Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  31.01.2017 00:21:24

30. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech v pondělí zlevnily a indexy Dow a S&P 500 zažily nejvýraznější pokles od října 2016. Mohlo za to nařízení nového amerického prezidenta Donalda Trumpa o omezení imigrace, které je podle investorů připomínkou toho, že ne všechny kroky nového vůdce USA jsou přátelské pro trh. Nejvíce klesly akcie technologických podniků.

Index Dow oslabil o 0,61 % na 19 971,13 bodu, širší index S&P 500 klesl o 0,6 % na 2 280,90 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,83 % na 5 613,71 bodu. Index volatility VIX vyskočil o 12,29 % na 11,88 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o půl bazického bodu na 2,49 %.

Americké akcie (30. ledna 2017)
Americké akcie (30. ledna 2017)Zdroj: Google

Americké akcie po listopadovém zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem několikrát posunuly historická maxima. Trh podpořily sliby snížení daní a zjednodušení regulací. Nicméně hrozba rizik z některých Trumpových kroků toto nadšení částečně tlumí.

Ekonom firmy First Standard Financial Peter Cardillo upozornil, že investoři se doposud zaměřovali pouze na prorůstové Trumpovy návrhy a zcela ignorovali návrhy ohrožují růst. Investoři podle Cardilla měli klapky na očích a viděli pouze kroky přátelské k trhu.

Donald Trump na konci minulého týdne vydal exekutivní příkaz o přísnějším prověřování imigrantů, kterým pozastavil program pro přijímání uprchlíků. Až do odvolání zakazuje vstup do Spojených států migrantům ze Sýrie a na 90 dnů zakazuje vstup všem lidem ze zemí, s nimiž jsou spojeny obavy z terorismu. Podle amerického ministerstva zahraničí se opatření týká Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu a Jemenu.

Nejhůře si v pondělí vedly technologické společnosti, které se otevřeně postavily proti regulaci imigrace a překážkám najímání zahraničních talentů. Nařízení o omezení migrace způsobilo také ztráty aerolinek, a to kvůli obavám z poklesu zájmu o cestování. V mínusu skončily mimo jiné cenné papíry Facebooku (-0,91 %)Microsoftu (-0,99 %) nebo holdingu Alphabet (-2,55 %) či společností Amazon.com (-0,64 %) a Apple (-0,26 %). Firma Apple zveřejní po konci úterní seance hospodářské výsledky za poslední tři měsíce loňského roku. Z aerolinek výrazně zlevnily American Airlines Group (-4,37 %).

Analytici oslovení agenturou Bloomberg odhadují, že Apple vykáže za poslední tři měsíce loňského roku (první čtvrtletí finančního roku 2017) tržby asi 77,4 miliardy USD oproti 75,87 miliardy USD v prvním čtvrtletí finančního roku 2016. Zisk na akcii očištěný o jednorázové položky by se měl meziročně snížit z 3,28 USD z 3,22 USD.

Klíčové by měly být jako vždy prodeje mobilních telefonů iPhone. Tržby z prodeje mobilních telefonů se totiž na celkových tržbách podniku podílejí zhruba dvěma třetinami. Právě závislost firmy na jednom produktu ale analytici označují za její největší slabinu.

Americké akcie (30. ledna 2017)
Americké akcie (30. ledna 2017)Zdroj: Finviz

V indexu Dow v pondělí nejvýrazněji zlevnily akcie výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (-2,22 %), chemické firmy DuPont (-2,19 %) a energetické skupiny Chevron (-1,73 %). V plusu uzavřelo v indexu Dow jenom šest z třiceti emisí - nejvýrazněji stouply ceny akcií zábavní společnosti Walt Disney (+1,5 %), maloobchodního řetězce Wal-Mart Stores (+1,16 %) a kartové společnosti American Express (+0,56 %).

