Vlada.cz (Vláda)
Makroekonomika  |  03.01.2017 15:51:41

Sobotka: Rozpočtový přebytek potvrzuje úspěšnost vládní hospodářské politiky

Máme historicky nejlepší výsledek státního rozpočtu od roku 1993, tedy od vzniku samostatné České republiky. Podle dnešních čísel skončil státní rozpočet v roce 2016 s přebytkem 61,8 mld. korun, což beru jako důkaz úspěšnosti naší vládní prorůstové hospodářské politiky a praktický výsledek jednotlivých vládních kroků, které jsme prosadili v letech 2014-2016. Kladné saldo hospodaření vykazoval státní rozpočet naposledy v roce 1995.

Dostáli jsme svému závazku na snižování státního dluhu. Velmi mě těší, že po obnovení hospodářského růstu a snížení nezaměstnanosti se nám daří také výrazně změnit trend hospodaření státu od deficitního k vyrovnanému. Ještě v roce 2013 byl podíl státního dluhu na HDP 41,1 %, v roce 2015 už byl 36,7 %.

Na rozdíl od předchozích pravicových vlád naše vláda předkládá reálné a odpovědné návrhy státních rozpočtů a jejich plnění je schopna zajistit každoročně, dokonce s výraznou rezervou. Pravice naši vládu kritizovala za zvyšování platů a důchodů, ukazuje se ale, že opuštění politiky plošných škrtů byla správná cesta, která podpořila spotřebu domácnosti a tím i růst HDP.

Zlepšení výsledku státního rozpočtu a stavu veřejných financí je výsledkem úspěšné prorůstové a proinvestiční politiky naší vlády, která přináší vyšší výkon ekonomiky, nová pracovní místa a rozpočtové příjmy, úspěšného čerpání strukturálních a investičních fondů EU, které výrazně přispělo k dosaženému přebytku, a důrazu na lepší výběr daní. Vyplatila se daňová opatření, u kterých naše vláda využila předchozí pozitivní slovenskou zkušenost, ať už to byla kontrolní hlášení u DPH, nebo lepší spolupráce policie a daňové správy v rámci tzv. Kobry.

Výsledkem ekonomického růstu a vyšší zaměstnanosti bylo loni zvýšení daňových příjmů. U příjmů fyzických osob byl meziroční narůst o 7,4 mld. , tj. o 8,1 %, v případě příjmů firem znamenal nárůst dokonce 11,6 mld. , tj. o 11,7 %. Významný vliv na to mělo navýšení platů a mezd a rekordně nízká nezaměstnanost.

Dalším pozitivním faktorem, který se promítl do výsledku státního rozpočtu, je úspěšné dočerpání prostředků z evropských fondů v programovém období 2007-2013. Naše vláda si dala za cíl vyčerpat tyto prostředky v maximální možné míře. Loni jsme zvedli jejich čerpání oproti plánu o 64,8 mld. a podařilo se získat z EU 157,7 mld. . Právě úspěšné dočerpání evropských fondů v roce 2015 mělo největší pozitivní vliv na růst rozpočtových příjmů v roce 2016.

I v posledním roce našeho mandátu se budeme soustředit na čerpání prostředků z evropských fondů a na podporu investic zejména zahájením stavebních prací u klíčových dopravních staveb. Doufám, že se nám podaří pokračovat v úspěšném trendu hospodářské a sociální politiky až do konce funkčního období této vlády.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)
Čt   8:56  Ranní okénko - Dnes finální odhady růstu HDP za 4.Q 2023 z ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:26  HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:17  Koruna dnes sleduje HDP a eurodolar ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688