Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.01.2017 06:58:56

Lekce z Luftwaffe pro personalisty: Veřejné uznání je silným motivátorem, ty slabší však potopí

Veřejné nefinanční odměňování nejschopnějších pracovníků dokáže „nakopnout“ i zbytek týmu a je tak silným motivátorem. Ti podprůměrní však začnou více riskovat, což vede k velkým rizikům a ve finále i ztrátám. Jako vzorek netradiční studie si tři ekonomové z univerzity v Chicagu, Odense a Curychu vybrali německé piloty za druhé světové války.

Jde všem jen o peníze? Nebo se dají lidé motivovat i veřejným uznáním? A za jakou cenu? Tuto otázku si položili tři akademici zabývající se behaviorální ekonomií.

Jako vzorek posloužila data o bojovém „skóre“ 5 000 pilotů německé Luftwaffe za druhé světové války. Proč právě takovýto zdánlivě irelevantní vzorek? Podle autorů je totiž u pilotů obtížné vysledovat individuální snahu a jedinou metrikou, kterou jsou hodnoceni, je právě počet sestřelů. Navíc, když už jsou jednou v bitvě, mají v podstatě volné ruce a jejich nadřízení nad nimi ztrácejí kontrolu. Válečné memoáry navíc ukazují, že mezi piloty německé válečné Luftwaffe panoval velký boj o uznání jak před veřejností, tak před spolubojovníky.

Výzkum ukázal, že pokud se jméno pilota objevilo v denním bulletinu Wehrmachtu, jeho kolegové (definovaní jako piloti pocházející ze stejné oblasti, bývalí členové stejné jednotky nebo piloti s podobnou reputací) se mu poté pokusili vyrovnat zvýšením počtu sestřelů. Například tím, že létali na větší počet misí, než museli. Největší efekt měl tento způsob motivace zřejmě na piloty, kteří už patřili mezi ty nejlepší, tzv. „esa“.

Naopak nezkušení piloti začali podle všeho daleko více riskovat a nejvýraznějším efektem asociovaný s uznáním jejich schopnějších kolegů byla vyšší úmrtnost. Dá se tedy říct, že šance na veřejné uznání je silným motivátorem, ale u slabších může vést k přílišnému riskování a chybám. „Odměňování“ zaměstnanců poukazováním na jejich úspěchy a posílením jejich sociálního statusu je tak dvojsečnou zbraní a může v důsledku způsobit více škody než užitku.

Výzkum tak doplňuje sérii studií o motivování zaměstnanců. Předchozí vědecké práce například přišly na to, že vyzdvihování úspěchů některých pracovníků může u ostatních vést k demotivaci, nižší spokojenosti v práci a ve finále i k jejich odchodu ze zaměstnání. Studie chování pilotů Luftwaffe je tak zajímavá i z toho hlediska, že v případě ozbrojených sil si dotyčný voják nemůže jednoduše dovolit odejít a najít nové uplatnění.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688