Research (Conseq)
Investice  |  08.01.2017 09:04:12

Prosinec 2016: Konec ultra volné měnové politiky

 

Změny ekonomických trendů mívají, na rozdíl od třeba politiky, zřídkakdy jasné začátky. Zatímco např. čas, kdy započala instalace komunistického režimu v  Československu je celkem jasný, kdy začala globalizace už je jasné mnohem méně. To, kdy se po krizi konečně otočila globální měnová politika, je však po právě skončeném roce evidentní: v prosinci 2016.

 

A není to jen proto, že v něm FED po roce znovu zvýšil sazby - to by samozřejmě vzhledem k tomu, že touto dobou loni sliboval čtyři utažení měnové politiky, zas tak moc neznamenalo. Posun v rétorice, který toto zvýšení provázel, však ukazuje, že je s ultra nízkými sazbami v Americe konec.  Došlo totiž na revizi u očekávání členů FOMC ohledně budoucího nastavení sazeb a po dlouhé době, kdy se tato očekávání revidovala pouze dolů, to byla revize opačným směrem.

 

Prezidentka FEDu Yellenová navíc vyslala jestřábí poselství, když řekla, že „vůle“ trhu práce se zmenšila natolik, že již není potřeba podpory ze strany fiskální politiky (o kterou přitom ještě v září žádala), a pod vlivem očekávaných změn fiskální politiky podstatně narostla (nejen) americká inflační očekávání. 

 

Také ECB se odvrací od nekonečného cyklu zvětšování měnového stimulu posledních let, byť vzhledem ke dvouciferné nezaměstnanosti samozřejmě velmi opatrně: v prosinci sice prodloužila kvantitativní uvolňování nejméně do prosince 2017, snížila však objem nakupovaných aktiv. Vzhledem k pokračujícímu hospodářskému růstu a vyvanutí silných protiinflačních faktorů minulých let tak dle mého v příštím prosinci bude už diskutovat o postupném ukončení („tapering“) tohoto programu.

 

Tento prosincový odklon je důsledek pomalého ústupu globálních desinflačních sil posledních let. Ropa se po dohodě zemí OPEC mezi sebou a následně s dalšími zeměmi mimo kartel vyšplhala po více než roce nad 50 dolarů za barel. Čína se, zdá se, také definitivně vynořila z desinflačního moře – index výrobních cen v listopadu vzrostl o 3,3 % (nejrychleji od října 2011) a nebylo to jen kvůli ropě. Ačkoliv Čína asi hned tak nebude takovým globálním pro-inflačním faktorem jako začátkem minulého desetiletí, čekat její desinflační vliv jako v 90. letech či jako v posledních několika letech určitě nelze.

 

Rostou také ceny potravin, což byl mimo komodit v posledních letech druhý nejpodstatnější desinflační faktor. Vidět je to v české inflaci (v listopadu právě ceny potravin dotlačily inflaci na 1,5 %) a samozřejmě ve světe - globální ceny potravin dle FAO nyní rostou nejrychleji od roku 2011.

 

K tomu se zrychluje globální aktivita (globální index PMI je nyní v průmyslu nejvýše za více než dva roky) a - což s předchozím souvisí – uvolňuje se fiskální politika, a to jak aktivně (Japonsko, USA, Čína) tak pasivně (Španělsko, Itálie zvyšují své cyklicky očistěné deficity). S volbamiNěmecku a Francii pak v Eurozóně fiskální utažení čekat určitě nelze.

 
 Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management a.s. 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688