Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  19.01.2017 23:47:04

19. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy zahájily čtvrteční obchodování v zelených číslech, brzy ale mírné zisky odevzdaly a svezly se pod nulu. Investoři čekají na páteční inauguraci Donalda Trumpa a průběžně vyhodnocují hospodářská čísla významných amerických podniků.

Index Dow klesl o 0,37 % na 19 732,40 bodu, širší index S&P 500 oslabil o 0,36 % na 2 263,69 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 0,28 % na 5 540,08 bodu. Index volatility VIX se zvýšil o 2,4 % na 12,78 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o necelé čtyři bazické body na 2,468 %.

V plusu se z hlavních sektorů udržel pouze průmysl. Nejvýraznější pokles zaznamenaly realitní odvětví, sektor veřejných služeb, odvětví zdravotní péče a sektor základních materiálů.

Americké akcie (19. ledna 2017)
Americké akcie (19. ledna 2017)Zdroj: Google

V minulých týdnech skončila dlouhá povolební rally akcií vyvolaná nadějemi investorů na kroky Trumpovy vlády. Nyní investoři čekají na Trumpovy konkrétní plány, benchmark S&P 500 se od 7. prosince neposunul za den o více než jedno procento.

"Investoři jsou opatrní a čekají, jaká bude reakce trhů na první dny Donalda Trumpa v prezidentském úřadu," říká Robert Pavlik, hlavní tržní stratég ve společnosti Boston Private Wealth. "Na zvolení Trumpa novým prezidentem reagovaly burzy růstem, nástup republikánského kandidáta do úřadu by podle některých hlasů mohl naopak spustit akciové výprodeje," dodává Pavlik.

V indexu Dow ve čtvrtek nejvýrazněji zlevnily akcie ropné firmy ExxonMobil (-1,8 %), farmaceutické společnosti Merck (-1,37 %) a investiční banky Goldman Sachs (-1,23 %). Dařilo se naopak cenným papírům zdravotnické skupiny UnitedHealth Group (+0,61 %), výrobce letecké techniky Boeing (+0,43 %) nebo technologického konglomerátu United Technologies (+0,28 %).

Akcie mediálního obra Netflix (+3,86 %) ve čtvrtek zdražily poté, co ve středu večer společnost reportovala solidní výsledky za loňský čtvrtý kvartál. Investory potěšil především pokračující růst klientské základny Netflixu.

O více než 20 % vyskočily akcie železničního dopravce CSX (+23,4 %). Nahoru titulu pomohla zpráva, že by se do vedení společnosti mohl díky aktivistickým investorům dostat Hunter Harrison, který dosud působil na pozici výkonného ředitele v kanadském železničním dopravci Canadian Pacific Railway. Pro akcie CSX byla čtvrteční seance nejlepší za posledních 36 let.

Po konci čtvrteční seance se hospodářskými výsledky pochlubili kartová společnost American Express a počítačový obr IBM.

Americké akcie (19. ledna 2017)
Americké akcie (19. ledna 2017)Zdroj: Finviz

Nejdůležitější čtvrteční události na amerických trzích:

