ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  09.02.2017 12:16:51

České ženy berou nižší mzdy

České ženy jsou placené hůře než muži. Rozdíl mezi jejich příjmy patří k největším v  Evropě. Přestože jsou mladé Češky vzdělanější než jejich vrstevníci, jsou více ohrožené nezaměstnaností.


V České republice je rozdíl v odměňování mužů a žen druhý nejvyšší v rámci unijních států, hned po Estonsku. Ze statistik vyplývá, že ženy ve věku 35 až 39 let vydělávaly v roce 2015 průměrně 24 tisíc korun měsíčně, o 10 tisíc méně než muži. Nejde jen o vliv diskriminace, ale i o odlišnou strukturu na trhu práce. Ženy totiž častěji vykonávají hůře placené profese. „Největší rozdíl mezi příjmy obou pohlaví vzniká v momentě, kdy se ženy vracejí do zaměstnání po mateřské. Obtížně pak konkurují mužům, kteří svou kariéru nepřerušili,“ upřesňuje předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Data potvrzují, že příjemci rodičovského příspěvku jsou ve více než 98 % ženy. Nejvíce mužů zůstává doma s dítětem v Praze, nejméně v Kraji Vysočina.

Ženy jsou častěji ohrožené nezaměstnaností. I když je bez práce více žen než mužů u všech věkových skupin, nejvýrazněji se nezaměstnanost týká mladých Češek ve věku od 20 do 24 let. U nich se míra nezaměstnanosti blíží 15 %. U stejně starých mužů přitom nedosahuje ani 10 %. „Právě mladé ženy jsou ale vzdělanější než muži. Ve věku 25 až 34 let mělo vysokoškolské vzdělání 38 % z nich. U mužů jen 24 %,“ popisuje data za rok 2015 Michaela Kleňhová, ředitelka sekce demografie a sociálních statistik ČSÚ.

Dlouhodobě platí, že se rodí méně žen než mužů, nicméně ženy se dožívají vyššího věku. V průměru o 6 let více než muži. Po 75. roce věku tak jsou nejčastěji ovdovělé.

Ze zdravotnických statistik za rok 2014 vyplývá, že muži častěji kouří a že nadváhou trpí více než ženy. „Díky údajům o informačních technologiích také víme, že muži tráví více hodin u počítače a na internetu. Častěji než ženy hrají počítačové hry nebo používají internetové bankovnictví,“ uvádí Marek Řezanka ze sekce demografie a sociálních statistik ČSÚ.

Další genderové rozdíly jsou patrné v oblasti kriminality. Muži převažují mezi pachateli i oběťmi trestných činů. Z páchání trestné činnosti bylo v roce 2015 obžalováno 40 tisíc osob, z toho jen 6 tisíc žen. Obětí trestných činů bylo zjištěno 12 tisíc, mezi nimi 55 % mužů.


Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688