Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  02.02.2017 23:41:56

2. února: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie uzavřely čtvrteční obchodování bez výraznějších změn. Investory znepokojily nejnovější výroky prezidenta Spojených států Donalda Trumpa týkající se mezinárodního obchodu.

Dow klesl o 0,03 % na 19 884,91 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite odepsal 0,11 % na 5 636,20 bodu, zatímco S&P 500 stoupl o 0,06 % na 2 280,85 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 1,02 % na 11,93 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se nepatrně zvýšil na 2,472 %.

Dařilo se sektoru necyklického spotřebního zboží, realitnímu odvětví, sektoru veřejných služeb a energetickému odvětví. Nejvýraznější pokles naopak postihl finanční odvětví a sektor základních materiálů.

Americké akcie (2. února 2017)
Americké akcie (2. února 2017)Zdroj: Google

Donald Trump ve čtvrtek uvedl, že by chtěl uspíšit rozhovory o změnách Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA), jež je podle něj pro Spojené státy "katastrofou".

Akcie tabákové společnosti Philip Morris International (+3,01 %) stouply díky příznivým hospodářským výsledkům. Dolů naopak zamířily akcie oděvní společnosti Ralph Lauren (-12,32 %), které tak reagovaly na zprávu o odchodu generálního ředitele firmy Stefana Larssona z funkce.

V indexu Dow nejvýrazněji zlevnily akcie výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (-1,41 %), zdravotnické skupiny UnitedHealth Group (-1,2 %) a výrobce letecké techniky Boeing (-1,04 %). Dařilo se cenným papírům farmaceutické firmy Merck (+3,35 %), technologického podniku Cisco Systems (+2,23 %) či energetické firmy Chevron (+1,09 %).

Nejdůležitější čtvrteční události na amerických trzích:

  • Jihokorejská společnost Samsung Electronics by mohla postavit ve Spojených státech závod na výrobu domácích spotřebičů. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informovaný zdroj. Samsung je tak další ze známých světových značek, která zvažuje, že odpoví na kritiku dovozu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.
  • Ve středním Mexiku se budou montovat auta pro čínskou státní automobilku JAC Motors. Ve středu to oznámil guvernér státu Hidalgo Omar Fayad. Výrobu v Mexiku zajistí společný podnik mexické společnosti Giant Motors Latinoamérica a JAC Motors. Investice do výroby dosáhnou 212 milionů dolarů (5,3 miliardy ), počítá se s výrobou sportovně-užitkových vozů (SUV).
  • Britský výrobce spotřebního zboží Reckitt Benckiser Group je v pokročilé fázi jednání o převzetí amerického výrobce dětské stravy Mead Johnson Nutrition. Reckitt ve čtvrtek oznámil, že za firmu nabízí 16,7 miliardy dolarů (417,3 miliardy ). Krok by rozšířil nabídku britské firmy a posílil její pozici v Asii a v USA.
  • Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek údajně předčasně položil telefon australskému premiérovi Malcolmu Turnbullovi. Trumpovi se nelíbí dohoda o přesídlení 1 250 v Austrálii zadržovaných žadatelů o azyl v USA, kterou uzavřel jeho předchůdce Barack Obama. Americký prezident navíc podle listu The Washington Post označil tuto konverzaci za nejhorší z těch, které dosud v prezidentské funkci vedl. Austrálie se tak zařadila na seznam zemí, které nový americký prezident během pouhých dvou týdnů ve funkci stihl rozhněvat.
  • Americký ministr vnitřní bezpečnosti John Kelly doufá, že zeď na hranici s Mexikem bude hotová do dvou let. Kelly to řekl ve čtvrtek v rozhovoru s televizí Fox News, z nějž citovala agentura Reuters. Zeď bude podle Kellyho nejprve postavena tam, kde je to nejvíce potřeba.
  • Generální ředitel americké oděvní společnosti Ralph Lauren Stefan Larsson v květnu odejde z funkce. Oznámila to ve čtvrtek firma. Za jeho odchodem stojí neshody se zakladatelem podniku, módním návrhářem Ralphem Laurenem.
  • Americké ministerstvo financí ve čtvrtek oznámilo, že americkým firmám umožní některé obchody s ruskou civilní tajnou službou (FSB). Učiní tak navzdory sankcím vůči FSB i vojenské rozvědce GRU, které na tyto organizace loni uvalila předchozí administrativa Baracka Obamy.
  • Americké firmy v lednu oznámily meziročně o 38,8 % méně plánovaných propouštění. V prosinci bylo oznámeno o 42,4 % propouštění více než před rokem. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnila konzultační firma Challenger, Gray & Christmas.
  • Produktivita práce ve Spojených státech ve čtvrtém kvartálu loňského roku vzrostla o 1,3 %, čekal se mezikvartální růst o 1 %. Jednotkové náklady na práci ve čtvrtém čtvrtletí stouply o 1,7 %, očekávalo se jejich zvýšení o 1,9 %.
  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA v týdnu do 28. ledna klesl na 246 tisíc z 259 tisíc v předchozím týdnu (revidováno z 234 tisíc). Trh čekal 250 tisíc. Počet pokračujících žádostí se v týdnu do 21. ledna snížil na 2,064 milionu z 2,103 milionu, očekávalo se 2,063 milionu.
  • ISM index aktivity pro oblast New Yorku se v lednu snížil na 57,7 bodu (prosinec: 63,8 bodu).
  • JPMorgan Chase zvýšila doporučení na akcie Alcoa na "overweight" z "neutral".
  • JPMorgan Chase zvýšila cílovou cenu akcií Facebook na 170 ze 165 USD.
  • Wedbush Securities začala pokrývat akcie Juno Therapeutics s doporučením "neutral" a cílovou cenou 24 USD.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


10 důležitých investorských otázek pro rok 201710 důležitých investorských otázek pro rok 2017

Začátek roku je tradičně věnován různým předpovědím a očekáváním toho, co se v nadcházejících čtyřech kvartálech může stát. Všichni hledají správné odpovědi, ale většina je nakonec stejně nedostane. Málokdo se ovšem pokouší klást správné otázky, které jsou přitom z podstaty věci daleko důležitější.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688