Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  12.01.2017 23:16:56

12. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve čtvrtek zlevnily, během dne ale indexy výrazně zmírnily úvodní ztráty. Podle analytiků za úvodním sestupem akcií stál mimo jiné Donald Trump, respektive jeho středeční tisková konference, na které se nastupující americký prezident podrobněji nevyjádřil ke slíbeným krokům na podporu americké ekonomiky.

Index Dow oslabil o 0,32 % na 19 891 bodů, širší index S&P 500 klesl o 0,21 % na 2 270,44 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 0,29 % na 5 547,49 bodu. Nasdaq Composite ve čtvrtek přerušil sérii čtyř růstů v řadě.

Index volatility VIX ve čtvrtek vzrostl o 2,49 % na 11,54 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o jeden a půl bazického bodu na 2,358 %.

V červených číslech skončila většina hlavních sektorů, nejvíce klesly finanční sektor, energetické odvětví a průmyslové odvětví. Nad nulou seanci zakončily realitní odvětví, sektor veřejných služeb a odvětví zdravotní péče.

Americké akcie (12. ledna 2017)
Americké akcie (12. ledna 2017)Zdroj: Google

V indexu Dow nejvýrazněji zlevnily akcie mediálního konglomerátu Walt Disney (-1,75 %), banky JPMorgan Chase (-0,96 %) a softwarového vývojáře Microsoft (-0,92 %). V plusu skončily akcie řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's (+1,01 %), farmaceutické společnosti Merck (+0,94 %) či mobilního operátora Verizon Communications (+0,42 %).

"Trump rally se již podle všeho vyčerpala. Je ale přirozené, že si akcie po prudkém a vytrvalém růstu vybírají oddechový čas," říká Joe Saluzzi z divize obchodování s akciemi ve společnosti Themis Trading. "Trh navíc čeká, co naznačí první hospodářské výsledky amerických podniků za loňské čtvrté čtvrtletí," dodává.

V pátek se hospodářskými výsledky pochlubí velké americké banky Wells Fargo (-0,55 %)JPMorgan Chase (-0,96 %) a Bank of America (-0,65 %).

Akcie v USA od Trumpova listopadového zvolení prezidentem prudce vzrostly v nadějích na to, že nová vláda posílí hospodářský růst.

Americké akcie (12. ledna 2017)
Americké akcie (12. ledna 2017) Zdroj: Finviz

Před začátkem čtvrtečního obchodování zveřejnil hospodářská čísla za poslední loňský kvartál letecký dopravce Delta Air Lines (-1,07 %). Firma reportovala upravený zisk na akcii 0,82 USD při tržbách 9,46 miliardy USD. Zisk na akcii byl v souladu s odhady analytiků, na úrovni tržeb čekali analytici výsledek 9,4 miliardy USD.

Cenné papíry výrobce letecké techniky Boeing (-0,7 %) klesly o necelé procento. Titul pod nulu stahovala zpráva, že se indické aerolinky SpiceJet chystají koupit zhruba 90 letadel v celkové hodnotě kolem deseti miliard dolarů od evropského Airbusu.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Americký index dovozních cen se v prosinci meziročně zvýšil o 1,8 % po 0,1% poklesu v listopadu. Index vývozních cen vzrostl o 1,1 % % po 0,3% snížení v listopadu. V meziměsíčním srovnání se index dovozních cen zvýšil o 0,4 % (odhad: +0,7 %, listopad: -0,3 %) a index vývozních cen stoupl o 0,3 % (odhad: +0,1 %, listopad: -0,1 %).
  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA v týdnu do 7. ledna stoupl na 247 tisíc z 237 tisíc v předchozím týdnu (revidováno z 235 tisíc). Trh čekal růst na 255 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 31. prosince klesl na 2,087 milionu z 2,116 milionu (revidováno z 2,112 milionu), očekávalo se 2,118 milionu.
  • Kanadské pobočce amerického internetového obchodu Amazon.com byla udělena pokuta 757 000 USD za špatné oceňování výrobků. Podle kanadských úřadů Amazon na internetu uváděl nesprávné či zavádějící údaje o tom, kolik spotřebitelé ušetří u zlevněných produktů.
  • Americký internetový prodejce Amazon vytvoří ve Spojených státech během roku a půl více než 100 000 nových pracovních míst na plný úvazek. Počet kmenových zaměstnanců firmy na plný úvazek v USA tak do poloviny roku 2018 vzroste na více než 280 000, o více než 50 % z loňských 180 000. Plyne to ze čtvrtečního sdělení společnosti.
  • Americký řetězec rychlého stravování McDonald's začne příští týden přijímat nabídky na odkoupení až třetiny podílu ve své japonské dceřiné firmě. Řetězec tak pokračuje v rozprodávání aktivit v Asii poté, co se před několika dny zbavil většinového podílu v čínských restauracích. Zájem o koupi japonského podílu projevila podle deníku The Wall Street Journal řada investičních firem.
  • Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) obvinila italsko-americkou automobilovou skupinu Fiat Chrysler Automobiles (FCA) z používání softwaru, který umožňuje obcházet normy pro emise oxidů dusíku. FCA měla softwarem vybavit asi 104 000 automobilů s naftovým motorem. EPA to uvedla ve čtvrtečním sdělení. FCA s jejími závěry nesouhlasí.
  • Dina Powellová, která se v americké investiční bance Goldman Sachs stará o dobročinné projekty, podle nejmenovaných zdrojů odejde z funkce a jako poradkyně Donalda Trumpa se připojí k nově sestavovanému kabinetu budoucího amerického prezidenta.
  • Přestože podle většiny analytiků již býčímu trendu na amerických státních dluhopisech odzvonilo, uznávaný portfoliomanažer a expert na dluhopisy Jeffrey Gundlach ze společnosti DoubleLine Capital si myslí něco jiného.
  • JPMorgan Chase zvýšila cílovou cenu akcií Walt Disney na 124 ze 118 USD. Pivotal Research naopak snížila cílovou cenu akcií Walt Disney na 86 ze 102 USD (doporučení "sell") a upravila investiční doporučení na akcie Twitteru na "hold" z "buy".
  • RBC Capital začala nově pokrývat akcie Boeingu při doporučení "underperform".

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Kupujte CRAP: Rada od nejmenšího býka mezi stratégy, který byl Kupujte CRAP: Rada od nejmenšího býka mezi stratégy, který byl "před Trumpem" naopak největší optimista

Thomas Lee, zakladatel Fundstrat Global Advisors, byl ještě před pár měsíci mezi stratégy, které sleduje agentura Bloomberg, největším býkem, pokud jde o americké akcie. Nyní je s cílovou úrovní 2 275 bodů indexu S&P 500 naopak největším pesimistou. I tak je ale podle něj co nakupovat.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688