Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  04.01.2017 22:25:49

4. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy ve středu posílily zhruba o půl procenta. Významná makrodata v USA nevyšla, a tak investoři v závěru seance pouze vyhodnocovali zápis z prosincového zasedání FOMC.

Index Dow přidal 0,30 % na 19 942,23 bodu a přiblížil se opět hladině 20 000 bodů, S&P 500 zpevnil o 0,57 % na 2 270,75 bodu a Nasdaq Composite vzrostl o 0,88 % na 5 477 bodů. Dařilo se akciím napříč sektory, nejvíce odvětvím základních materiálů, cyklického spotřebního zboží a financí.

"Výkon v jednotlivých sektorech ukazuje, že investoři vybírají z odvětví, která byla v uplynulých dnech spíše pod tlakem," uvedla pro CNBC akciová analytička Kim Forrestová ze společnosti Fort Pitt Capital.

S&P 500 (4. ledna 2017)
S&P 500 (4. ledna 2017)

Americká ekonomika by díky zvýšeným rozpočtovým výdajům mohla zrychlit růst, inflace by se mohla zvednout, a úrokové sazby by se tak mohly zvyšovat rychleji. Podle ve středu zveřejněného zápisu z prosincového zasedání měnového výboru americké centrální banky se na tom shodli takřka všichni členové výboru.

Fed na zasedání v polovině prosince po roce opět zvýšil svou základní úrokovou sazbu. Banka rovněž signalizovala rychlejší tempo zvyšování úroků v roce 2017. Fed uvedl, že příští rok by mohl zvýšit úrokové sazby třikrát místo dříve zvažovaných dvou kroků.

Zápis z prosincového zasedání ukazuje, jak se po listopadovém zvolení republikána Donalda Trumpa příštím prezidentem Spojených států názory představitelů Fedu posunuly. Trump mimo jiné slíbil, že podpoří ekonomiku snižováním daní, zvýšenými výdaji na infrastrukturu a deregulací. Silnější hospodářský růst by v této fázi pozdní konjunktury mohl zvýšit inflaci více, než se zatím čeká, a přimět tak Fed k rychlejšímu zpřísňování měnové politiky.

"Zápis do jisté míry potvrdil očekávání rychlejšího růstu ekonomiky. Trh má rád 'poloplné sklenice', a tak si zatím z Trumpových prohlášení a slibů bere to, co potřebuje," uvedl investiční stratég Bruce McCain z Key Private Bank. Fed ale vyjádřil také obavu, že poptávka v ekonomice poroste příliš rychle, a tedy že se hospodářství může přehřívat.

Americký dolar ve středu na devizových trzích sestoupil z úterních čtrnáctiletých maxim vůči euru i koši měn. Investoři začali být po další vlně růstu opatrní a čekají na nová vodítka ohledně vývoje americké ekonomiky a úrokových sazeb. Jednotnou evropskou měnu ve středu podpořily údaje, podle nichž inflace v eurozóně vzrostla v prosinci více, než se čekalo. Euru pomohl i příznivý vývoj podnikatelské aktivity v zemích eura.

Dolar začal výrazně posilovat po listopadovém zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států, od té doby získal asi šest procent. Trhy čekají, že Trumpova rozpočtová politika přispěje ke zrychlení růstu americké ekonomiky, což povede k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb.

Světové ceny ropy ve středu obnovily růst. Pomohly jim zejména odhady, že nejnovější údaje ukáží na pokles zásob suroviny ve Spojených státech. Trh také doufá, že přední světoví vývozci ropy budou dodržovat prosincovou dohodu o omezení těžby. Analytici podle agentury Reuters odhadují, že obchodní zásoby ropy v USA minulý týden klesly o 1,7 milionu barelů. Oficiální údaje o vývoji zásob vyjdou ve čtvrtek.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se minulý měsíc s nečlenskými těžařskými státy poprvé za 15 let dohodla na společném omezení těžby, dohoda platí od 1. ledna. Celkově by měly tyto země snížit těžbu o zhruba 1,8 milionu barelů denně. Ve Vídni se 21.-22. ledna sejde výbor OPEC, jenž monitoruje, jak členské země dodržují kvóty.

Hlavní středeční události na amerických trzích

  • Americká ekonomika by díky zvýšeným rozpočtovým výdajům mohla zrychlit růst, inflace by se mohla zvednout, a úrokové sazby by se tak mohly zvyšovat rychleji. Podle ve středu zveřejněného zápisu z prosincového zasedání měnového výboru americké centrální banky se na tom shodli takřka všichni členové výboru.
  • Světovému investičnímu bankovnictví loni nadále vládla JPMorgan a další čtyři americké banky. Celkové příjmy z poplatků za služby v tomto sektoru nicméně o sedm procent klesly a dosáhly 85 miliard dolarů.
  • Podle investičního stratéga z BNP Paribas Erika McLaughlina by v roce 2017 mohl pokračovat býčí trend na amerických akciových trzích. Stratég to alespoň považuje za pravděpodobnější než nástup medvědů. Americké akcie v posledním čtvrtletí 2016 rostly závratným tempem pod vlivem vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách.
  • Americký soud odložil vynesení rozsudku nad zaměstnancem německé automobilky Volkswagen, který je jedinou osobou čelící ve Spojených státech obvinění z trestného činu kvůli skandálu kolem falšování testů emisí.
  • Alphabet (-0,03 %) — mateřská firma Googlu se chce zaměřit na Indii, kde má v úmyslu zdarma nabízet jednoduché internetové prezentace malým podnikatelům. Více než miliardový trh, dosud povětšinou panenský, je lákadlem z řádu neodolatelných.
  • Amazon (+0,47 %) — internetový obchodník bude prodávat televize od čínského výrobce spotřební elektroniky Tongfang a se zabudovaným softwarem Fire TV od Amazonu. Zákazníci budou mít možnost využít řady streamingových služeb a zároveň budou moci mluvit s uměle inteligentní asistentkou Alexou, již aktivuje lidský hlas.
  • Pfizer (+0,88 %) — firma Spark Therapeutics, jež se věnuje vývoji genetické léčby, získala od Pfizeru 15 milionů dolarů za pokrok při vývoji léčebných postupů př boji s hemofilií.
  • Johnson & Johnson — soud zredukoval na polovinu prosincový rozsudek soudu nižší instance, jenž přiznal celkem miliardu dolarů odškodného lidem, jimž ublížily kyčelní implantáty DePuy Orthopaedics Pinnacle od J&J.
  • Hershey (+0,19 %) — ještě závažnějšímu obvinění čelí výrobce cukrátek Hershey's, jenž podle hromadné žaloby záměrně nadsazoval počet příchutí, jež mají dodávat na přitažlivosti bonbonům Hershey Kisses ve dvanáctiuncových (zhruba třetina kilogramu) baleních. Soudce se údajně chystá, že žalobu smete se stolu.
  • Carnival Corp (+1,3 %) — největší světová cestovka představila nový produkt Ocean Medallion, což je "interaktivní zážitková platforma pro hosty" - přístroj, jejž může host nosit na sobě a jenž bude "podporovat a personalizovat hostovu dovolenou pomocí simulace osobního průvodce".
  • Facebook (+1,57 %) — šéf provozovatele sociální sítě Mark Zuckerberg si dal novoroční předsevzetí procestovat letos všechny státy americké unie a setkat se v každém z nich s lidmi.

Toto jsou akcie, které by měly nejlépe odolávat rostoucím sazbám

Toto jsou akcie, které by měly nejlépe odolávat rostoucím sazbám

Americká centrální banka plánuje letos několikrát zvednout základní úrokovou sazbu. I přes mnoho optimistických předpovědí jde společně se silným dolarem (ty věci samozřejmě souvisejí) o jedno z největších rizik ovlivňujících akciový trh. Ne všechny tituly ale musejí jít s davem.

Petr Zahradník (ČS): Donald Trump zklame ty, kdo mu skočili na předvolební špek

Petr Zahradník (ČS): Donald Trump zklame ty, kdo mu skočili na předvolební špek

Naplnění slibů z předvolební kampaně by vyžadovalo výrazně více času, než kolik jej má nově zvolený americký prezident v rámci čtyřletého funkčního období k dispozici. Největší naděje je na slibované snížení daní, ale představa, že Donald Trump stihne vybudovat novou americkou ekonomiku a naláká zpět do vlasti domácí kapitál, který "pracuje" ve světě, je scestná, říká uznávaný ekonom z České spořitelny Petr Zahradník.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688