Pozor, taje a padá nebezpečný led a sníh ze střech

TNBiz, 5.2.2017

V Lipovci se pod náporem sněhu propadla střecha staršího domu a část štítové zdi se zřítila na vedlejší dům. Tentokrát se to obešlo bez zranění. Na místě zasahovalo čtyřicet hasičů. Tající sníh neničí jen střechy, ale může při pádu z výšky třeba rozbíjet auta. I proto mají hasiči v těchto dnech napilno.

"V souvislosti s odstraňováním sněhu ze střech jsme v rámci celého jihomoravského kraje zasahovali u více než patnácti událostí," řekl mluvčí krajských hasičů Filip Venclovský.

Zatímco kubík prachového sněhu sněhu může vážit sto kilo, stejné množství mokrého sněhu váží zhruba až půl tuny. Stejně rizikové jsou i rampouchy. Rampouch, který spadne na hlavu, může způsobit závažné poranění nejen v oblasti hlavy, ale například i v oblasti krční páteře. "Za bezpečný provoz staveb zodpovídají výhradně jejich majitelé," varuje mluvčí hasičů Venclovský.

Ukázkovým může být sedm let starý případ ze severní Moravy, kde zmrzlý sníh a led těžce zranily tehdy pětiletou holčičku. Majitel domu za to dostal podmínku a pojišťovně zaplatil přes milion korun za její léčení.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky