Komentované pořady a experimenty čekají na děti i kantory

Bádání i komentované pořady jsou připravené v Liberci Biologie a chemie – přesně na tyto dva předměty se zaměřili v liberecké iQLANDII. Od ledna 2017 ve svých laboratořích spouští nové programy pod názvy ChemiQ a Biochemie. Kantory a jejich svěřence tak čeká nejenom devadesát minut experimentování, ale hlavně práce se sofistikovanějším vybavením, které není za normálních okolností ve školách k dispozici. Pozadu nezůstávají ani místní planetárníci. Ti si nachystali řadu živě komentovaných pořadů, díky nimž se děti od mateřských škol až po školy střední podívají Do vesmíru a zase zpátky.

„Naším cílem je děti co nejvíce seznámit s praxí. Do laboratoří jsme před nedávnem pořídili hi-tech vybavení pro přírodovědné obory, jako například stereolupy, digitální zvětšovací přístroje, kameru MX-10 či ochranný oblek proti radiaci. Zakoupili jsme i velké množství vzorků pod mikroskopy a zhotovili nové pracovní listy,“ říká Petr Desenský, manažer pro vědu a vzdělávání centra. Učitelé si tak mohou vybrat z celé řady Laborek – novinek ChemiQ a Biochemie a dále pak z ověřených programů: Silák vzduch, Jaderná energie, Svět pod mikroskopem, Vědecká hračka a spousty jiných. Navíc programy již nejsou vázány na vstup do expozic, jak tomu bylo v minulosti. Co to znamená? „Žáci se svým dozorem přijdou pouze na vybranou lekci, po níž se vrací zpět do školy. Ta většinou trvá 1,5 až 2 hodiny,“ dodává Desenský.

Kantor si program Laborek sestaví sám

Lektoři iQLANDIE připravují momentálně v rámci Laborek nové chemické, fyzikální a biologické pokusy, ze kterých si učitelé v dohledné době na webových stránkách iQLANDIE budou moci sami sestavit program dle vlastních potřeb. „To doposud nebylo možné, aktivity v Laborkách byly pevně dané, což chceme v roce 2017 změnit. V praxi to bude fungovat následovně. Než k nám přijde třída na program např. z chemie, kantor si předem vybere z databáze pokusů šest konkrétních stanovišť. U těch se budou po 10 až 15 minutách střídat skupinky dětí. Tímto dáváme možnost učitelům a jejich svěřencům u nás absolvovat pokusy, které z různých důvodů nemohou vyzkoušet ve školách,“ dodává manažer.

V Planetáriu se dostanete Do vesmíru a zase zpátky

V místním Planetáriu nabízí pro školáky i zajímavě koncipované pořady. V oblibě jsou hlavně ty autorské, živě komentované, které jsou doplněny o experimenty a interakci lektorů se žáky. „S dětmi jsme tu poprvé a Živák Do vesmíru a zase zpátky hezky navázal na témata, která probíráme v přírodovědě,“ okomentovala bezprostředně po promítání Denisa Králová, učitelka ze základní školy z Rumburku. Zvlášť Živáky umí místní planetárníci přizpůsobit všem věkovým kategoriím, od dětí z mateřinek po středoškoláky. Kromě autorských si lze vybrat i z klasických filmů Úsvit kosmického věku, Výprava ke hvězdám či Planety.

iQLANDIA Liberec je členem České asociace science center.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy