Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.01.2017 14:33:42

Ropná dohoda je pořád v kurzu. Jenže v USA se vrtá stále víc

Obavy z nezamýšlených důsledků ropné dohody pomohly v pondělí se strmému propadu na ropě. Ceny strategické komodity se propadly nejvíce za posledních pět týdnů. Panují obavy, že přelomové ujednání OPECu a spolupracujících zemí o snížení společné produkce povede ke zvýšení těžby někde jinde - ve Spojených státech. Těch se ropná dohoda netýká.

Tomu by napovídala data společnosti Baker Hughes, která patří k předním světovým poskytovatelům služeb v ropném průmyslu. Podle pravidelné týdenní statistiky této společnosti vydané v pátek stoupl počet aktivních ropných vrtných souprav v USA minulý týden o čtyři. Celkový počet tak dosáhl 529. To je nejvyšší hodnota za poslední rok.

baker

Oficiálně na Nový rok se mezitím rozběhla dohoda o koordinovaném snížení produkce ropného kartelu OPEC. Pokud půjde vše podle plánů, měla by redukovat světovou nabídku suroviny o zhruba 2 procenta.

Výrobci ze Saúdské Arábie, Ruska a Iráku v pondělí ohlásili škrty, které odpovídají velké části škrtů slíbených v rámci paktu, uzavřeného loni na podzim, řekl kuvajtský ministr pro ropu. Dohody se podle všeho drží zatím i Rusko, které v prvním týdnu tohoto roku snížilo denní produkci o zhruba 130 000 barelů. Tamní ministr Alexandr Novak v prosinci prohlásil, že země chce v lednu dosáhnout snížení v rozmezí 50 000 až 100 000 barelů.

Ropa si i díky přelomové dohodě připsala za uplynulý rok největší nárůst za posledních sedm let. Loňský nárůst je z části patrný i v následujícím grafu (Brent je bíle). Rostoucí ceny ale na trh lákají producenty ropy, kteří ropný pakt nepodepsali. To je případ právě amerických těžařů, kteří zvyšovali počet vrtných souprav už deset týdnů za sebou. To je nejdelší taková série od srpna 2011.

oilpr

Americká lehká ropa WTI s únorovým dodáním se v pondělí propadla poprvé za čtyři seance. Barel v závěru zlevnil o více než dva dolary na 51,96 dolaru. Nedaleko této hodnoty se obchodoval i dnes dopoledne. Cena kolem 52,18 dolaru již ale odpovídala přírůstku o 0,4 procenta. Barel severomořského Brentu (s dodáním v březnu) ve stejnou dobu přidával 0,35 procenta na 55,12 dolaru. V pondělí zlevnil o 3,8 procenta, tedy také o více než dva dolary.

Nyní jsou na pořadu pravidelné statistiky o amerických zásobách ropy. Ty se podle analytické ankety agentury Bloomberg zvýšily minulý týden pravděpodobně o 1,75 milionu dolarů. Vývoj amerických zásob suroviny a denní produkce OPECu zachycuje následující graf.

oil 

Podle týdenních údajů amerického energetického úřadu EIA se americké ropné zásoby pohybují na nejvyšších sezonních hodnotách za více než tři desetiletí. Jasněji bude ve středu, kdy vyjde nejnovější vládní týdenní report.

Zdroje: Baker Hughes, BBG, Reuters

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688