Patria (Patria Finance)
Komodity  |  01.02.2017 07:14:09

Fels: Trumpovi mohou nakonec děkovat hlavně Evropané

Je dost těžké přijít na to, proč Trumpovo heslo „Make America Great Again“ oslovilo tak silně tolik lidí. Je sice pravda, že ve společnosti budí velké obavy hrozba terorismu, rostoucí příjmová nerovnost či technologie, které ničí pracovní místa. Nicméně americká ekonomika si celkově vede dobře a určitě lépe než ekonomika evropská a volání po obnově velikosti Spojených států z tohoto pohledu nedává moc velký smysl.

Medián reálných příjmů amerických domácností se sice stále nachází pod maximy dosaženými na konci devadesátých let, během posledních čtyř let ale znatelně vzrostl a na nová maxima se dostane už brzy. Američané stále bydlí v těch největších domech, řídí ta největší auta a dávají si ty nejsilnější steaky. Jejich životní standard měřený produktem na hlavu je jedním z nejvyšších na světě a ve srovnání s Evropou a Japonskem leží o 50 % výš. Americké technologie a hudební průmysl ovlivňují život lidí po celém světě. Americké finanční instituce stojí na pevných nohou, zdejším univerzitám se žádné jiné nevyrovnají. To nezní jako nějaká pohroma.

Pokud nějaká ekonomika potřebuje pozvednout zpět ke ztraceným výšinám, je to Evropa. V období mezi vytvořením eura a finanční krizí si jejímu hospodářství vedlo slušně, po krizi ale přišla ztracená dekáda a ekonomická stagnace. Nezaměstnanost se v EU nachází na dvojnásobku nezaměstnanosti v USA. Bankovní sektor je balkanizován a finanční trhy fragmentovány. Posun směrem k hlubší unii se zastavil, roste vliv separatistů a nacionalistů. Brexit se zdá být předzvěstí věcí příštích namísto toho, aby šlo jen o izolovaný a atypický jev. Ironií osudu ale mohou Trumpovy sliby o pozvednutí USA pomoci právě Evropě.

Nová americká vláda má v úmyslu omezit dovozy do Spojených států a podpořit domácí výrobu. I tak by ale evropský výrobní sektor mohl být schopen zvyšovat svůj podíl na americkém trhu. Jedním z důvodů je posilující dolar k euru, který zvyšuje konkurenceschopnost evropských exportů. A pokud bude Fed pokračovat se zvyšováním sazeb a ECB bude i nadále zvětšovat svou rozvahu, dolar by mohl posílit ještě více. Vyšší spotřebitelská a podnikatelská důvěra v USA by navíc spolu s rostoucími cenami akcií mohly podpořit domácí poptávku, a to by se projevilo i na poptávce po dovozech.

Snahy o podporu poptávky po domácím zboží mohou nakonec přinést určité ovoce, ale krátkodobě se příliš neprojeví. Americký výrobní sektor prostě v krátkém období nemá tolik volných kapacit, aby vyplnil vzniklou mezeru. I většina čepic s nápisem Make America Great Again, které měli voliči Donalda Trumpa během jeho inaugurace na hlavách, byla vyrobena v Číně nebo ve Vietnamu. A bude také chvíli trvat, než se změní relativní ceny automobilů a více Američanů začne místo BMW, Mercedesů, Lexusů a Range Roverů kupovat Chevrolety, Lincolny či Chryslery.

Je také pravděpodobné, že protekcionistické Spojené státy a vnitřní tlaky ze strany populistických hnutí donutí Evropu k větší stimulaci a zvýšení potenciálního růstu. Hrozba pro německý ekonomický model založený na exportech je nyní hmatatelná a to pomůže Angele Merkelové k prosazení expanzivnější fiskální politiky. Rétorika fiskálního utahování používaná vůči Řecku se pravděpodobně jen tak nezmění, ovšem celkově může přijít větší otevřenost vůči politice podporující růst. Změny v americké zahraniční a obranné politice pak mohou Evropu přinutit k vytvoření společného vojenského rozpočtu financovaného unijními dluhopisy. Takovou formu fiskální unie by bylo mnohem jednodušší prosadit než její různé alternativy.

V tuto chvíli se trhy dívají na Spojené státy optimisticky a na Evropu negativně. To ale znamená, že Evropa má větší potenciál pro pozitivní překvapení. A Donald Trump může ve svých snahách o pozvednutí Spojených států skutečně uspět, ovšem za čtyři nebo osm let mu budou děkovat zejména Evropané.

Autorem je investor a ekonom Joachim Fels.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688