Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  02.01.2017 06:00:43

2017: Euro a dolar budou stát stejně, věští ekonomové

Jedno euro za jeden dolar. Osmadvacet analytiků předpovídá, že eurodolarový trh dosáhne v letošním roce parity. Obavy mají z politiky Donalda Trumpa.

Společná evropská měna je na cestě k paritě s americkým dolarem. Poté, co se nedávno obchodovalo na nejslabší úrovni vůči dolaru za více než 14 let, si to myslí dvě třetiny z 28 analytiků, které oslovil list Financial Times. Euro je dnes slabší než v době, kdy vzniklo. První směnný kurz, který byl vyhlášený ještě v době, kdy euro existoval pouze bezhotovostně, dosahoval 1,1789 amerického dolaru za jedno euro. Kurz v té době vycházel z fixingu dolaru vůči virtuální evropské měnové jednotce ECU.

Útok na historická minima

Mezi svátky však bylo možné jedno euro získat za 1,05 dolaru. Nejvýše se kurz dolaru vůči euru vyšplhal v roce 2008, kdy euro stálo téměř dolar a šedesát centů. V prosinci 2002 byla euro naopak nejslabší v historii. Tehdy k jeho nákupu stačilo jen 83 centů.

Za slábnoucím eurem stojí dva klíčové faktory a oba mají původ u centrálních bank. Zatímco Evropská centrální banka pokračuje ve své politice kvantitativního uvolňování a záporných úrokových sazeb, americký Fed naopak úrokové sazby zvýšil už podruhé od propuknutí finanční krize. A podle všeho můžeme jejich další růst očekávat i letos.

Není proto divu, že dolarová aktiva budou pro zahraniční investory stále atraktivnější, což se samozřejmě podepíše na rostoucí poptávce po americké měně a tím pádem i na jejím posílení. Většina oslovených analytiků podle Financial Times očekává, že Federální rezervní systém zvýší letos sazby přinejmenším dvakrát.

ECB i nadále motorem eurozóny

Slábnoucí euro ale není žádná katastrofa. Pomáhá totiž vývozu eurozóny a tím i dalším evropským ekonomikám, které společnou měnu nepoužívají, včetně Česka. Podle listu Financial Times je tento vývoj také srdečně vítán v Itálii, jejíž hospodářství stagnuje a minimálně v počátečních měsících nového roku ho vzhledem k neutěšené situaci bankovního sektoru nečeká žádné lehké období.

„Pokud sazbyUSA porostou a dolar vůči euru posílí, může to Evropské centrální bance pomoci naplnit její inflační cíl,“ řekla listu Financial Times Danae Kyriakopoulouová, hlavní analytička fóra centrálních bankéřů OMFIF (Official Monetary and Financial Institutions Forum). „Na druhé straně to může způsobit problémy zemím rozvíjejících se ekonomik, které mají křehkou vnější rovnováhu,“ dodala.

A právě na Evropskou centrální banku bude hospodářství eurozóny prý spoléhat i v tomto roce. Více než tři čtvrtiny oslovených odborníků věří, že ECB své plány na odkup především vládních dluhopisů v hodnotě 780 miliard eur neopustí. ECB v současné době každý měsíc prostřednictvím bondů do ekonomiky emituje 80 miliard eur. Bude v tom pokračovat ještě dva měsíce a od března se objem sníží na 60 miliard eur.

Dotazovaní analytici v průměru očekávají hospodářský růst eurozóny pro tento rok ve výši 1,47 procenta a inflace by měla dosáhnout 1,26 procenta. Šestadvacet z osmadvaceti dotázaných věří, že hospodářské oživení přetrvá i po roce 2017. „Uvolněná monetární politika, slabé euro a absence fiskální konsolidace růstu ekonomiky eurozóny pomůže,“ míní Peter Bofinger, profesor univerzity ve Würzburgu.

Exity a Trump

Mezi riziky pak ekonomové nejvíce zmiňovali brexit, rostoucí pravděpodobnost frexitu a hospodářskou politiku Donalda Trumpa. Třiačtyřicet procent dotázaných analytiků očekává, že dojde k takzvanému tvrdému brexitu, tedy k naprostému odloučení Velké Británie od Evropské unie. V „soft brexit“ věří jen 14 procent z nich.

„Pokud v prezidentských volbách ve Francii uspěje Marine LePenová, pak to přirozeně povede k nárůstu nejistoty nejen ve Francii, ale i v celém regionu,“ obává se Chris Williamson, hlavní ekonom IHS Markit. „V krátkém období to může vést k odlivu investiceurozóny a poklesu spotřebních výdajů domácností,“ dodal.

Jiní ekonomové poukazují na to, že vlastně nevědí, co čekat od Donalda Trumpa, který se 20. ledna ujme úřadu amerického prezidenta. Připomínají přitom jeho předvolební rétoriku. Měl-li by stoprocentně dostát svým proklamacím, mohlo by to ohrozit mezinárodní ekonomické vztahy. „Dopad Trumpova prezidenství je v mlze,“ řekl listu Financial Times John Llewellyn, partner a analytik společnosti Llewellyn Consulting. „Silný dolar bude pro eurozónu přínosný, ale možný protekcionismus, globální nejistota a výkyvy na finančních trzích jsou věci, kterých bychom se měli trochu bát,“ dodal.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688