Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  07.02.2017 15:22:15

V Praze vzniká nový „zimák“ za ryze soukromé peníze. Bude mít dvě plochy

Téměř dvousetmilionová investice bez státních či evropských dotací na stavbu zimního stadionu byla dnes oznámena v pražských Strašnicích. Investiční skupina Padok Investments chce zahájit provoz dvou ledových ploch na Vánoce 2017.

Krasobruslař Tomáš Verner (mistr Evropy) a hokejista Martin Holý (juniorský mistr světa, bývalý extraligový hráč Sparty) se stali ambasadory projektu nového zimního stadionu v Praze-Strašnicích s názvem Padok Icerink. Stavba, jejíž základní kámen byl dnes poklepán, vyrůstá v sousedství základní školy Olešská a jižní spojkou pražského okruhu. Z té bude vidět v blízkosti tzv. lanového mostu.

Podle jednatele hlavního investora a jednoho z ideových otců myšlenky postavit zimní stadion v Praze, Vítězslava Kuse, se celkové náklady na výstavbu stadionu budou pohybovat okolo 170 milionů korun.  „Využíváme moderní koncept financování projektů. Myslíme si, že dozrála doba na to, aby prostor pro podobné zajímavé investice dostali i lidé, kteří chtějí zajímavě zhodnotit své dosavadní úspory. Na financování projektu PADOK IceRink se proto vedle leasingové společnosti podílejí i soukromí investoři, kteří své peníze dostanou
zpět za tři roky s více než šestiprocentním zhodnocením. Šance se do projektu
zapojit jako investor tady ale stále je,“ říká Kus.

Design haly i interiérů má na svědomí grafické studio Vrtiška - Žák, které stojí například za grafikou známého projektu TeriBear. Podle Romana Vrtišky budou jednotlivé šatny laděny do barev klubů kanadsko-americké NHL, v nichž nastupovali čeští hráči. Plášť haly pak zdůrazňuje surové materiály.

PADOK IceRink - deail fasády

 

 

 

 

 

 

 

 

Technologii má na starosti společnost H + H Technika, která dodává své řešení například pro extraligový stadion v Plzni, či valašské zimní stadiony v Brumově a Vsetíně. Realizuje zakázky také v Rakousku a podle jednatele Tomáše Haly chystán projekt v Kazachstánu.

Cílem investora je vedle profesionálních a hobby hokejistů přilákat k ledu také děti
z pražských základních škol. Majitelé projektu proto chtějí zahájit jednání s přilehlými městskými částmi a hlavním městem Prahou tak, aby v budoucnu mohli ředitelé škol obohatit sportovní výuku právě i o bruslení.

Za povšimnutí stojí také rychlost s jakou se podařilo projektantovi získat všechna potřebná povolení. Průměrná doba od pořízení pozemku do konečné realizace stavebních projektů trvá dnes v Praze přibližně pět až osm let. „Jen vyřízení stavebního povolení u nás podle dat Světové banky trvá stejně dlouho jako v Iráku. Myslím, že se nám proto povedl husarský kousek, protože vyřídit územní rozhodnutí a stavební povolení nám trvalo jen necelý rok. Tím jsme investorovi výrazně urychlili celý proces. V prostředí Prahy, která je v posledních letech co do rozvoje nových projektů prakticky zabržděná, je to ojedinělý počin,“ chválí svůj nemovitostní tým Petr Novotný z advokátní kanceláře Vilímková Dudák & Partners, která měla vyřízení všech potřebných povolení na
starosti.

Podle ambasadorů projektu Tomáše Vernera a Martina Holého budou sice obě kluziště specializované, jelikož krasobruslařky a krasobruslaři potřebují měkčí led, než hokejisté, ale ve výchově mladých sportovců budou trenéři spolupracovat. Právě spolupráce hokejistů a krasobruslařů počítá s inspirací výchovy mládeže, která je běžná v severských zemích či v zámoří. Zde například mladí hokejisté do jistého věku absolvují společné tréninky s krasobruslaři, což má, především u začátečníků pozitivní vliv na rozvoj jejich bruslařských dovedností. „Je to užitečné pro obě skupiny. Děti se pak samy rozhodnou co je jim bližší a na to se pak budou specializovat,“ řekl Verner, který byl ambasadorem právě skončeného mistrovství Evropy v krasobruslení. „Prezident krasobruslařské unie byl nadšen perfektní organizací, říkal, že šampionát, kde by vše tak klapalo, dlouho nezažil. Tak doufám, že i moje další ambasadorství bude tak úspěšné,“ uzavřel Verner.

Jiří Reichl

 

 

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688