Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  18.01.2017 23:36:09

18. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zakončily středeční obchodování bez výraznějších změn. Tituly z finančního sektoru smazaly většinu úterních ztrát, ropný sektor naopak kvůli poklesu cen černého zlata oslabil. Ke konci obchodování akcie bank dále posílila nová vyjádření šéfky Fedu Janet Yellenové o předpokládaném zvyšování úrokových sazeb v USA.

Index Dow oslabil o 0,11 % na 19 804,72 bodu, širší S&P 500 ale zpevnil o 0,18 % na 2 271,89 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,31 % na 5 555,65 bodu. Index volatility VIX stoupl o 5,14 % na 12,48 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA vyskočil o 10 bazických bodů na 2,4296 %.

Šéfka Fedu večer řekla, že v situaci takřka plné zaměstnanosti a rostoucí inflace dává smysl, aby Fed postupně zvyšoval úrokové sazby, protože čekat příliš dlouho by už bylo riskantní. Slova Yellenové podpořila finanční sektor, který nakonec stoupl o 0,83 %, a byl tak nejvýkonnějším odvětvím indexu S&P 500. Příznivě vyzněla rovněž Béžová kniha Fedu, ve které centrální banka USA upozornila, že americká ekonomika pokračovala na konci podzimu a na počátku zimy v solidním růstu, jehož tempo se mírně zvýšilo.

Americké akcie (18. ledna 2017)
Americké akcie (18. ledna 2017)Zdroj: Google

V indexu Dow nejvýrazněji zlevnily akcie zdravotnické skupiny UnitedHealth Group (-1,82 %), ropné firmy ExxonMobil (-1,24 %) a mobilního operátora Verizon Communications (-0,93 %). Dařilo se naopak cenným papírům kartové společnosti American Express (+1,16 %), pojišťovny Travelers (+0,92 %) nebo konglomerátu 3M (+0,69 %).

Nevydařenou seanci za sebou mají akcie maloobchodního řetězce s módou J.C. Penney (-1,87 %) a řetězce s módou a dalším zbožím Kohl's (-0,41 %) Oba tituly zlevnily poté, co na ně analytici z banky Credit Suisse snížili investiční doporučení.

Zlevnily také akcie železničního dopravce CSX (-3,18 %), který v úterý večer zveřejnil hospodářské výsledky za poslední loňské čtvrtletí. Firma reportovala zisk na akcii 0,49 USD pod odhadem analytiků 0,50 USD a tržby 3,04 miliardy USD nad odhadem trhu 2,88 miliardy USD.

Ve středu hospodářské výsledky zveřejnila banka Goldman Sachs (-0,62 %) či finanční skupina Citigroup (-1,7 %) a po konci řádného obchodování mediální a technologická společnost Netflix (v řádném obchodování +0,27 %, v after-marketu +8 %).

Americké akcie (18. ledna 2017)
Americké akcie (18. ledna 2017)Zdroj: Finviz

Bance Goldman Sachs se v loňském posledním čtvrtletí podařilo meziročně téměř zčtyřnásobit zisk na 2,15 miliardy USD. Banka ve středu uvedla, že podobně jako další velké finanční domy těžila z růstu objemu obchodování na finančních trzích po listopadových prezidentských volbách ve Spojených státech.

Skupině Citigroup ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostl čistý zisk o 7 % na 3,57 miliardy dolarů. Kvartální výnosy banky na úrovni 17 miliard USD ovšem zaostaly za odhadem analytiků 17,3 miliardy USD.

Hlavní středeční události na amerických trzích:

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí středečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 .

SLEDOVALI JSME ŽIVĚ: Co letos čekat od světových akcií podle expertů z Franklin Templeton Investments?SLEDOVALI JSME ŽIVĚ: Co letos čekat od světových akcií podle expertů z Franklin Templeton Investments?

Akciová rally, která přišla po listopadových prezidentských volbách v USA, na začátku letošního roku výrazně zbrzdila. Mají se investoři obávat, že po prudkém růstu cen akcií v zámoří přijde stejně strmý propad? A jak se zvýšená politická nejistota ve světě a další faktory promítnou do cen akcií na dalších rozvinutých a rozvíjejících se trzích?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688