Děti tráví u tabletů hodiny, lékaři varují před zdravotními problémy

TNBiz, 8.2.2017

"Děti by se do tabletu neměly dívat více než hodinu denně. Vzdálenost mezi očima a monitorem je totiž často velmi blízká, vysušuje to zrak. Navíc potřebují měnit vzdálenosti svého pohledu, jinak si mohou přivodit zrakovou vadu,například krátkozrakost," řekl pro TVnoviny.sk Anton Gerinec, přednosta Dětské fakultní nemocnice s poliklinikou v Bratislavě.

S tabletem si podle lékaře hrají děti už i ve velmi útlém věku. Rodiče by měli dohlédnout, aby si jejich potomci dávali přestávku alespoň každých 15 minut. V rámci pauzy se mají dívat do dálky, chvílemi zase do blízka.

Podle lékaře však rodiče svým potomkům tablet odebrat nemají, pouze ho omezit. "Zakázat ho dětem je zbytečné, navíc práce s ním může být pro děti i formou vzdělávání," řekl Gerinec. "Když si s tabletem hrají, v místnosti musí být dostatek světla. Přítmí není vhodné pro zrak," dodal odborník.

Televize dětem tolik neškodí, protože bývá od dětského oka většinou dále, pravidlo jedné hodiny tedy neplatí. Ale ani v případě televize by se délka sledování neměla přehánět. Rodiče nemusí dbát u zdravých potomků na speciální oční cviky. "Úplně postačí, když je hlídají, aby si s tabletem nehráli příliš dlouho," zdůraznil lékař.

Lékař dodal, že knihy zraku neškodí. "Nevyzařují umělé světlo a děti si listují, čili do ní souvisle nehledí," uzavřel Gerinec.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky