Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.01.2017 10:59:02

Deutsche Bank bude platit v Británii a USA za „zrcadlové obchody“

Problémové německé bance se podařilo vyřešit další obvinění, když v noci na dnešek dospěla k urovnání s americkými regulátory, zatímco britský regulátor bance oznámil výši pokuty. Deutsche Bank tak celkově přijde o zhruba 630 miliónů dolarů kvůli „zrcadlovým obchodům“, které mohly pomoci Rusům „vyprat“ až 10 miliard dolarů.

Newyorskému státnímu regulátorovi Deutsche zaplatí 425 miliónů dolarů, zatímco britský regulátor FCA získá na pokutě 204 miliónů dolarů, což je největší pokuta doposud udělená tímto regulátorem kvůli porušování opatření proti praní špinavých peněz – a to přestože banka s FCA spolupracovala a získala tak „slevu“. Podle deníku Financial Times Deutsche Bank i nadále v této věci vyšetřuje americké ministerstvo spravedlnosti.

Deutsche Bank (@DeutscheBank) January 31, 2017

Vyšetřování se týkalo tzv. „zrcadlových obchodů“ (mirror trades), které pomohly z Ruské federace klientům banky údajně vyvést až 10 miliard dolarů. Při takovýchto obchodech ruští klienti kupovali za asistence moskevské pobočky Deutsche Bank cenné papíry v rublech, aby je obratem prodali, typicky v Londýně, a to prostřednictvím offshorové firmy, již zjevně taktéž kontrolovali. Rubly v Rusku tak snadno přeměnily v libry v Británii nebo dolary za Atlantikem.

Pytle s listinnými akciemi?

Jak však podotýká sloupkař serveru Bloomberg Matt Levine, není příliš jasné, jakým způsobem se akcie dostávaly do Londýna – létali snad oligarchové na Heathrow s pytli plnými listinných akcií, aby je tam skrze své offshorové firmy prodali? Také podle něj není jasné, čím přesně byly tyto obchody nelegální – zda například banka pomohla klientům obejít západní sankce. I proto pokuta byla udělena nikoliv za praní špinavých peněz, ale za selhání zavést opatření, která by praní dokázala odhalit. 

Podle serveru Marketwatch měl průměrný zrcadlový obchod objem zhruba 2 až 3 milióny dolarů. Docházelo k nim mezi lety 2011 a 2015, tedy i po zavedení amerických a evropských sankcí proti některým ruským občanům po začátku ukrajinské krize. Banka podle regulátorů neudělala dost pro to, aby tyto obchody vyšetřila, i když na obou stranách obchodu (v Londýně i v Moskvě) byly často podezřelé entity. Vážně se vedení začalo obchody zabývat až v roce 2014, poté, co ruská centrální banka požádala Deutsche Bank o vysvětlení. Koneckonců, klienti tímto způsobem mohli porušovat ruské kapitálové kontroly nebo krátit daně.

2016: Rok plný pokut a urovnání

Deutsche Bank se pomalu ale jistě vypořádává se svou minulostí a za poslední rok ušla dlouhou cestu. Na začátku ledna se dohodla na urovnání sporu ohledně daňového úniku v roce 2000 platbou ve výši 95 miliónů dolarů (více ZDE) a těsně před štědrým dnem americkým úřadům i poškozeným slíbila 7,2 miliardy za pochybení před velkou finanční krizí (více ZDE). V roce 2016 také zaplatila 38 miliónů za manipulaci cen stříbra a 60 miliónů za manipulaci cenu stříbra (více ZDE).

I díky těmto urovnáním se Deutsche Bank v září odpíchla z minim okolo 10,5 eur za akcii a nyní je nad 19 eury za kus. Na dnešní zprávu akcie banky reagují růstem o více jak dvě procenta na německém trhu.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688