Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  27.01.2017 00:23:07

26. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zakončily čtvrteční obchodní seanci bez výraznějších změn, během dne ale všechny tři hlavní indexy stanovily nová rekordní maxima a Dow Jones Industrial Average posunul i své zavírací maximum. Pozornost investorů se nyní soustředí zejména na firemní výsledky za čtvrté čtvrtletí.

Index Dow, který se ve středu poprvé v historii dostal nad úroveň 20 000 bodů, ve čtvrtek uzavřel se ziskem 0,16 % na 20 100,91 bodu, širší S&P 500 nakonec klesl o 0,07 % na 2 296,68 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,02 % na 5 655,18 bodu. Absolutní maximum posunul Dow na 20 125,58 bodu, S&P 500 na 2 300,99 bodu a Nasdaq Composite na 5 669,61 bodu.

Index volatility VIX ve čtvrtek klesl o 1,67 % na 10,63 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o půl bazického bodu na 2,506 %.

Americké akcie (26. ledna 2017)
Americké akcie (26. ledna 2017)Zdroj: Google

Dařilo se sektoru základních materiálů, průmyslovému odvětví nebo finančnímu sektoru. Výrazně naopak klesl sektor zdravotní péče a snížily se také sektor necyklického spotřebního zboží či odvětví technologií.

Hospodářské výsledky ve čtvrtek zveřejnily mimo jiné společnosti Catterpillar (-0,95 %)Bristol-Myers Squibb (-5,51 %)Ford Motor (-3,28 %)Dow Chemical (+2,01 %)Biogen (+2,07 %)Southwest Airlines (+9,02 %) nebo Whirlpool (-8,55 %). Po konci řádného obchodování na trh výsledky poslaly firmy Alphabet (v řádném obchodování -0,17 %)Starbucks (v řádném obchodování -0,41 %)Intel (v řádném obchodování -0,63 %)PayPal Holdings (v řádném obchodování -0,5 %) nebo Microsoft (v řádném obchodování +0,93 %).

Doposud zveřejněné výsledky amerických firem za čtvrté čtvrtletí v téměř 70 % případů překonaly očekávání analytiků. Akciový trh těží i z nadějí, že plány nového amerického prezidenta Donalda Trumpa na snižování daní a zvyšování výdajů na infrastrukturu podpoří hospodářský růst ve Spojených státech. Některé aspekty Trumpovy politiky, například jeho sklon k protekcionismu, ovšem mezi investory vyvolávají určité obavy.

Akcie výrobce hraček Mattel (-17,65 %) ve čtvrtek výrazně zlevnily, protože čtvrtletní zisk i tržby podniku zaostaly za očekáváním analytiků. Kvůli neuspokojivým hospodářským výsledkům zamířily dolů také akcie dodavatele čipů QUALCOMM (-5,01 %).

Nejdůležitější čtvrteční události na amerických trzích:

  • Americká farmaceutická a kosmetická firma Johnson & Johnson koupí za 30 miliard dolarů švýcarskou biotechnologickou společnost Actelion. Oznámily to firmy ve čtvrtečním společném prohlášení. Pro Johnson & Johnson je to jedna z největších akvizic a pomůže jí stát se lídrem v oblasti léků zaměřených na léčbu vzácného typu vysokého krevního tlaku.
  • Americké burzy i po inauguraci Donalda Trumpa pokračují ve zběsilém růstu. Ve středu se dočkal také benchmark Dow Jones Industrial Average, který překonal psychologickou hranici 20 000 bodů. Která ze 30 společností, jež jsou v indexu zařazeny, si polepšila nejvíce? "Překvapivě" to je investiční banka Goldman Sachs.
  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA v týdnu do 21. ledna vzrostl na 259 tisíc z 237 tisíc v předchozím týdnu (revidováno z 234 tisíc). Trh čekal růst na 247 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 14. ledna stoupl na 2,1 milionu z 2,059 milionu (revidováno z 2,046 milionu), očekávalo se 2,04 milionu.
  • Objem skladových zásob amerických velkoobchodníků v prosinci stejně jako v listopadu vzrostl o 1 %. Trh čekal mírný růst o 0,1 %.
  • Index aktivity chicagského Fedu v prosinci vzrostl na 0,14 bodu (odhad: -0,05 bodu, listopad: -0,33 bodu).
  • Mezinárodní obchod USA se zbožím v prosinci skončil se schodkem 65 miliard USD (odhad: -65,3 miliardy USD, listopad: -66,6 miliardy USD).
  • Index nákupních manažerů v sektoru služeb USA sestavovaný společností Markit Economics v lednu podle předběžných údajů dosáhl 55,1 bodu (prosinec: 53,9 bodu, odhad: 54,4 bodu). Kompozitní PMI dosáhl hodnoty 55,4 bodu, když v prosinci byl na 54,1 bodu.
  • Prodeje nových domů v USA se v prosinci meziměsíčně snížily o 10,4 % na celoročně přepočítané tempo 536 tisíc jednotek. Trh vyhlížel pokles o 1 % po listopadovém revidovaném růstu o 4,7 % na 598 tisíc jednotek (revidováno z 5,2 %).
  • Německá automobilka Volkswagen ve Spojených státech 24. února oficiálně přizná vinu ve skandálu kolem falšování testů emisí. Vyplývá to podle agentury Reuters ze soudních dokumentů. Automobilka se tento měsíc na přiznání viny dohodla s americkou vládou.
  • Britská bankovní společnost Royal Bank of Scotland (RBS) si dala stranou 3,1 miliardy liber (téměř 100 miliard ) na řešení sporu kolem prodeje hypotečních cenných papírů ve Spojených státech. Firma to oznámila ve čtvrtečním sdělení. Banka kvůli tvorbě této rezervy pravděpodobně za loňský rok vykáže další celoroční ztrátu, a to již devátou za sebou.
  • Wells Fargo snížila doporučení na akcie Johnson & Johnson na "market perform" z "outperform".
  • Argus Research snížila doporučení na akcie United Technologies na "hold" z "buy".
  • Citigroup začala nově pokrývat akcie MetLife s doporučením "sell" a cílovou cenou 51 USD.
  • Nomura snížila cílovou cenu akcií QUALCOMM na 65 ze 70 USD.
  • Credit Suisse zvýšila cílovou cenu akcií eBay na 35 ze 33 USD.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

10 důležitých investorských otázek pro rok 201710 důležitých investorských otázek pro rok 2017

Začátek roku je tradičně věnován různým předpovědím a očekáváním toho, co se v nadcházejících čtyřech kvartálech může stát. Všichni hledají správné odpovědi, ale většina je nakonec stejně nedostane. Málokdo se ovšem pokouší klást správné otázky, které jsou přitom z podstaty věci daleko důležitější.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688