Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.01.2017 06:54:12

Reformujte tržní kapitalismus! A další globální výzvy pro 2017

Pokud si budeme loňský rok kvůli něčemu pamatovat, budou to určitě dramatické volební výsledky, které naprosto rozbouraly dosavadní očekávání. Především rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii a listopadové vítězství kontroverzního realitního magnáta Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA upozornilo na rostoucí nespokojenost s tradičním způsobem vedení politiky. Reakce zaměřené proti prvkům domácího, potažmo i mezinárodního řádu se ale objevovaly celosvětově.

Světové ekonomické fórum (WEF), které dalo tak jako každý rok dohromady seznam největší rizik planety, tvrdí, že trend naznačený v prvním odstavci může být zdrojem obav do budoucna.

Zprávu WEF lze číst z různých úhlů pohledu. Sledovaným je pochopitelně žebříček deset největších globálních rizik pro daný rok. Této „TOP 10“ letos vévodí extrémní výkyvy počasí z hlediska pravděpodobnosti a zbraně hromadného ničení z hlediska případného dopadu dané události

My jsme se ale zaměřili na to, jaké úkoly pro tento rok vytýčili mezinárodnímu společenství experti. A i když mezi největšími riziky z „top desítky“ nechybí nedobrovolné přesuny velkého množství lidí, přírodní katastrofy, teroristické a kybernetické útoky či krádeže dat, mají první dvě globální výzvy zdroj někde jinde: 

1. Zotavení světové ekonomiky…

Rostoucí nerovnost v příjmech a v bohatství se ve zprávách WEF zmiňuje relativně často. Je tomu tak i letos. Experti, kteří se do průzkumu WEF o vnímání rizik zapojili, ji ale tentokrát označili jako nejdůležitější trend globálního vývoje pro následujících deset let. To by poukazovalo na potřebu dostat světovou ekonomiku zpátky na nohy a zajistit rychlejší růst.

Světová banka shodou okolností v předvečer zveřejnění zprávy WEF předpověděla, že růst globálního HDP letos zrychlí na 2,7 procenta. Loni jeho tempo zpomalilo na 2,3 procenta, což byla nejnižší úroveň od finanční krize z konce minulého desetiletí. Oproti červnové prognóze je ale nejnovější odhad horší o 0,1 procentního bodu.

2. …a reforma tržního kapitalismu…

„Rostoucí populistické nálady zaměřené proti stávajícímu establishmentu ale naznačují, že jsme se už dostali za fázi, kde by jizvy ve společnosti dokázalo zahojit jenom toto: na program je nutné zařadit také reformu tržního kapitalismu,“ pokračuje dále WEF.

3. Společnost: Identita, vědomí komunity, a jak je znovu vybudovat

Rostoucí polarizace společnosti a vzestup nacionálních smýšlení je podle WEF dalším rendem, který mohou dokládat (opět) loňská volební překvapení a posilování kdysi pokrajových stran. Rychlé změny v obecnějších názorových orientacích – ať jde o tak často zmiňovaný multikulturalismus nebo ochranu životního prostředí, způsobily, že některé skupiny voličstva, především starší lidé a lidé s nižším vzděláním, mohly nabýt dojmu, že vlády už tolik nezajímají. Význam komunity a identity je tudíž další výzvou.

4. Technologická změna a jak ji zvládat

Největší téma pro pracovní trhy. I když hnutí proti establishmentu tvrdí, že za zhoršujícími se vyhlídkami práce na domácích trzích stojí globalizace. WEF, které je známo díky každoročnímu setkání špiček světové politiky a ekonomiky ve švýcarském Davosu, si zvládání čtvrté průmyslové revoluce určilo za téma loňského sjezdu. Právě umělá inteligence je podle nejnovějších zjištění zaštítěných touto organizací jedním z pětice nejdůležitějších fenoménů, které budou tvář světa spoluutvářet.

5. Geopolitika: Globální spolupráce, jak ji chránit a posílit

Jak je patrné z nedávného vývoje, s mezinárodními systémy spolupráce se na různých úrovních chce rozloučit stále více států. Pro geopolitiku má přitom podle ankety WEF velký význam, aby v obchodních paktech, jako je mnoha otazníky opředená a stále připravovaná dohoda TTIP nebo její transpacifický protějšek TTP, takzvaně „velké váhy“ zůstaly. Otazníky visí i nad klimatickou dohodu z Paříže, kterou při dojednání podepsalo přes 190 zemí a která nyní v jednotlivých státech prochází ratifikačním procesem. Podle Trumpa škodí americkému průmyslu a během volební kampaně prohlásil, že ji vypoví.

Stojí za zmínku, že Světová banka ve svém nejnovějším odhadu letošního vývoje světové ekonomiky zmiňuje mezi největšími riziky "protekcionistické tlaky". Jméno Donalda Trumpa (který hrozí firmám i státům speciálními cly a daněmi, pokud nevrátí pracovní příležitosti do USA) v ní ale chybí...

Zdroj: World Economic Forum

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688