Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.01.2017 13:27:49

Jak to, že se Samsungu vede tak dobře?

Pravděpodobně hodně drahý debakl s chytrým telefonem Galaxy Note 7, korupční skandál, ve kterém jihokorejští úředníci grilovali pět jeho top manažerů, nebo vleklá soudní pře s Applem. Nic z toho nezanechalo na pověsti Samsung Electronics vážnější šrámy. Na otázku, jak to největší světový výrobce chytrých telefonů dělá, existuje prostá odpověď: Král chytrých telefonů nemá jenom je.

Kromě chytrých telefonů firma kraluje také paměťovým čipům, kde je rovněž největším výrobcem na světě. A právě segment polovodičů byl pro firmu mimořádně světlým bodem. Jenom v něm jí zisk za poslední tři měsíce loňského roku stoupl o více než tři čtvrtiny.

Sama firma připouští, že za celkově „solidní“ kvartální výsledky vděčí snaze zlepšit konkurenceschopnost v divizi komponentů, čemuž se věnovala v uplynulých dvou až třech letech. Slušnými výsledky se chlubí navzdory pozorně sledované aféře s telefonem Galaxy Note 7, od kterého si slibovala, že bude konkurovat nejnovějšímu iPhonu od amerického Apple.

Věrní zákazníci

Fiasko s Galaxy Note 7 bylo pro Samsung jednou z největších pohrom v historii firmy. Rozhodnutí ukončit prodej i výrobu tohoto chytrého telefonu padlo v říjnu poté, co byly ohlášeny případy vznícení tohoto přístroje, a to i po výměně problémového telefonu za jiný.

Telefon uvedl Samsung na trh teprve loni v létě. Svolání 2,5 milionu potenciálně závadných přístrojů a následné zastavení produktu ho přišlo odhadem na 5,3 miliardy amerických dolarů. Interní vyšetřování ukázalo, že na vině byly problémy spojené s designem a výrobou baterií.

Výsledky za loňské poslední čtvrtletí ale nenaznačují, že by kauza firmou nějak výrazně otřásla. Podle Jana Dawsona z Jackdaw Research se aféra omezila jenom na ty uživatele, kteří s nákupem novinky neotáleli. A z vyjádření samotného Samsungu vyplynulo, že i tito zákazníci zůstali většinou věrní a vzali si náhradou jiný výrobek od Samsungu, než aby žádali peníze zpátky.

Polovodiče zdražují

Na chytré telefony se ovšem podnikatelské aktivity Samsungu neomezují. Relativně dobře se daří jeho televizorům s plochou obrazovkou. Klenotem firmy je ovšem divize polovodičů, kde vznikají čipy do telefonů a serverů. Poptávka po paměťových čipech se ale zvyšuje a tyto výrobky prudce zdražují, takže divize polovodičů mohla za tři měsíce do konce prosince vykázat rekordní provozní zisk 4,95 bilionu wonů.

To se projevilo ve výsledkách skupiny za poslední loňské čtvrtletí. Celkový provozní zisk dokázala zvýšit zhruba o polovinu na 9,2 bilionu wonů, což je nejlepší výsledek za více než tři roky, a čistý zisk více než zdvojnásobit na 7,1 bilionu wonů. Zisk dokázala zvýšit i samotná divize mobilních telefonů (na 2,5 bilionu wonů), a to proti předešlému kvartálu, probíhalo svolávání telefonů, ale i meziročně. Celkový výnos stagnoval na úrovni 53,3 miliardy wonů. Hospodaření pomohl podporovat i silnější americký dolar.

V domácí Jižní Koreji pověst firmy podle korespondentů nedokázal nepošramotit ani rozsáhlý korupční skandál, do kterého společnost zabředla. Soud sice zatykač na šéfa Samsungu I Če-jonga, viněného z korupce v kauze dočasně sesazené jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje, odmítl vydat, vyšetřování ale neskončilo a společnost připouští, že měnící se politické podmínky v domácím prostředí i v zahraničí by na její podnikání dlouhodobě mohly mít vliv.

Zdroje: Samsung Electronics, BBC, RTRS

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688