Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.01.2017 17:19:04

Lídři trhu s inzulínem si nemusejí dělat starosti se ziskovostí. Měnit systém cen nebude jednoduché

Mají farmaceutické společnosti prostor snižovat cenu životně důležitých léčiv? Cenotvorba takových léků není globálně jednoduchým procesem, ale rostoucí ceny životně důležitých léčiv, například inzulínů, se v poslední době dostávají do popředí kritiky a vyvolávají otázku, zda ziskovost firem, které léky produkují stojí za to, když si jejich výrobek může koupit stále méně lidí.

Inzulín nabízí miliardy dolarů

Typickým příkladem takové diskuze je globální trh s inzulínem. Globální trh s inzulínem si mezi sebe rozdělily společnosti Eli Lilly, Sanofi a Novo Nordisk. Ty ale čelí narůstající kritice, že neinvestují více ze svých zisků do podpory cen inzulínů. Například Novo Nordisk uvedla, že cena inzulínu pro pacienty se dlouhodobě pohybuje na hodnotě 1 amerického dolaru za den a firma prý spolupracuje aktivně s úřady ve všech zemích na udržitelném cenovém systému. Eli Lilly prohlásila, že oproti roku 2009 je aktuální cena její značky Humalog nyní nižší a čistá cena klesla za poslední čtvrtletí roku 2016 oproti předchozímu období o 24 procent.

Když v roce 1924 kanadští vědci Frederick Banting, Charles Best a James Collip představili University of Toronto nový lék inzulin, dohodli se na tom, že torontská univerzita za patent, který měl zachránit tisíce životů nemocných cukrovkou koupí za 1 kanadský dolar. Vědci idealisticky věřili, že cenově dostupný lék rychle najde cestu mezi nemocné. V roce 2014, tedy téměř 93 let poté, měl ovšem globální trh s inzulínem už příjmy ve výši 24 miliard amerických dolarů a podle zprávy společnosti P&S Market Research mají příjmy z prodeje inzulínu do roku 2020 v globálním měřítku přinést 48 miliard.

Cenotvorba se hned tak měnit nebude

Analytici se přiklánějí k názoru, že pro farmaceutické společnosti je nyní, po zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA situace pro změnu ceny léčiv příznivější, než by tomu bylo za vlády Hillary Clintonové. Samy farmaceutické společnosti ale k navyšování cen léčiv nic oficiálního neuvedly a odvolávají se na dřívější tvrzení o hledání cest, jak nastavené systémy udržet. Podle dat National Average Drug se průměrná cena inzulínu v USA od roku 2012 zvýšila dvojnásobně. A experti připomínají také to, že snižování cen inzulínů by přispělo to, pokud by do segmentu výroby přišlo více hráčů.

Podle online verze deníku Business Insider připomíná globální trh s inzulínem spíše prodej letenek. „Ve většině průmyslových odvětví žene ceny výrobků a služeb dolů konkurence. Ta ale na trhu s inzulínem není. Když jedna společnost zdraží, ostatní se rychle přidají. A v některých případech se zdá, že firmy zvyšují ceny současně,“ konstatuje Business Insider. A tak ziskovost farmaceutických firem, zdá se, nebude hned tak ohrožena. Podle mnoha názorů totiž měnit zavedený systém úhrad a plateb za léčiva není tím správným krokem vpřed. „Prosté snížení cen inzulínu, i když se jeví jako jednoduchá odpověď na současné problémy, nemusí nutně znamenat snížení vysokých cen pro spotřebitele,“ konstatovala zpráva otištěná v americkém časopisu pro diabetiky.

 

"Kapacity na snížení ceny by se určitě našly," řekl k možnosti snížení cen inzulínů Ján Hladký, analytik Patria Finance. Podle Jána Hladkého zisková marže Novo Nordisk, jehož tržby z 81 % plynou z prodeje inzulínu, dosáhla v minulém kvartálu 35,6 % a průměrná zisková marže další tří společností ze segmentu produkce inzulínu je téměř 24 %. "Vyšší míra konkurence by tedy nebyla na škodu. Zajisté ale neleží všechna vina jenom na primárních výrobcích. Jak se ukázalo již v kauze EpiPen koncem minulého roku, systém zdravotnictví (zejména v USA) je poměrně složitý. Vstupuje do něj vyšší počet prostředníků, kteří se samozřejmě také snaží o navyšování zisků," doplnil Ján Hladký.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:45  Ranní okénko - Důvěra v tuzemskou ekonomiku na vzestupu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:32  Americký růst i v 1. čtvrtletí (opět) velmi svižný ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:22  Stabilní koruna navzdory poklesu tuzemských sazeb ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:18  Konec půstu – vstříc růstu Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt   8:08  Americký HDP by eurodolar neměl rozhodit ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688