Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.01.2017 17:43:34

Co vlastně jsou Trumpovy prezidentské exekutivní příkazy?

Hned v pondělí nový americký prezident podepsal před objektivy novinářů tři dokumenty. Prvním z nich odstoupil od obchodní smlouvy Transpacifické partnerství (TPP), druhým pozastavil nábor civilních zaměstnanců do federální administrativy. Tím třetím zatrhl mezinárodním neziskovým organizacím provádějícím potraty financování z federálního rozpočtu. Jakou váhu vlastně Trumpovy příkazy mají?

Prezident USA, jako šéf výkonné moci, má díky ústavě právo činit určité typy rozhodnutí bez souhlasu Kongresu, tedy zákonodárců. Dokumenty, jež v pondělí nový americký prezident Donald Trump podepsal, byly takzvanými „exekutivní příkazy“ (Executive order), v českých médiích také označované jen jako „příkazy“ nebo „výnosy“. Jedná se o jakési instrukce ministerstvům a vládním agenturám a americký prezident jejich prostřednictvím v podstatě provádí svou politiku. Příkazy nikdy nemohou jít proti zákonům, které schválil Kongres Spojených států amerických.

Trump podepisuje odchod USA z TPP a dva další příkazy

Zdroj: AP

Prezident jimi může například ladit, jakým způsobem je již existující legislativa implementována, nebo rychle řešit různé krizové situace. Otázku, zda nezachází ve svých příkazech příliš daleko, může přezkoumat soud. Například v Británii má podobné právo, zvané „prerogativ“, vláda, přičemž slouží například k provádění zahraniční politiky. Rozsah této pravomoci se stal předmětem sporu mezi vládou premiérky Mayové a odpůrci brexitu, kteří před Nejvyšším soudem úspěšně obhájili stanovisko, že v rámci této pravomoci vláda nesmí aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy bez souhlasu parlamentu (více ZDE).

Hlavně symbolický krok


Jaký význam tedy má Trumpovo podepsání příkazu o odchodu USA z TPP? Především symbolický. Americký senát dohodu totiž neratifikoval (dohodu vlastně ze všech signatářských zemí ratifikovali pouze japonští zákonodárci) a vzhledem k tomu, že jej nyní ovládají republikáni, k tomu ani nehodlal přistoupit. Pro Trumpovu administrativu to fakticky znamená, že se federální aparát a dotyční představitelé USA už nemusí TPP dále zabývat.

Za osm let své vlády vydal bývalý prezident Barack Obama 277 příkazů, George W. Bush 291 a Bill Clinton 364. Prvenství si však drží Franklin D. Roosevelt – nejen proto, že byl nejdéle sloužícím americkým prezidentem, ale také kvůli tomu, že za jeho funkčního období strávily USA čtyři roky ve válce. Za podotknutí stojí, že jakýkoliv americký prezident může zrušit příkazy svého předchůdce.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688