Nejdůležitější pondělní události na amerických trzích:

  • Americký řetězec kaváren Starbucks hodlá během příštích pěti let přijmout 10 000 uprchlíků. Oznámil to generální ředitel podniku Howard Schultz v reakci na páteční imigrační výnos nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Tento výnos podle Schultze vyvolal "zmatek, překvapení a odpor".
  • Znepokojení pozorovatelé se po prezidentských volbách v USA uklidňovali, že zvolený prezident Donald Trump po nástupu do Bílého domu zaujme umírněnější postoj než v kampani. Deset dní po inauguraci to ale vypadá tak, že Trump myslel vážně úplně vše, co říkal, a že jeho administrativa bude radikální, bude prosazovat nové strategie a skoncuje s dlouholetými konstantami americké politiky.
  • Mezinárodní agentura pro energii (IEA) nepředpokládá, že by světová poptávka po ropě mohla v dohledné době dosáhnout svého vrcholu. Spotřeba této suroviny v rozvíjejících se zemích totiž zůstává na vzestupu. V pondělí to podle agentury Reuters uvedl generální ředitel IEA Fatih Birol.
  • Jádrové výdaje na osobní spotřebu v USA v prosinci meziročně vzrostly o 1,7 %. Růst tak byl stejný jako v listopadu, který byl na 1,7 % revidován z 1,6 %. Meziměsíčně se jádrové výdaje na osobní spotřebu zvýšily o 0,1 % po nule v listopadu (odhad: +0,2 %). Osobní příjmy Američanů v prosinci vzrostly o 0,3 % (odhad: +0,4 %, listopad: +0,1 %), výdaje vzrostly o 0,5 % (odhad: +0,4 %, listopad: +0,2 %).
  • Počet rozjednaných prodejů domů ve Spojených státech v prosinci meziročně stoupl o 0,3 % po růstu o 0,1 % v listopadu (odhad: +0,4 %). Meziměsíčně se rozjednané prodeje zvýšily o 1,6 % po poklesu o 2,5 % v listopadu. Analytici očekávali růst o 1,1 %.
  • Americký dodavatel softwaru pro elektronický průmysl Keysight Technologies koupí kalifornskou technologickou firmu Ixia, která vyrábí zařízení pro počítačové sítě. Hodnota transakce bude zhruba 1,6 miliardy dolarů, sdělila v pondělí společnost Keysight.
  • Index průmyslové aktivity dallaského Fedu v lednu vzrostl na 22,1 bodu (prosinec: 17,7 bodu, odhad: 15 bodů).
  • Americký výrobce chytrých náramků a hodinek Fitbit propustí kolem 110 zaměstnanců, což je zhruba 6 % celkové pracovní síly. K rozhodnutí firmu podle jejího pondělního sdělení přiměl slabý prodej ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku.
  • Americká společnost Snap si pro vysoce očekávanou primární emisi svých akcií vybrala newyorskou burzu NYSE, nikoli technologický trh Nasdaq, který se o tuto emisi rovněž ucházel. Agentuře Reuters to v pondělí řekl informovaný zdroj. Snap provozuje populární mobilní aplikaci Snapchat pro sdílení fotografií a videí.
  • Opatření amerického prezidenta Donalda Trumpa uzavírající hranice pro občany několika muslimských zemí či pro lidi, kteří se v nich jen narodili, vyvolala velký odpor nejen v zahraničí, ale také na americké půdě. A to zejména u firem, které mnohdy zahraniční pracovníky zaměstnávají. V reakci na dotaz agentury AFP si v pondělí mnohé podniky na Trumpův páteční výnos stěžovaly a potvrdily, že je ohroženo i jejich fungování.

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


Vrátí se akciové trhy do roku 1982 aneb Jaká byla nálada na začátku býčího trendu, který trval 19 let?Vrátí se akciové trhy do roku 1982 aneb Jaká byla nálada na začátku býčího trendu, který trval 19 let?

Po tak dlouhém býčím trendu, jakého jsme v současnosti svědky, je na akciových trzích těžké očekávat výraznější růst. Podle toho také vypadají předpovědi a očekávání mnoha ekonomů a investorů. Když ale srovnáme stávající situaci s rokem 1982, budeme příjemně překvapeni. Alespoň ti z nás, které optimismus hned tak neopouští.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688