Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.01.2017 12:57:52

Zlatu i ropě se loni dařilo, rostly nejvíce za poslední roky

Pro zlato i ropu byl loňský rok ve znamení růstu. Cena žlutého kovu si za loňský rok připsala skoro devět procent, což je největší roční zisk od roku 2011. Ropa zažila nejlepší rok od roku 2009.

Pro žlutý kov byla největším příběhem roku změna v měnové politice ve Spojených státech a její účinky, míní seniorní analytik trhů Phil Streible ze společnosti RJO Futures. Vypadá to, že Fed by v tomto roce mohl v utahování měnové politiky postupovat agresivněji, zatímco v uplynulém roce nastalo zvýšení sazeb jenom jednou, podotýká také.

Futures na zlato s únorovým dodáním klesly v pátek o 0,6 procenta na 1 151,70 dolaru za unci. Za celý loňský rok si zlato připsalo 8,6 procenta, což je pro něj první roční vzestup od roku 2012, což ukazuje graf níže. Zvýšila se aktiva v burzovně obchodovaných fondech navázaných na zlato.

au

Pokud jde o ropu, ta zakončila páteční obchodování o něco nižší. Celkově se ale cena severomořské ropy Brent loni zvýšila o zhruba 52 procent a americké lehké ropy WTI o zhruba 45 procent, jak ukazuje i graf níže (Brent je bíle). Pro oba pozorně sledované ukazatele světových cen ropy to jsou největší roční příspěvky od roku 2009. Tehdy ovšem ceny černého zlata stouply o poznání výrazněji: o 78, respektive o 71 procent.

oil

Ropnému trhu loni pomáhala dohoda, podle které ropný kartel OPEC a spolupracující těžařské země počínaje Novým rokem 2017 omezí svoji produkci. Historický ropný pakt, na kterém se OPEC dohodl v hrubých obrysech v září a konkrétněji na konci listopadu, pro 13členné ropné uskupení znamená návrat ke staré politice obrany ceny ropy.

Pokud jde o samotný pátek, byl předsilvestrovský trh v medvědí náladě. Přispěla k ní čerstvá data ropné firmy Baker Hughes, podle které bylo v USA v posledním týdnu roku 525 vrtných souprav – o dvě více než v týdnu předtím, ale stále o 11 méně než před rokem.

Právě vzkříšení vrtné činnosti ve Spojených státech je možné považovat za nezamýšlený důsledek ropné dohody OPECu. Jak je patrné z následujícího grafu, počet vrtných souprav zaměřených na ropu klesl loni v USA až na nejnižší hodnoty za šest let, v druhé polovině roku ale začal opět růst. 

Zdroj: BBG, Reuters

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688