obyvatel Plzeňského kraje.

Na jedenácté příčce se pak umístila se ziskem v souhrnu 22,8 % kladných hlasů nově zvolená hejtmanka Karlovarského kraje a rovněž předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová (hnutí ANO). Dvanáctou pozici obsadil se ziskem v souhrnu 21,3 % kladných hlasů nově zvolený sociálnědemokratický hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Na předposlední příčce se pak aktuálně umístil se ziskem v souhrnu 19,9 % kladných hlasů nově zvolený hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Poslední místo obsadil  se ziskem v souhrnu 18,4 % kladných hlasů nově zvolený hejtman Olomouckého kraje Ota Košta, který ve své funkci vystřídal dnes již bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila.

Jak aktuální průzkum oblíbenosti hejtmanů ukázal, nově zvolení představitelé krajů se potýkají zejména s neznalostí, a tedy i hodnocení jednotlivých hejtmanů se bude postupně vyvíjet s konkrétními aktivitami jednotlivých hejtmanů a jejich mediální prezentací. U staronových představitelů krajů je pak patrný pokles kladného hodnocení (kromě pražské primátorky Adriany Krnáčové), což může souviset s celkovým vnímáním celostátní politiky, a to zejména ČSSD a KSČ, u nichž je i zřejmý v rámci průzkumů volebních preferencí pokles voličské podpory.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy