Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.01.2017 18:29:04

Trump promluvil a srazil farmacie. Nevynechal přirovnání k nacismu (11.1.2017)

Spojené státy musejí zaujmout nový postoj vůči Číně, přínosné by byly dobré vztahy s Vladimirem Putinem. I to řekl Donald Trump v úvodu své první tiskové konference od zvolení americkým prezidentem. Kauzu údajného "kompra" ruských tajných služeb připodobnil k praktikám nacismu. Ukázal také dokumenty, podle kterých se vzdal kontroly nad svými firmami. A svými prvními slovy srazil sektor farmacií.

Hned v úvodních poznámkách se Trump opřel do farmaceutických firem, které podle něj požadují příliš vysoké částky za léky. "Je to další signál, že nový americký prezident nebude farmaceutickým společnostem nakloněn tak, jak se prozatím předpokládalo," říká analytik Patria Finance Ján Hladký. „Je potřeba vytvořit nový systém pro předkládání nabídek pro výrobce léčiv,“ řekl Trump a zvyšování cen léčiv přirovnal k vraždě. 

To na trzích nezůstalo bez odezvy. Dílčí sektorový akciový index S&P Healthcare Index bezprostředně poté odepisoval 0,9 procenta, evropské farmaceutické giganty Roche a Shire (oba mezi dlouhodobými investičními doporučeními Patria - DIP) ztrácel procento, respektive 3 procenta. Padaly i biotechnologické tituly, sektorový index Nasdaq biotechnology odepisoval až 3 procenta.

Trump v úvodu konference vysvětlil, proč dlouho žádnou neuspořádal: „Informace z nich podané nebyly přesné,“ prohlásil. Teď ale děkuje médiím, která „uvedla na pravou míru“ kauzu s údajnými kompromitujícími materiály, které na něj mají mít ruské zdroje. Ruské tajné služby údajně na Trumpa sesbíraly kompromitující materiály. „Respektuji novináře i svobodu tisku,“ prohlásil dnes Trump.

Trump oznámil, že se vzdal kontroly nad svými společnostmi ve prospěch jeho dvou synů, kteří je budou spravovat. A to „velice profesionálním způsobem“. Způsob vedení těchto firem s nimi nebude po dobu prezidentství diskutovat, konstatoval miliardář, který se tak chce vyhnout střetu zájmů.

Donald Trump rovněž prohlásil, že se oddělí od svého rozsáhlého majetku. Jeho právník už před Trumpovou tiskovou konferencí podle agentury Reuters řekl, že Trump převede všechna aktiva do fondu, který budou řídit jeho dva synové.

 „Mohl bych ve skutečnosti současně vést své firmy a vládu, ale nelíbí se mi, jak to vypadá,“ poznamenal zvolený šéf Bílého domu. Pokud jde o jeho daňová přiznání, která i přes veškerou kritiku stále nezveřejnil, řekl, že tak neučinil kvůli probíhajícímu auditu. Zdůraznil ale, že „z daňových přiznání se toho nedá moc zjistit“ a že o jeho daně se zajímají jen novináři.

Trump řídil několik hotelů a golfových hřišť po celém světě. Podle právníka, který hovořil se skupinou novinářů s tím, že nebude uvedeno jeho jméno, si chce Trump najmout poradce pro etické záležitosti, aby se vyhnul dalším otázkám o potenciálním konfliktu zájmů mezi jeho podnikáním a vykonáváním prezidentského úřadu.

Právník také sdělil, že veškerý zisk, který bude pocházet ze zahraničí z Trumpových hotelů, bude darován americkému ministerstvu financí.

Trump odejde ze všech pozic v holdingu Trump Organization a na vedení holdingu se přestane podílet i jeho dcera Ivanka. Je manželkou Jareda Kushnera, jehož Trump jmenoval jedním ze svých hlavních poradců.

(Zdroj: ČT, čtk, Bloomberg, Reuters, CNBC, foto Wikipedia)


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

11.01. 20:47  Vás to baví? (vi ndra)
11.01. 20:46  Vás to baví? (vi ndra)
11.01. 20:42  Vás to baví? (vi ndra)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688