Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  18.01.2017 11:00:39

Jak vlastně ČNB hodnotí aktuální inflaci?


Pro ty z nás, kteří se zajímají o vývoj kurzu koruny v tomto roce, si mezi událostmi posledních dní velkou pozornost zaslouží nenápadná větička z rozhovoru, který poskytl v pondělí guvernér ČNB Jiří Rusnok serveru Seznam. Rusnok řekl doslova (zvýraznění jsem dodal já): „Máme tady inflaci, která, zdá se, se nějakým způsobem etabluje na té odpovídající, žádoucí úrovni pevně, nejenom nějakým výkyvem“.

Všichni víme, že poslední oficiální meziroční údaj o inflaci (tj. za prosinec 2016) činil rovná 2 %. A také víme, že ČNB cíluje právě tuto úroveň. V čem je tedy výše uvedená věta nová? V tom, že nám odhaluje, jak uvedené číslo guvernér interpretuje z hlediska dlouhodobější udržitelnosti.

Inflace se totiž od listopadové 1,5% úrovně k té prosincové dvouprocentní dostala mj. díky specifickým faktorům, jako bylo například výrazné urychlení růstu cen potravin. Právě ceny potravin jsou přitom poměrně kolísavou, a tedy při prognózování inflace dosti nespolehlivou složkou celkového cenového indexu. Pro měření trvalejších cenových tlaků je vhodnější spíš některý ukazatel „jádrové inflace“. Například ukazatel, kterému ČNB říká „korigovaná inflace bez pohonných hmot“ (tedy celková inflace bez vlivu regulovaných cen, nepřímých daní, potravin a pohonných hmot), sice v posledních měsících taky zřetelně roste, ale k dosažení cíle jí přece jen ještě pár desetinek chybí).

Prosincový vývoj inflace proto vyvolal určitou nejistotu, jak se na něj bude ČNB dívat. Pokud totiž bude ČNB vnímat naměřená 2 % jako výsledek přechodných tlaků, které můžou zase rychle odeznít, s ukončením intervencí brzo po skončení „tvrdého“ kurzového závazku (tedy po konci letošního března - k tomu viz včerejší Davidův Speciál) může váhat. Hrozilo by totiž, že po odeznění oněch přechodných tlaků (a po posílení koruny souvisejícím s koncem intervencí) inflace zase klesne zřetelně pod cíl a ČNB by musela zvažovat opětovné uvolnění měnové politiky – například vyhlášením nového kurzového závazku.

Pokud však ČNB bude chápat inflaci jako „pevně“ navrácenou k inflačnímu cíli, výrazně to zvyšuje pravděpodobnost, že centrální banka ukončí obranu slabé koruny brzy po posledním březnu. Uvedené vyjádření J. Rusnoka se vydává touto druhou cestou.

Naproti tomu ale komentář ředitele sekce měnové Tomáše Holuba na webové stránce ČNB vyznívá výrazně opatrněji (zvýraznění jsem dodal já): „Rychlejší než prognózovaný nárůst inflace v závěru loňského roku lze nicméně považovat za důsledek jednorázových vlivů pramenících z tradičně kolísavého vývoje cen některých druhů potravin a ze zavedení elektronické evidence tržeb v odvětví stravovacích a ubytovacích služeb. Proinflační dopad uvedených vlivů do meziročního cenového růstu přitom ke konci letošního roku vyprchá. V opačném směru bude navíc v letošním roce působit stávající prognózou neočekávané další snížení regulovaných cen zemního plynu pro domácnosti“.

 

Do 1. dubna nás čekají ještě dvě (řádná) měnová jednání bankovní rady ČNB a dva údaje (za leden a za únor) o inflaci. Bude tedy zajímavé sledovat, kterým z obou uvedených směrů půjdou čísla a hlavně kterým jejich interpretace ze strany různých představitelů ČNB.

Michal Skořepa


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688