Sbohem, roamingu: od června budeme po EU volat bez poplatků

TNBiz, 4.2.2017

Konečně! Zástupci členských zemí EU, europarlamentu a Evropské komise se v noci na středu shodli na posledních detailech návrhu, který má zrušit roaming. Zapadl tak do sebe poslední díl skládačky, kterou se Unie snažila dát dohromady téměř tři roky.

Od 15. června tak budeme po Evropské unii volat, esemeskovat i surfovat po internetu bez poplatků navíc. Už loni na jaře se roamingové poplatky snížily, od června zmizí úplně. Středeční dohodu musí ještě jednou formálně potvrdit členské země a europarlament.

Zákazníci ale budou moci bez omezení využívat SIM kartu země, ke které mají "dlouhodobou vazbu". Nemůže se tak naplnit obava operátorů, že budou lidé masově skupovat SIM karty v zahraničí, kde jsou ceny výrazně levnější než u nich doma. V takovém případě by mohli operátoři účtovat příplatek.

Evropské orgány se dohodly také na velkoobchodních cenách roamingu, které si budou operátoři účtovat za využívání roamingových služeb mezi sebou. Stanovily je na 0,032 eura (0,86 ) za minutu volání, textové zprávy budou stát 0,01 eura (0,27 ).

Pro mobilní data určila EU velkoobchodní hranici 7,7 eura (208 ) za 1 GB dat. Ta by se ale měla postupně snižovat až na 2,5 eura (68 ). Poklesu cen chtějí europolitici dosáhnout k lednu 2022.

V září přišla Evropská komise s návrhem, že za domácí ceny by mohli lidé v zahraničí volat jen 30 dní v kuse a 90 dní dohromady ročně. Pokud byste se v cizí zemi zdrželi, znovu byste připláceli. To ale vyvolalo vlnu kritiky, proto Komise normu stáhla.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky