Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  19.01.2017 15:47:07

Komentáře k ECB - pro ČNB žádný posun

 

ECB ponechala nastavení své měnové politiky beze změny, v souladu s očekáváním finančních trhů.

To znamená, že ECB bude realizovat svůj program nákupů aktiv minimálně po celý letošní rok s tím, že od dubna klesne objem měsíčních nákupů z 80 miliard na 60 miliard euro.

ECB nicméně zůstává připravena v případě potřeby program nákupů aktiv prodloužit anebo navýšit co se týče objemu či splatnosti nakupovaných instrumentů.

Měnová politika tak zůstane v eurozóně uvolněná po celý rok 2017.

Finanční trhy budou sledovat dnešní odpolední tiskovou konferenci ECB a zejména pak komentáře k datům z ekonomiky eurozóny, jež hlásí nárůst inflace a pozitivní vývoj na straně ekonomické aktivity.

Pro ČNB neznamená dnešní rozhodnutí ECB žádný nový posun: relevantní byly v tomto směru změny v programu nákupů aktiv ECB, jež byly oznámeny na prosincovém zasedání (prodloužení programu o devět měsíců, tj. minimálně do konce roku 2017, snížení objemu měsíčních nákupů počínaje dubnem, a další technické úpravy).

ČNB bude tyto změny nastavení měnových podmínek v eurozóně reflektovat ve své nové čtvrtletní prognóze, jež bude zveřejněna 2. února.

Tato nová prognóza ČNB bude zároveň reflektovat vyšší než očekávanou inflaci v české ekonomice, jež byla reportována v závěrečném čtvrtletí roku 2016.

Pro uvažování o načasování konce kurzového závazku bude pro bankovní radu ČNB rozhodující vývoj v české ekonomice, v prvé řadě růst inflace.

Právě vývoj inflace a mezd vede k očekávání, že ČNB ukončí svůj kurzový závazek v nejbližším možném deklarovaném termínu, tedy ve druhém čtvrtletí letošního roku.

 

ECB ponechala na dnešním zasedání nastavení své měnové politiky beze změny, což se všeobecně očekávalo. Trhy budou nyní sledovat tiskovou konferenci ECB, jež se koná dnes odpoledne. Pozornost se bude upírat zejména na komentáře k vývoji inflace a výkonu ekonomiky eurozóny, a možných implikací pro měnovou politiku ECB.

Data z ekonomiky eurozóny ze závěru roku 2016 byla ve znamení zrychlení růstu ekonomické aktivity a také ve znamení vyšší inflace. Obojí je pro ECB nepochybně vítanou zprávou. Nárůst inflace zároveň není překvapením, neboť ve směru zrychlení růstu cenové hladiny hovoří vývoj cen komodit, v prvé řadě ropy a potravin. Růst jádrové inflace naopak zůstává utlumený. Dobrý výkon ekonomiky, jenž naznačují jak průzkumy sentimentu, tak oficiální statistiky o maloobchodních tržbách či průmyslové výrobě, koresponduje s pozitivními zprávami, jež přicházejí i z dalších regionů světové ekonomiky. Zároveň jsou tyto dobré zprávy z ekonomiky eurozóny v souladu s tím, co ECB očekávala ve své prognóze z počátku loňského prosince.  

Jinými slovy: ECB by měla vyjádřit spokojenost s tím, jaké zprávy z ekonomiky eurozóny přicházejí. Nicméně, ECB by zároveň měla potvrdit, že její měnová politika zůstává beze změny, tedy že platí vzkaz z prosincového zasedání včetně toho, že ECB je připravenou svou politiku dále uvolnit cestou prodloužení či navýšení programu nákupů aktiv, pokud by si to žádal vývoj inflace či vývoj širších podmínek v ekonomice a na finančních trzích, jež mají na plnění inflačního cíle významný vliv. 

 

Radomír Jáč  
hlavní ekonom
Generali Investments CEE  
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688