  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA v týdnu do 14. ledna klesl na 234 tisíc z 249 tisíc v předchozím týdnu (revidováno z 247 tisíc). Trh čekal růst na 254 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 7. ledna klesl na 2,046 milionu z 2,093 milionu (revidováno z 2,087 milionu), očekávalo se 2,073 milionu.
  • Zahájená výstavba ve Spojených státech v prosinci meziměsíčně vzrostla o 11,3 % na celoročně přepočítané tempo 1,226 milionu jednotek. Analytici očekávali růst na 1,2 milionu jednotek po předchozím revidovaném propadu o 16,5 % na 1,05 milionu jednotek. Počet vydaných stavebních povolení meziměsíčně klesl o 0,2 % na 1,21 milionu jednotek (listopad: -3,8 % na 1,201 milionu jednotek).
  • Americký provozovatel sociální sítě Facebook postaví v dánském městě Odense nové datové centrum, které bude jeho třetím centrem mimo Spojené státy. Kalifornská firma to ve čtvrtek oznámila na tiskové konferenci s místními úřady.
  • Skupina internetových hackerů známá pod jménem Anonymous v tomto týdnu několika zprávami na Twitteru pohrozila budoucímu prezidentovi Spojených států Donaldu Trumpovi, že bude litovat následujících čtyř let v prezidentském úřadě. Anonymous vyhlásili Trumpovi válku již v době prezidentské kampaně, když apelovali na své příznivce, aby jim poskytli jakékoliv materiály, které by miliardáře kompromitovaly. Stejné sdělení vyvěsili na internet i v tomto týdnu.
  • Kandidát na post ministra energetiky USA Rick Perry ve čtvrtek při slyšení v americkém Senátu vyjádřil lítost nad tím, že v roce 2011 požadoval právě tento úřad zrušit. Bývalý texaský guvernér podle agentury AP prohlásil, že jakmile se seznámil "s tolika klíčovými funkcemi" ministerstva, svého dřívějšího prohlášení lituje a bere ho zpátky.
  • Světové firmy se aktivně připravují na éru nastupujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa, jehož prvořadým cílem je ztížit podnikům přesouvání výroby a pracovních míst do zahraničí a naopak je přimět, aby je vracely zpět do USA. Na letošních setkáních v rámci Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu mluví šéfové nadnárodních společností nezvykle často o přínosech lokální produkce.
  • Americkou vydavatelskou společnost International Data Group (IDG), která se zaměřuje na vydávání počítačových periodik, koupí čínský konglomerát Oceanwide Holdings spolu s investiční firmou IDG Capital, řízenou šéfem čínské pobočky IDG. Plyne to ze čtvrtečního sdělení IDG.
  • Světový trh s ropou se pomalu stává napjatějším, protože poptávka roste a investoři čekají, zda se naplní slíbené snížení těžby, na kterém se dohodl ropný kartel OPEC a další producenti. Uvedla to ve své pravidelné měsíční zprávě Mezinárodní agentura pro energii (IEA), která současně díky vyšší spotřebě zvýšila odhad růstu poptávky po ropě za loňský rok o 110 000 barelů za den na 1,5 milionu barelů za den. V roce 2015 růst poptávky po ropě stoupl na pětileté maximum 1,8 milionu barelů za den.
  • Atlantic Equities zahájila pokrývání akcií Nike s doporučením "overweight" a cílovou cenou 65 USD.
  • Goldman Sachs snížila doporučení na akcie Target na "sell" z "neutral"".
  • UBS zvýšila doporučení na akcie HP na "buy" z "neutral", jejich cílovou cenu zvýšila z 16 USD na 18 USD.
  • Morgan Stanley zvýšila doporučení na akcie Tesla Motors na "overweight" z "equal weight", jejich cílovou cenu zvýšila z 242 USD na na 305 USD.
  • Macquarie zvýšila doporučení na akcie Netflix na "neutral" z "underperform". Pacific Crest zvýšila cílovou cenu titulu ze 135 USD na 170 USD, RBC Capital zvýšila cílovou cenu akcií ze 150 USD na 175 USD a Stifel Nicolaus upravila cílovou cenu akcií ze 150 USD na 155 USD.
  • UBS snížila doporučení na akcie ExxonMobil na "sell" z "neutral", jejich cílovou cenu snížila z 86 USD na 77 USD.
  • Goldman Sachs zvýšila doporučení na akcie Mobileye na "buy" z "neutral", jejich cílovou cenu zvýšila ze 40 USD na 50 USD.
  • Wells Fargo snížila doporučení na akcie Coca-Cola na "market perform" z "outperform".
  • JPMorgan Chase zvýšila cílovou cenu akcií General Motors ze 43 USD na 46 USD.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Jak jsou na tom trhy od začátku roku?Jak jsou na tom trhy od začátku roku?

Akciové trhy udržují od začátku roku 2017 mírné zisky, více se přitom daří některým velkým emerging markets. Velice slušně si vedou také zlato nebo stříbro.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
Čt   8:14  Americké indexy posilovaly díky silnému závěru ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688