Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.01.2017 17:08:52

Další varování, že těžbě OPECu roste konkurence

Organizace zemí vyvážejících ropu dostala další varování, že plány na nastolení rovnováhy na ropném trhu se jí mohou vymstít. Více barelů totiž může začít dodávat konkurence, upozornila Mezinárodní energetická agentura (IEA). Na to, abychom věděli, jak moc se členům ropného kartelu a spřáteleným zemím daří dodržovat slíbené škrty, je přitom pořád příliš brzy, uvedla pařížská organizace v pravidelné měsíční zprávě. Ropě se navzdory potenciálně „medvědímu“ avízu zatím daří držet zisky

Podobně jako jiné organizace (na příklad Světová banka, rozhovor s jejím expertem najdete zde) i pařížská organizace upozorňuje, že s tím, jak bude ropa s nižší produkcí ropného kartelu pravděpodobně zdražovat, poroste chuť těch producentů, kteří těží s vyššími náklady.

Zde se do centra pozornosti dostávají američtí těžaři z břidlic. Nová data ukazují, že počet vrtných souprav ve Spojených státech rostl do listopadu šest měsíců za sebou a v prosinci byl předběžně nejvyšší od dubna 2014, po kterém začala ropa prudce klesat.

Z propadu, který dostal ceny až na méně než 30 dolarů, ale američtí těžaři vyšli „mnohem štíhlejší a zdatnější“, podotýká IEA. A zatímco loni americká produkce ropy „uvězněné“ v horninách jako vápenec nebo břidlice klesla (o 300 000 barelů denně), pro letošek již IEA předpokládá její zvýšení (o 170 000 denních barelů).

Se světovou poptávkou po ropě to navíc moc růžově nevypadá. Podle IEA její růst letos zpomalí (na 1,3 milionu barelů denně z loňského tempa 1,5 milionu barelů). A zatímco loni stála za zvýšením vyšší spotřeba v Evropě, do odhadu na letošní rok se promítají dva předpoklady: zdražení ropy a silnější dolar.  

Odhady samotného OPECu navíc ukazují, že pokud se má na přezásobený trh vrátit rovnováha, bude nutné prodloužit škrty do druhého pololetí. Třináct členských států OPEC a 11 spolupracujících těžařských zemí se loni na podzim dohodlo na tom, že přísun barelů omezí jenom v první polovině letošního roku, ovšem s možností prodloužení.

OPEC nyní odhaduje letošní poptávku po své ropě v průměru na 32,1 milionu barelů denně. Cílovou úroveň těžby ale vidí výše: na 32,5 milionech barelů, uvedl kartel ve středeční pozorně sledované měsíční zprávě. Saúdská Arábie, která je dominantním hráčem kartelu, se tento týden přitom nechala slyšet, že dohodnuté škrty možná nebude potřeba natahovat. 

Cena ropy Brent (dodání v březnu) se dnes naposley obchodovala kolem 54,3 dolaru za barel, což znamenalo přírůstek 0,8 procenta. Americká lehká ropa WTI (kontrakt na dodání v únoru) byla kolem 51,41 dolaru za barel. Oporou byly spekulace, že americké zásoby suroviny minulý týden klesly. Pomáhala také data o prosincovém snížení produkce OPEC (podle kartelu o 221 000 barelů denně, podle IEA o 320 000 barelů denně).

Dlouhodobější vývoj cen na trhu ropou mohou napovídat forwardové křivky v následujícím grafu ze zprávy OPEC. Je v něm patrný jev označovaný jako „backwardation", kdy jsou vzdálenější kontrakty levnější. U Brentu se takováto struktura cen termínových kontraktů objevila podle analýzy OPEC poprvé po dvou a půl letech.

Tvar forwardové křivky na ropu WTI i Brent, která je ve středním segmentu dokonce mírně invertovaná (vykazuje negativní sklon), ukazuje na významnější zajišťovací aktivitu producentů, upozorňují ekonomové ČSOB Petr Báča a Jan Boháč (viz spodní graf níže). "Krátký konec forwardové křivky však i nadále indikuje přetrvávající přebytek na trhu s ropou," říkají také.

 

Zdroje: IEA, OPEC, BBG, FT, ČSOB

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688