Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.01.2017 08:29:10

Vláda se střetla o 60 miliard přebytku rozpočtu: „Ty peníze de facto neexistují“

Vládní koalice se na pondělním jednání neshodla na využití přebytku 60 miliard korun loňského rozpočtu. Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce s rozhodnutím počkat na vývoj rozpočtu letošního. Čas má vláda do konce dubna, kdy musí Sněmovně předložit návrh na využití peněz.

„Přebytek reálně neexistuje“

"Nechme běžet (letošní) rozpočet a uvidíme, jak bude vypadat koncem března," řekl Babiš novinářům. Jednotliví ministři by podle něj chtěli mít čím dál větší rozpočty, a přitom je nečerpají. Uvedl, že přebytek reálně neexistuje, jde jen o administrativní úkon. "Pravdu má pan prezident, který říká, že ty peníze de facto neexistují," připomenul nedělní výrok prezidenta, který označil za ekonomické analfabety ministry, kteří po úterním oznámení, že loňský rozpočet skončil s přebytkem 61,8 miliardy korun, začali plánovat, jak s penězi naloží.

ČSSD chce přebytek na penze

Sociální demokraté dnes přišli s návrhem, aby byl přebytek loňského rozpočtu převeden na důchodový účet, z kterého se vyplácejí penze. Alternativní návrh z dílny ČSSD počítá s využitím přebytku 62 miliard korun na snížení schodku v letošním rozpočtu. Letošní státní rozpočet počítá se schodkem 60 miliard korun. "Pan premiér má pravdu v tom, že důchody jsou deficitní, ale tady ten účet je reálně nepoužitelný," uvedl Babiš k představě ČSSD. Podotkl, že on a premiér myslí podobě, "ale každý to komentuje jiným způsobem".

Pokud v koalici neprosadíme převedení rozpočtového přebytku na důchody, pak preferujeme použít ho na snížení letošního rozpočtového schodku.

— Bohuslav Sobotka (@SlavekSobotka) January 9, 2017

"Jiné je to u ministra (zemědělství Mariana) Jurečky, který chce další peníze," uvedl Babiš. O případném navýšení některých kapitol je podle něj možné rozhodnout až podle vývoje na jaře. KDU-ČSL chce podle prvního místopředsedy Jurečky část přebytku směřovat na zlepšování života lidí na venkově, konkrétně na výstavbu vodovodů a čistíren odpadních vod a opravy silnic druhé a třetí třídy. 

Koalice chce přehlasovat senátní veto rozpočtové odpovědnosti

Vládní koalice bude ve Sněmovně hlasovat pro zákon o rozpočtové odpovědnosti, jak ho už jednou poslanci schválili, a současně nechá připravit jeho novelu, uvedl také premiér Sobotka. Senátoři včetně zástupců vládní sociální demokracie koncem listopadu návrh zákona označili za neústavní ve vztahu k obcím či krajům a odmítli ho schválit. Pokud Sněmovna senátní veto přehlasuje, obrátí se na Ústavní soud.

Návrh počítá s tím, že pokud by zadlužení veřejných rozpočtů překročilo 55 procent hrubého domácího produktu, vláda a další úřady by musely přijmout nápravná opatření. Zatímco vláda by musela předložit návrhy státního rozpočtu tak, aby pouze vedly k dlouhodobě udržitelnému stavu veřejných financí, obce a další instituce by musely mít rozpočty přinejmenším vyrovnané.


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.



Přečtěte si také:

31.08.2020Fed zvýšil de facto svůj inflační cíl na 2,5-3% Research (Česká spořitelna)
21.06.2017Jak se z Řecka stala de facto kolonie Německa Patria (Patria Finance)
11.05.2017Koaliční smlouva již byla vypovězena, DE FACTO Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688