Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.01.2017 09:19:06

Rozbřesk – První týden ve znamení amerických čísel a evropské inflace

Nový rok začne na globálních trzích pěkně rychle. Pozornost přitáhnou především zprávy z USA, kde stále zůstávají relativně vysoko sázky na růst sazeb. I když dvouletý americký výnos ke konci roku lehce poklesl, stále zůstává v blízkosti osmiletých maxim. Ve futures kontraktech současně investoři věří, že do konce roku 2017 vzrostou sazby v USA minimálně dvakrát a ze 40 % dokonce sází na trojitý růst sazeb. To vše díky víře v rychlejší růst největší světové ekonomiky živený rozpočtovým stimulem nového prezidenta Donalda Trumpa. Dá se říci, že sázky na rychlejší růst amerických sazeb a silný dolar přímo jsou přímým odrazem optimistických ekonomických očekávání ke konci roku. Investoři proto budou obezřetní před čímkoliv, co by jim jejich “růžová” očekávání mohlo zkazit.

V tomto týdnu se ale pravděpodobně ještě ničeho takového nedočkají. Klíčová čísla z amerického trhu práce skončí jen kosmeticky pod odhadem trhu (payrolls odhadujeme na 150 tisíc) a současně počítáme s tím, že nálada v americkém průmyslu vzroste na nejsilnější úrovně za poslední dva roky (ISM odhadujeme na 53,6 bodu). Ještě zajímavější ale může být pro trhy četba zápisu z posledního zasedání Fedu. Respektive rozklíčování důvodů pro zvýšení očekávané trajektorie růstu sazeb v roce 2017.

Celkově věříme, že investoři v tomto týdnu ještě nedostanou pádné argumenty pro to, aby zchladili své sázky na růst amerických sazeb v tomto roce. Optimismus ochladne pravděpodobně až s tím, jak začnou dostávat realistické kontury rozpočtové plány nově zvoleného prezidenta Trumpa. Další brzdou globálního optimismu a dalšího posilování dolaru může být výhledově také horší odolnost rozvíjejících se trhů, především pak Číny, vůči zdražujícímu dolaru. Začátek roku ale asi pravděpodobně ještě nic takového nepřinese.

FOREX

?Region

Obchodování s regionálními měnami bylo v závěru roku ve znamení vyšší volatility. Zobchodované objemy sice byly nižší, nicméně zajímavou zprávou rozhodně byla nečekaná akcelerace polské míry inflace za prosinec 2016. Ta poskočila na 0,8 % meziročně, patrně zejména v důsledku rostoucích cen pohonných hmot a potravin (detaily budou zveřejněny až 13. ledna). To se přirozeně líbilo zlotému, který se opět (shora) přiblížil hranici EUR/PLN 4,40.

Nadcházející týden je z hlediska makro událostí zajímavý. Dnes vše odstartují údaje o podnikatelské náladě ve zpracovatelském průmyslu za prosinec. Ve světle polské inflace (a například i španělské, která rovněž překvapila směrem vzhůru) však budou zajímavá zejména čísla o prosincové inflaci v ČR, která však budou zveřejněna až příští týden (10.1.). Ta budou důležitá z hlediska ČNB, respektive patrně ovlivní sázky na konec intervenčního režimu, jež mohou opět zesílit.

EUR/USD/GBP

Kurz eurodolaru startuje nový rok těsně nad úrovní 1,05, přičemž hned první týden roku bude pěkně našlapaný (makroekonomickými) událostmi. Již zítra bude ve hře německá inflace a důležitá americká data - podnikatelská nálada v podobě indexu ISM a stavební výdaje. Druhé polovině týdne pak budou dominovat data z amerického trhu práce (ADP report a payrolls).

Ačkoliv některá data mohou pro eurodolar vyznít negativně (viz např. zítřejší ISM), tak celkově ty důležité statistiky (jako např. evropská inflační data či údaje z trhu práce) by mohly eurodolar povzbudit, takže vstup eurodolaru do nového roku by mohl být úspěšnější než konec toho minulého.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688