Neškodí vám kobinace vašich léků? Využijte bezplatnou poradnu na internetu!

TNBiz, 9.2.2017

Češi dlouhodobě patří k mistrům v nadužívání léků. Dvě třetiny českých důchodců užívají více než šest léků, podle odborníků je přitom kritickou mezí konzumace pěti léků najednou. Čím víc medikamentů totiž člověk konzumuje, tím větší je pravděpodobnost nežádoucích účinků.

Problémem je, že lékaři často přesně nevědí, jaké léky pacientovi předepsal některý z kolegů. Riziko, že kombinace léčiv člověku způsobí zdravotní komplikace, potom roste. Řešením by byla důsledná elektronická evidence toho, jaké preparáty člověk v dané chvíli užívá. Například ve formě elektronické zdravotní karty.

Pokud si nejste jistí, jestli se jednotlivé léky, které užíváte, dohromady snesou, můžete se poradit i na internetu. AIFP totiž provozuje bezplatnou online poradnu Znám své léky. Do formuláře jednoduše vypíšete všechny léky, které užíváte, a do několika dní dostanete od odborníků odpověď, jestli jejich kombinace není nebezpečná.

Pozor na některé potraviny

Funkci léků dokážou negativně ovlivnit také některé potraviny či rostliny. Ženy, které užívají hormonální antikoncepci, by se měly mít na pozoru před třezalkou. Není totiž žádným tajemstvím, že dokáže snížit účinky léků. Mohly by potom být nepříjemně překvapeny.

Nebezpečná může být také konzumace citrusů. Například grapefruity velmi negativně ovlivňují účinnost antidepresiv, limetky se zase špatně snášejí s léky na kašel. Mohou vyvolat malátnost a vést až k halucinacím.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky