Research (Česká spořitelna)
Měny-forex  |  29.01.2017 09:05:25

ČNB bude mít brzy záporný kapitál. Může zkrachovat? Ne tak docela, ledaže by ...

Stav devizových rezerv ČB a vývoj kurzu, který předpokládá naše nová prognóza, může způsobit ztrátu této instituce za rok 2017 v rozsahu přes 60 miliard , za rok 2018 dalších 40 miliard .


Kapitál ČB tak letos nejspíš klesne k nule a příští rok výrazně pod nulu. 
 


Na první pohled je tento výsledek alarmující. Bližší zamyšlení nad způsobem, jakým centrální banky fungují však vede k závěru, že se nejedná o žáné drama.


Pokud má centrální banka záporný kapitál, není to problém, ledaže to jako problém začne vnímat její okolí 
 

Nejdříve si shrňme základní fakta: Zaprvé, Česká národní banka (ČB) drží v současnosti více než 2,2 tisíce miliard korun v cizích měnách (Graf 1).

Zadruhé, soudě podle komunikace samotné ČB v posledních týdnech je čím dál pravděpodobnější ukončení jejího závazku držet kurz nad 27 korunami za euro během jara tohoto roku.

Zatřetí, všeobecně se čeká, ž po skončení závazku dojde poměrně rychle k určitému posílení koruny k euru. Názory na termín ukončení závazku a na rozsah následného posílení koruny se dost liší, naše nová prognóza však vyznívá tak, že ukončení proběhne v první polovině roku a že koruna pak během roku posílí o přibližně 2,5 % a během roku 2018 o další více než 2 %.

Ve světle těchto úvah a údajů lze očekávat, že hodnota cizoměnových aktiv ČB letos klesne o více než 60 miliard korun a v roce 2018 o ještě o 40 miliard. V hospodaření ČB v takovém případě vznikne účetní ztráta, která stlačí kapitál této instituce letos k nule a příští rok desítky miliard pod nulu. Z hlediska normálních pravidel fungování firemní sféry lze říci, ž ČB jaksi „účetně zemře“.

 

ČB ovšem – aniž by si toho možná někteří z nás vůbec všimli – takto účetně mrtvá už byla, a to po dlouhá léta. Její kapitál byl dokonce záporný nepřetržitě v celém období 2001-2013 (Graf 2).

A není v tom zdaleka sama: v podobné situaci účetní insolvence (Mandel a Zelenka, 2009) se v minulosti nacházely nebo i teď nacházejí centrální banky ve více zemích světa - v Polsku, na Slovensku, v Turecku, Chile, Mexiku nebo Izraeli. Ale záporný kapitál je přece v ekonomických vztazích problém jako hrom. Nebo není?

Jak může centrální banka tak hluboko klesnout?

 

V případě ČNB (ale i mnohých jiných bank) klesl kapitál do záporu především v důsledku kurzových ztrát na cizoměnových aktivech. Tahle aktiva se do bilance centrálních bank dostávají obvykle jako důsledek devizových intervencí - tedy tak, že daná centrální banka brání přílišnému posilování kurzu místní měny tím, že vydává čím dál větší množství této měny a kupuje za ni cizí měny. Proto najdeme banky se záporným kapitálem především v okruhu takzvaných emerging markets, které často čelí přílivu zahraničního kapitálu, a tudíž pociťují tlak na posilování domácí měny.

Co se týče ČNB, v roce 2007 měla kapitálová díra v bilanci ČNB rozsah až hrozivých 5 % HDP. To už je pořádné manko. Každému, kdo někdy vedl nějakou firmu nebo aspoň dával pozor ve škole na hodinách podnikové ekonomiky, při čtení těchto čísel musejí hrůzou vstávat vlasy na hlavě. Žádný údaj z účetnictví firmy přece není jasnějším signálem její smrti než právě záporný kapitál, nota bene v rozsahu několika procent HDP.

Záporný kapitál značí, že nekapitálová pasiva firmy jsou vyšší než její aktiva. Nejpozději v den, kdy je třeba pasiva – dejme tomu úvěry nebo dluhopisy – splatit, se při záporném kapitálu ukáže, že na to zkrátka nemá, a skončí v insolvenci.

Jedinou záchranou může v takové situaci být vyhlídka skvělých budoucích zisků: taková naděje může věřitele firmy obměkčit a vést k tomu, že firma dostane šanci v podobě reorganizace a překlenovacích úvěrů namísto okamžité likvidace. Pokud to ale funguje takhle, tak jak je potom možné, že centrální banky přežívají se záporným kapitálem třeba i celá léta?


V dlouhém období je každá centrální banka zisková

Dalo by se říci, že v jejich prospěch svědčí právě vyhlídka budoucích zisků. Ovšem pozor, zisk centrální banky vzniká velmi specifickým způsobem. S růstem ekonomiky roste i potřeba peněz, a peníze produkuje právě centrální banka. Do ekonomiky nové peníze dodává přes vklady, které u ní mají privátní banky, a to takto: od některé privátní banky centrální banka převezme určité aktivum, třeba státní dluhopis, a na oplátku navýší dané privátní bance zůstatek na jejím vkladu – abrakadabra, nové peníze jsou na světě.

Výdělek centrální banky vzniká potom tak, že aktiva, která si centrální banka popsaným způsobem nově zakoupila, jí obvykle nesou vyšší výnos, než kolik vyplácí privátním bankám na jejich vkladech vedených na pasivní straně její bilance. (V současném období záporných výnosů z mnoha dluhopisů už nemusí platit ani toto, ale to je pravděpodobně jen přechodný stav.)

Tento obvyklý centrálněbankovní zisk, označovaný v učebnicích jako „ražebné“, ještě naroste, pokud privátní banky aspoň část svých zůstatků u centrální banky promění na hotovost – třeba proto, že vzroste poptávka veřejnosti po držbě peněz v hotovosti. Za to, že banky, firmy a domácnosti drží hotovost, jim totiž centrální banka nemusí platit zhola nic.

Centrální banka tak má za normálních okolností zaručeno, že její hospodářský výsledek bude kladný. Naproti tomu situace ČNB od konce 90. let, tedy dlouhodobý tlak na posilování domácí měny, boj proti tomuto tlaku a výsledná držba velkých cizoměnových rezerv, to vše je příklad okolností, které v uvedeném smyslu normální nejsou. Proto bylo ražebné po celá léta v hospodaření ČNB zastíněno ztrátami v důsledku posilující koruny.

 

Trend posilování koruny se po dobu poslední finanční krize vytratil, ale asi se zase vrátí (Graf 3).

 

Nejspíš ale už nebude tak silný jako třeba před 15 lety a bude pozvolna dále slábnout. Lze tedy předpokládat, že i hospodářský výsledek ČNB se po opuštění nynějšího kurzového závazku postupně, řekněme v horizontu jedné nebo dvou dekád, vrátí na kladnou úroveň odpovídající ražebnému (Cincibuch a kol., 2009).

 

Z pohledu standardní insolvenční logiky tedy lze říci, že záporný kapitál ČNB není důvodem k likvidaci naší centrální banky, nýbrž že si ČNB zaslouží „reorganizaci“, přesněji řečeno prostě jen trpělivost: nechme ji bez nějakých revolučních zásahů fungovat jako doposud, a měli bychom se dříve nebo později dočkat doby, kdy se její kapitál díky ražebnému opět vyhoupne nad nulu.

 

Bankrot centrální banky je ale každopádně vyloučen

Standardní insolvenční logika tedy vede v situaci ČNB k velmi milosrdnému závěru. Pečlivější úvaha ale ukáže, že insolvence v případě centrální banky – bez ohledu na ražebné nebo jiné faktory zisku a ztráty – vlastně nehrozí v žádném případě.2

Základním předpokladem úvah o insolvenci je totiž konečný termín splatnosti závazků firmy: přijde den, kdy firma musí své dluhy podle příslušných smluv splatit svým věřitelům. Závazky centrální banky však mají podobu především hotovosti a vkladů privátních bank v měně, kterou daná centrální banka vydává. Pokud tedy bude chtít například některá privátní banka, aby jí byl její vklad vyplacen, centrální banka to může provést „rolováním“, tedy zase jen vystavením vkladu nebo vyplacením hotovosti v téže měně. Souhrn hotovosti a vkladů bank u centrální banky tedy má de facto nekonečný termín splatnosti.

Vše výše uvedené však neznamená, že centrální banku nemůžou potkat vážné obtíže. Ty nastanou zejména v případě, že se ve společnosti rozhostí strach z její insolvence, jakkoli už jsme si vysvětlili, že taková insolvence není možná (ledaže je dobrovolná - viz Box).

Strach z insolvence centrální banky, vyvolaný například právě pohledem na její ztráty nebo záporný kapitál, může vést politiky k zásahu do fungování centrální banky v podobě „záchranné rekapitalizace“. Po ní pak můžou následovat (třeba politicky motivované) změny ve „špatně hospodařícím“ vedení banky.

 Strach z insolvence centrální banky může také odrazovat například zahraniční investory. V extrémním případě pak může firmy a domácnosti v dané zemi dotlačit k „runu (útoku) na měnu“, čímž se rozumí hromadné vybírání vkladů a přesouvání veškeré hotovosti do cizích měn.

 

Celé téma lze tedy shrnout vcelku jednoduše: Pokud má centrální banka záporný kapitál, není to problém, ledaže to jako problém začne vnímat její okolí. Zachovejme tedy chladnou hlavu a případné budoucí poklesy kapitálu centrální banky pod nulu dané pohybem kurzu koruny berme jen jako účetní kuriozitu.


Insolvence centrální banky

 

Nefalšovaná insolvence samozřejmě může potkat centrální banku, jejíž závazky jsou aspoň částečně denominovány v měně jiné, než kterou daná centrální banka vydává (Buiter, 2008). V takovém případě totiž centrální banka není rolování popsaného v hlavním textu schopná: k vydávání cizí měny zpravidla nemá mandát.

Za jistý velmi zvláštní – a asi jediný možný – druh insolvence centrální banky v její vlastní měně bychom snad mohli považovat „dobrovolnou insolvenci“. Máme tím na mysli měnovou reformu, při níž centrální banka náhle administrativně sníží reálnou hodnotu svých závazků. Například může každý držitel bankovky s nominální hodnotou 100 dostat zákonnou povinnost tuto bankovku vyměnit v centrální bance za novou bankovku s hodnotou 50, aniž by ale zároveň klesly na polovinu všechny ceny v ekonomice. Právě takovou akci zažilo například Československo na konci května 1953.

 

Další forma selhání centrální banky může nastat v případě zlatého (nebo jiného komoditního) standardu nebo fixního kurzu. V těchto režimech totiž daná centrální banka sama na sebe uvalila závazek, že zájemcům předá – samozřejmě výměnou za svá pasiva – zlato, resp. danou cizí měnu. Může se pak přihodit, že taková centrální banka veškeré své zlato nebo cizoměnové rezervy rozprodá a že není schopna svůj závazek nadále plnit. Toto selhání může centrální banka vyřešit odvoláním příslušného závazku. Nenastane tak ale její krach z hlediska účetnictví, nýbrž „pouze“ z hlediska její důvěryhodnosti. Přesně takto skončil v roce 1971 slavný systém pevných kurzů označovaný jako Bretton-Woods, když Američanům začalo docházet zlato, za které slíbili od kohokoli kdykoli odkoupit dolary.

 

Pro úplnost dodejme, že ČNB v současnosti sice používá kurzový závazek, jde však o závazek jednostranný, a to na „bezpečné“ straně: zavázala se bránit posílení koruny pod hladinu 27 korun za euro. Tento slib značí případnou povinnost ČNB cizoměnové rezervy kupovat, nikoli však tyto rezervy prodávat. Jedná se tedy o závazek v případě potřeby tisknout další a další koruny – a v tomto směru nemá ČNB žádné omezení. Nehrozí jí tedy ani krach důvěryhodnosti, natož insolvence.

Michal Skořepa

Nodata: https://www.kurzy.cz/intervence-cnb-souvisejici/ - [^`]*?



Poslední zprávy z rubriky Měny-forex:

St   8:19  Rostoucí podnikatelský optimismus v EMU pomáhá euru ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 17:17  FX 101: Diverzifikaci portfolia pomocí FX Saxo Bank (Saxo)
Út 12:41  EUR/JPY se vrací na své předchozí maximum InstaForex (InstaForex)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688