Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  01.02.2017 17:59:29

Roche Trumpova slova o drahotě léků nerozhodila. Zisky i akcie rostou

Americký prezident Donald Trump se znovu opřel do léčiv. Chtěl by je mít levnější a více domácí provenience. Švýcarskou společnost Roche jeho slova z konceptu nevyvedla. Šéf farmaceutického gigantu Severin Schwan uvedl, že Spojené státy mají z investic farmaceutických firem prospěch a jeho býčí názor na tamní trh se nemění.

Trump na úterním setkání s vedoucími představiteli farmaceutických společností vyzval odvětví ke zvýšení produkce v USA a snížení cen. Slíbil také urychlit dobu pro schvalování nových léčiv.

Roche v USA generuje téměř polovinu celkových výnosů z léčiv. Jeho šéf ale vidí tamní trh nadále optimisticky. Jedním z důvodů je podle Schwana to, že USA jsou jedním z největších příjemců, pokud jde o investice farmaceutického sektoru. Samotný Roche v USA zaměstnává více než 25 000 lidí a jeho investice v zemi jsou „nadprůměrné“.

Šéf Roche navíc už delší dobu tvrdí, že pokud jde o cenové tlaky, není jeho firma tolik zranitelná jako část její konkurence. Vysvětluje to tím, že léčiva nelze tak snadno nahradit substituty jiných firem.

Roche v uplynulém pololetí zvýšila tržby meziročně o 4 procenta na 25,6 mld. CHF. Ve spodní linii výsledovky se čistý zisk zvýšil o 8 procent na 6,8 CHF na akcii.

Divize Pharmaceutics (léčiva), která tvoří tři čtvrtiny tržeb, vykázala přibližně 3% růst na 19,6 mld. CHF, komentuje dnes zveřejněné výsledky analytik Patria Finance Ján Hladký. Dobře podle něj zabral lék Esbriet pro léčbu plicní fibrózy, který proniká zejména na trh v USA a který za pololetí vygeneroval 410 mil. CHF, o téměř čtvrtinu víc než před rokem. Trh každopádně u tohoto přípravku očekával víc. Výhled firmy na rok 2017 se drží opatrné rétoriky, kterou pro tento rok nastavil celý zdravotnický sektor.

Vývoj akcií Roche Holdings dnes na burze v Curychu připsal zhruba 2 procenta. Vývoj za posledních pět let ukazuje následující graf. Spodní graf srovnává vývoj titulu se švýcarským akciovým indexem Swiss Market Index (SMI).

  

Zdroje: Patria.cz, CNBC

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688