Úrazy na horách: vyplatí se pojištění? Doma, nebo v zahraničí?

TNBiz, 8.1.2017

Podle průzkumu Asociace pojišťoven už 13 procent lyžařů někomu při lyžování či jízdě na snowboardu způsobilo škodu. Pojišťovnám počet událostí z pojištění odpovědnosti meziročně vzrostl až o třetinu.

"Teď v zimě to je nejvíce pojistných událostí, které jsou založeny právě na té odpovědnosti. Tedy, že se lyžaři srazí a pak po sobě něco nárokují," řekl TV Nova mluvčí pojišťovny Alianz Václav Bálek.

Především v zahraničí jsou lidé zvyklí uplatňovat své nároky na náhradu škody prostřednictvím soudů. A pokud jde o škody na zdraví, šplhají se vymáhané částky do statisíců i milionů korun. Jak tedy postupovat, pokud se na sjezdovce s někým srazíte a skončí to zraněním?

Pokud utrpíte zranění vy, doporučuje pojišťovna Alianz zjistit jména a adresy dalších účastníků a svědků nehody a přivolat policii nebo pracovníky horské služby. Trvejte na vyhotovení záznamu o nehodě, ať už policií, záchrannou nebo horskou službou. Originál nebo kopii tohoto záznamu si zajistěte. Veškeré doklady a informace o nehodě pak sdělte své pojišťovně, respektive asistenční službě. Pokud je to možné, místo nehody si vyfotografujte. Pojišťovnu o nehodě co nejdříve informujte.

Pokud při nehodě někoho zraníte, zjistěte si jména a adresy účastníků a svědků nehody. Sám jim žádné bližší informace o svém pojištění nesdělujte. Pokud je to možné, místo nehody si vyfoťte. Pokud vás budou vyslýchat na policii, trvejte na přítomnosti tlumočníka. Žádné dokumenty nepodepisujte, pokud s nimi nesouhlasíte nebo jim nerozumíte. Originál nebo kopii záznamu o nehodě si opatřete a neprodleně informujte pojišťovnu nebo asistenční službu.

Že se pojištění odpovědnosti v rámci cestovního pojištění vyplatí, dokládá i jeden příklad, který TV Nova poskytl mluvčí pojišťovny Alianz Václav Bálek.

"Petr ze severních Čech zaplatil za cestovní pojištění na týden 420 korun. Na sjezdovce ale bohužel srazil belgickou lyžařku, která si zlomila ruku a utrpěla otřes mozku. Postupně uplatnili škodu nejprve zdravotní a sociální pojišťovna poškozené, poté její privátní zdravotní pojišťovna a nakonec i samotná Belgičanka. Petra už se to však netýkalo, protože Alianz pojišťovna za něho zaplatila více než 1 300 000 korun," uvedl mluvčí pojišťovny Bálek.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky