Okénko investora  |  03.02.2017 15:30:10

RACE: Ferrari překonalo cenu IPO i svá maxima!

roce 2016 výrobce sportovních automobilů společnost Ferrari překonala na území USA ostatní „mainstreamové“ automobilky a se zhodnocením 21 % se postarala o působivý návrat po ne příliš úspěšném úpisu v úterý 20. října 2015. Akcie italské automobilky luxusních vozů na americké burze NYSE, pod tickerem RACE, nejprve posílily o 13 % na 60,97 USD, poté však výrazně propadly a během února 2016 si sáhly na historická minima 31,66 USD. Silná spotřebitelská poptávka, zlepšující se ekonomický výhled a překvapivě dobré výsledky vyhnaly cenu akcií na nové historické maximum. Jaké jsou novinky z Maranella se podíváme v následujících řádcích.

Hospodářské výsledky

Ferrari se tento týden pochlubilo hospodářskými výsledky za minulý rok. V italském Maranellu vyrobili 8 014 vozů, což představuje 5% nárůst oproti roku 2015. Čistý zisk dosáhl 400 mil. EUR, přičemž v roce 2015 automobilka reportovala 290 mil. EUR. Tržby společnosti vzrostly o 9 % na 3,11 mld. EUR. Na zveřejnění výsledků reagovaly akcie silným růstem o 4 %. Pan Sergio Marchionne, hlava vzpínajícího se koně, oznámil konec zastropení produkce ve snaze udržení exkluzivity značky. Marchionne hodlá navázat na předúpisové sliby ohledně navýšení produkce na 10 tis. vozů ročně. V roce 2017 hodlá Ferrari vyrobit 8,4 tis. vozů a v roce 2019 by to mělo být až 9 tis. Akcie společnosti aktuálně atakují hranici 65 USD.

RACE graf

Automobilka představuje Ferrari GTC4Lusso

Nové unikátní Ferrari nabízí naprosto výjimečný sportovní výkon bez kompromisů v luxusu, pohodlí a prvotřídní eleganci. Atmosférický dvanáctiválec, objem 6,3 litru, maximální výkon 690 koní a nejvyšší rychlost 335 km/h - takto vypadá novinka z druhé polovinu roku 2016. Modernizovaný model FF se ukázal poprvé na autosalonu v Ženevě. Nový hřebec už nenese název FF, nýbrž GTC4Lusso a má zaujmout hlavně mladší zákazníky. Hlavní designové změny GTC4Lusso najdeme na zádi, která působí agresivnějším dojmem než dosud. Ve stylu klasických Ferrari se zde objevily dva páry kulatých koncových svítilen, novinkou je i výraznější difusor a střešní spoiler. Samozřejmostí jsou prvotřídní materiály jako kůže, hliník nebo karbon. Vpředu došlo k úpravě rozměrné masky chladiče a přeměně hlavních světlometů, z nárazníku zmizely menší mřížky po jeho stranách. Výsledkem je lepší aerodynamika. Díky vylepšeným parametrům GTC4Lusso zrychlí z 0-100 km/h za 3,4 sekundy, o 0,3 sekundy rychleji než předchůdce FF. Cena vozu začíná na 300 tis. USD (cca 7,5 mil. CZK).

Ferrari GTC4Lusso

Zdroj: Bloomberg, Reuters, F1sport.auto, Reuters, Market Watch, Ferrari.com

Ing. Libor Stoklásek

Absolvent manažersko-ekonomického studijního programu Mendelovy univerzity v Brně a navazujícího studia programu hospodářská politika a správa se zaměřením na finance a investiční management. Problematice kapitálových trhů a burzovního obchodování se začal naplno věnovat už během studia. Po absolvování patnácti měsíční praxe u společnosti Grant Capital a.s. se začlenil do managementu investičního projektu STOX.CZ.

logo STOX.CZ
STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

11.06.2021Wall Street opět překonala svá maxima (11.6.2021) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
16.04.2021Wall Street opět překonala svá maxima ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688