Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.01.2017 15:35:05

Víra v reflaci je stejně pochybná jako víra v populisty

Na konci každého roku se objevuje řada úvah o tom, jak bude vypadat budoucnost. V současné době panuje poměrně široká shoda na tom, že rok 2017 budou doprovázet dvě hlavní témata: Rostoucí populismus a reflace, která znamená silnější ekonomický růst a návrat inflace. Obě témata spolu souvisejí. Voliči se totiž obávají zhoršení svého životního standardu a přimkli se ke zjednodušeným pohledům na problémy, kterým západní společnost čelí. Podporují tak politiky, kteří jim nabízejí zázračná a bezbolestná řešení.

Tito voliči budou bezesporu zklamáni. Složitá moderní společnost, která je protkána mnoha soukromými zájmy a institucemi, znemožňuje radikální řešení, a to i v případech, kdy v ní panuje velká nespokojenost. Je tak velmi pravděpodobné, že v roce 2017 k ničemu významnému nedojde. Ti, kteří čekají vlnu populismu a poukazují na Donalda Trumpa, brexit či nadcházející volby v Nizozemí, Francii a Německu, podceňují sílu toho, co nazýváme status quo.

Trump sliboval, že vyčistí americkou politiku, a právě u něj by se mohlo ukázat, jak plané jeho sliby byly. Bude totiž potřebovat řadu zkušených politiků, kteří mu budou v praxi pomáhat vládnout. Bude muset spolupracovat se zaběhnutými institucemi, aby prosadil svou politiku. Bude pro něj velmi obtížné změnit chod globálního obchodu a fungování globálních výrobních řetězců, protože americké korporace mají velký vliv.

Podobné je to s brexitem. Voliči čekají, že půjde o zlomovou událost, ale britská vláda zatím tímto směrem nijak nepokročila. K tomu existuje hrozba narušení jednoty Velké Británie a dalších krizí, která může dále snižovat pravděpodobnost tvrdého brexitu. Na vratkých nohou stojí také zmíněná víra v reflaci, protože i ona počítá s tím, že dnešní politici jsou schopni činit těžká rozhodnutí. Trump sice slíbil, že sníží daně, provede významné investice do infrastruktury a to vše bude financováno deficity, ovšem takových slibů už tu bylo mnoho. A žádný z nich k významnému zlepšení nevedl. Mimo jiné totiž ignorují problém vysokého zadlužení a fiskálního tlaku ze strany stárnoucí populace.

Víra v reflaci je stejně pochybná jako víra v populisty. Ani v jednom případě se totiž neřeší základní problémy – vysoké dluhy, slabý bankovní systém, poptávkový útlum, zpomalující globální obchod, demografické změny a zhoršující se životní prostředí. Tato témata jsou opět odsunuta na vedlejší kolej. Podobně jako u starých politiků se i u nových populistů ukáže jejich politická impotence. Rok 2017 potřebné změny nepřinese, politici se budou dál snažit nějak přežít a budou se snažit vyhnout se vážnějším komplikacím a problémům. Svět tak bude dál tam, kde je nyní.

Autor: Satyajit Das


Zdroj: Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688